جمعه ۱۸ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۳:۰۷
مایکل هارت خالق نخستین کتاب الکترونیک درگذشت

مایکل اشترن هارت که دیدگاه هایش درباره یک انجمن ادبی دهه ها پیش به خلق کتاب الکترونیک انجامید، در 64 سالگی درگذشت.-

به گزارش خبرگزاري کتاب ايران (ايبنا) به نقل از لس آنجلس تایمز، او که خالق کتابخانه دیجیتال از طریق پروژه گوتنبرگ بود، به دلیل بیماری در خانه اش در حالی پیدا شد که فوت شده بود. 

مايكل هارت كه در سال 1971 در دانشگاه ایلینوی نخستین چارچوب کامپیوتر را ابداع کرد، بخشي از متن علامیه استقلال چهارم جولای را وارد کامیپوتر کرد و آن را با 100 استفاده کننده چون هاروادر و یو.سی.ال.ای و سازمان دفاع به اشتراک گذاشت.
 
وی بعدا انجیل و آثار شکسپیر را نیز رایانه ای کرد و این کار را بخشی از پروژه گوتنبرگ که دیجیتالی کردن کتاب ها را در برنامه اش قرار داده بود، خواند. به این ترتیب او نخستین کتابخانه دیجیتال جهان را پایه گذاری کرد و امروز سامانه گوتنبرگ و انتشارت آن به عنوان یکی از قدیمی ترین مجموعه های آنلاین ادبی جهان شناخته می شود. این کتابخانه با بیش از 33 هزار کتاب به 60 زبان با دسترسی رایگان در اختیار علاقه مندان کتاب قرار دارد. 

این پروژه در 18سال بعد بتدریج رشد کرد و تا آگوست 1989 دهمین کتابش را در اختیار کاربران قرار داد که ترجمه انجیل توسط شاه جیمز بود. چند سال بعد او «آلیس در سرزمین عجایب» نوشته کارول را دیجیتالی کرد و از این که گروهی می توانستند آلیس را کامیپوتری بخوانند احساس شادی می کرد. 

در آن زمان کتاب «کاما سوترای واتسیایانا» بیشترین دانلود را با 25 هزار بار دانلود ثبت کرد و ماجراهای شرلوک هولمز با بیش از 18 هزار بار دانلود در مکان بعدی قرار گرفت. 

با توجه به این که در آن زمان همه نسخه های کتاب ها به صورت تایپ شده دیجیتالی می شد بسیاری از منتقدان به خاطر غلط های تایپی پروژه کتابخانه گوتنبرگ را زیر سوال می بردند. اما هارت هرگز به این حمله ها پاسخی نمی داد. 

در سال 1998 مجله «وایر» هارت را در ردیف 25 فهرست افرادی قرار داد که فردای جهان را به طور فعال تغییر داده اند.



نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها