دوشنبه ۴ مهر ۱۳۹۰ - ۱۰:۵۸
فروغی: آثار پژوهشي توسط دانشگاه‌ها تایید شوند

محمد قاسم فروغي جهرمي، کارشناس و پژوهشگر ادبيات دفاع‌مقدس معتقد است كه هنوز كتاب‌هاي كاربردي و علمي دفاع‌مقدس به مجامع پژوهشي يا دانشگاهي راه پيدا نكرده اند. هرگاه آثار مورد تاييد اهل نظر و علم ارايه كنيم، مي‌توانيم اميدوار باشيم به نتيجه رسيده‌ایم.-

محمد قاسم فروغي جهرمي در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) به تشريح جايگاه كنوني پژوهش در حوزه فرهنگ دفاع‌مقدس پرداخت و اظهار كرد: ابتدا بايد مباني، تعاريف و حد و حدود حوزه‌هاي نظري را مشخص كرد تا بر اساس آن، شالوده‌اي به نام پژوهش بنا شود. سوال اين‌جاست كه آيا براي انقلاب اسلامي كه پيش زمينه دفاع‌مقدس است، هنوز وارد عرصه پژوهشي يا مباني نظري شده‌ايم و يا تئوري‌هاي اين مقوله را جمع‌بندي كرده‌ايم تا بر اساس آن‌ها نظريه‌هاي روبنايي‌تر مطرح شوند؟

وي اضافه كرد: متأسفانه زمينه‌هاي پژوهشي در حوزه های انقلاب و دفاع‌مقدس فراهم نشده و مباني شرح و بسط كامل آن مورد توافق انديشمندان اين عرصه‌ها قرار نگرفته اند. البته برخي افراد هر از گاهي از نظرگاه يا دريچه‌اي به اين مسايل ورود پيدا مي‌كنند، اما به دليل برخوردارنبودن از جامعيت و شمول كافي، از يادها مي‌روند.

اين محقق و نويسنده دفاع‌مقدس در ادامه گفت: بايد اذعان كرد اغلب افرادي كه اكنون بر اساس سليقه و تجربيات شخصي خود در اين حوزه قلم مي‌زنند، در ارايه مطالب خود به رويكردهاي علمي و تجربيات ديگران اهميت نمي‌دهند و با ارايه استدلال يا شرح برخي از جزييات، مطلق‌نگري مي‌كنند. همچنین به تحقيقات و نتايج ميداني نيز اهميت نداده و صرفا" منادي برخي شعارها و مقوله‌ها مي‌شوند كه به هر حال تا رسيدن به جايگاه ارزشمند براي اين عرصه،‌ نيازمند زمان و امكانات فراواني‌اند.

فروغي در تشريح دلايل ضعف پژوهش‌هاي دفاع‌مقدس، به برپايي برخي از ميزگردها و همايش‌ها از سوي نهادها و سازمان‌هاي متولي دفاع‌مقدس، اشاره كرد و گفت: بايد اعتراف كرد كه هنوز در بين انديشمندان و صاحب‌نظران دفاع‌مقدس، استادان دانشگاه‌، نويسندگان و منتقدان، به چارچوب‌هاي متقن در این باره نرسيده‌ايم.

گردآورنده كتاب «مقوله‌ها و مقاله‌ها» افزود: كارهايي كه به نام پژوهش دفاع‌مقدس عرضه مي‌شوند، بيشتر جنبه‌ طرح موضوع و بيان دغدغه‌هاي فردي و ابراز نظر شخصي‌ دارند كه در حد نظريه قابل اعتنا نيستند. متاسفانه هنوز كتاب‌هاي كاربردي و علمي دفاع‌مقدس، در مجامع پژوهشي يا دانشگاهي راه پيدا نكرده است. هرگاه آثار مورد تاييد اهل نظر و علم را در سطح دانشگاه‌ها ارايه كنيم، آن زمان مي‌توانيم اميدوار باشيم كه تلاش ما در اين عرصه، به نتايج اوليه و ابتدايي رسيده است.

اين محقق و پژوهشگر دفاع‌مقدس با اشاره به تنوع موضوعي اين مقوله گفت: فرهنگ دفاع‌مقدس، مسلما" داراي شاخصه‌هايي است كه 8 سال مقاومت يك ملت را از تمام اقشار، صنوف و مقاطع سني، با همه تنوع‌ها و سليقه‌ها در خود جاي داده است. بنابراين اين فرهنگ، داراي تنوع، تكثر و شاخ و برگ‌هايي فراوان است. اگر بخواهيم آن را در چارچوب‌هايي كم عرض و طول محدود كنيم، قطعا" دچار نوعي تحريف و كوچك‌كردن موضوع خواهيم شد و آن‌گاه است كه شمول آن را ناديده گرفته و در موقعيت و شرايط ويژه‌اي قرار داده‌ايم.

فروغي جهرمي تاكيد كرد: تدوين آثار پژوهشي، مستلزم حوصله، صبر، تأمل، دقت، نگاه علمي و متعهدانه، خصلت و خوي دانشجويي، تواضع، ارتباط با مجامع علمي، روابط‌عمومي لازم، سرمايه‌گذاري مناسب و تفاهم و همكاري است كه مجامعي از قبيل موسسه‌ها، نهادها و دانشگاه‌ها محل مناسب براي انجام اين فعاليت‌ها هستند. البته هر كاري بايد مبناي كارهاي بعدي باشد و امروزه به دليل عدم ارتباط لازم و تأثيرگذار در اين زمينه، نه تشكل‌هايي براي اين كار وجود دارد، نه اطلاع‌رساني مناسب انجام مي‌شود و نه سرمايه‌گذاري لازم صورت مي‌پذيرد.

وي يادآوري كرد: بهتر است كه سازمان‌هاي مسوول دفاع‌مقدس، از نظرات، ديدگاه‌ها و توان كار و فعاليت همگان استفاده كنند و از حصار فردها و جريانات خارج شوند و كمي به آينده بنگرند. از تعريف و تمجيدهاي بي‌مورد بپرهيزند و بيشتر در انديشه توليد بهينه باشند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها