ديدگاه متفاوت مسافران اتوبوس و مسوولان شهرداري درباره "سبد كتاب "
دوست نيمهراه يا دوستي ناتمام با يار مهربان؟!
سال 1385 بود كه اتوبوسهاي تهران، گوشهاي از بار فرهنگي شهر را به دوش گرفتند و مردم را از طريق "سبدهاي كتاب" به كتابخواني دعوت كردند، اما متاسفانه اين اقدام زيباي فرهنگي ديري نپاييد و اندك اندك سبدهاي كتاب دراتوبوسها، خالي و خاليتر شدند تا آن كه ديگر در خطوط اتوبوسهاي جديد يا تندرو، تقريبا جايي براي خود نيافتند. مسافران اتوبوس ها و مسوولان ذيربط شهرداري، به اين موضوع نگاه متفاوتي دارند./
مونا حميدي، يكي از مسافران تقريبا هميشگي اتوبوس، در اين باره ميگويد: من كتابهاي كوتاه و خواندني را بيشتر مطالعه ميكنم چون تا قبل از آن كه به مقصد برسم، ميتوانم از كتاب نتيجهگيري كنم.
مسافر ديگري به نام حسين خداياري ميگويد: براي من كتابهاي مصور و طنز كه با كاريكاتور همراهند، جالب توجهاند.
باوجود اين نگاه مثبت، اين سوال مطرح ميشود كه چرا اين طرح فرهنگي مانند گذشته پررنگ نيست و چرا همان تعداد سبدهاي كوچك كتاب در داخل اتوبوسها، اغلب خالي از كتابند!؟
سيدهزليخا ميرمحمدي، مسوول امور فرهنگي شركت اتوبوسراني تهران، اما نظر ديگري در اين باره دارد و ميگويد: هفتهاي 50 هزار كتاباتوبوس در اتوبوسهاي شهر توزيع ميشوند وحدود 3000 اتوبوس نيز تاكنون به سبد كتاب مجهز شدهاند.
ميرمحمدي اضافه ميكند: اين كتابها در همه مناطق شهري، غير از اتوبوسهاي تندرو، به صورت يكنواخت توزيع شدهاند و رانندگان اتوبوسهاي شركت واحد از اشباع بيش از حد كتابهاي اتوبوسي در سبد كتاب گلايهمندند.
اما آنچه در سطح شهر كاملا مشهود است، نبود كتاب در سبد كتاب اتوبوسهاست!
حيدر كلهري، مدير كتابخانههاي سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران نيز هدف از عرضه اين كتابها را در اتوبوس ها، پركردن زمانهاي معطل مسافران سفرهاي درون شهري و فرهنگسازي براي ترويج فرهنگ كتابخواني عنوان ميكند و ميگويد: كوشش شده تا كتابها علاوه بر داشتن مطالبي كوتاه و خواندني، با حروف تقريبا درشت و مصور در اختيار مردم قرار گيرند.
وي ميافزايد: هر هفته يك عنوان كتاب با موضوعي مشخص كه معمولا به مسايل روز شهر ميپردازد، منتشر ميشود و با آن كه هر هفته در هر سبد كتاب دو عنوان كتاب جاي ميگيرد، باز هم سبد كتابها خالياند!
مدير كتابخانههاي سازمان فرهنگي هنري شهرداري با بيان اينكه "كوشش شده تا براي برگرداندن كتابها به سبدها توسط مسافران اتوبوس، فرهنگسازي مناسبي صورت گيرد" ميگويد: در ابتدا و انتهاي برخي كتابها عبارت «لطفا كتابها را داخل سبد بگذاريد» قيد شده، ولي بازهم شاهديم كه كتابها، همراه برخي از مسافران، از اتوبوس هاخارج مي شوند!
وي در عين حال ميگويد: اگر كتابها برگردانده هم نشوند، ما به يك هدف خود كه همان ترويج فرهنگ كتابخواني است، دست يافتهايم.
با توجه به اين كه شهرداري تصميم دارد كتابها را از داخل اتوبوسها به مكان هاي پرتردد شهر نيز انتقال دهد، رعايت دو نكته ضروري به نظر ميرسد. نخست آن كه فرهنگسازي براي باقي گذاشتن كتاب در سبد هاي كتاب توسط مسافران يا عابراين به شكل گستردهتري انجام بگيرد و شهرداري در اين باره، انجام تبليغات را هم مورد توجه قرار دهد. دوم، نظارت دقيق بر شيوه توزيع است، زيرا ديده شده كه سبدهاي برخي از اتوبوسها از كتاب اشباع شدهاند، در حالي كه برخي ديگر حتي يك كتاب هم ندارند!
نظر شما