حسينعلي قبادي، استاد دانشگاه و پژوهشگر، از لزوم ورود دانشگاهيان به عرصه پژوهشهاي ادبي دفاعمقدس سخن گفت و افزود: هنوز با نزديك شدن رضايتبخش ادبيات دفاعمقدس به دانشگاه و تبديل اين سرمايه به زبان دانشگاهي فاصله زيادي داريم. حذف اين فاصله، فقط با همكاري و حمايت سازمانهاي متولي دفاعمقدس امكانپذير خواهد شد./
وي با انتقاد از حمايت نشدن فعاليتهاي دانشگاهي در اين عرصه يادآوري كرد: پيش همايش «ادبيات داستاني دفاعمقدس» به همت پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات اجتماعي جهاد دانشگاهي در سال 1387 برگزار شد. اين همايش به همت جمعي از استادان و دانشجويان علاقهمند به ادبيات دفاعمقدس شكل گرفت، اما به دليل حمايت نشدن، ناتمام باقي ماند.
اين استاد دانشگاه، قوانين دست و پا گير را باعث حمايت نشدن فعاليتهاي دانشگاهي در حوزه ادبيات دفاعمقدس ارزيابي و خاطرنشان كرد: تاكنون شاهد دفاع از حدود 16 رساله دكترا دراينباره بودهام. اما هيچ حمايت مالي و معنوي براي انتشار و حمايت اسنادي از اين پاياننامهها صورت نگرفته است.
قبادي ادامه داد: اگر قصد داريم كه پژوهش ادبي دفاعمقدس، شان و جايگاه واقعي خود را پيدا كند، بايد به مساله درونزايي و خودجوشي آن توجه كنيم. يعني مسالهيابي دراين باره بايد دقيق، علمي و از سوي دانشجو صورت گيرد نه اينكه موضوع پاياننامه از سوي يكي از نهادهاي متولي دفاعمقدس به دانشجو ديكته شود. چون موفقيت يك پاياننامه در گرو پيوند خوردن ذهن و زبان و فكر دانشجو با موضوع است.
نويسنده كتاب «ادبیات فارسی، انقلاب اسلامی و هویت ایرانی» با تاكيد بر لزوم حمايت مالي از پاياننامههاي دفاعمقدس خاطرنشان كرد: فرآوري و تبديل منابع خام به متن علمي درباره ادبيات دفاعمقدس، نيازمند هزينهاي ويژه است. همين بيتوجهيها باعث شده كه اكنون شاهد شعارزدگي و جذاب نبودن آن براي مخاطب باشيم.
عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس تصريح كرد: هنوز با نزديك شدن رضايتبخش ادبيات دفاعمقدس به دانشگاه و تبديل اين سرمايه به زبان دانشگاهي فاصله زيادي داريم و حذف اين فاصله، فقط با همكاري و حمايت سازمانهاي متولي دفاعمقدس امكانپذير خواهد شد.
قبادي از وعدههاي عمل نشده برخي از اين نهادها ياد كرد و گفت: ما براي رسيدن به مفاهيم علمي و يكسان در حوزه ادبيات دفاعمقدس، نيازمند گفتمان علمي هستيم. چون براي دستيابي به نظريهپردازي از طريق مواد خام، بايد سالها فرآيند و گفتمان علمي صورت گيرد. اگر نهادهاي متولي ادبيات دفاعمقدس نگران آينده آنند، بهتر است كه اين سير علمي را از دانشگاهيان بخواهند و با صميميت بيشتري با آنان رفتار كنند.
وي استادان دانشگاه را مومن و علاقهمند به دفاعمقدس معرفي كرد و گفت: فعاليتهاي علمي و دانشگاهي، با بخشنامههاي سازماني پيش نميرود. دفاعمقدس، برههاي انكارناپذير تاريخ كشور ماست و بخشي از تاريخ و ادبيات ما را شكل داده است. بنابراين همه به آن متعهد خواهند بود.
حسينعلي قبادي در پايان اظهار كرد: تعريف مفاهيم ادبيات دفاعمقدس، نيازمند پيش درآمدهايي است كه بايد حلقههاي واسطه آنها را كشف كرد. به نظر من، درگير كردن دانشگاهيان با اين موضوع، يكي از همين حلقههاست.
نظر شما