پس از طرح پرسش چگونگي امكان قضاياي پيشين از سوي كانت، معرفت پيشين به يكي از مباحث اصلي معرفتشناسي غرب تبديل شد. سيد علي طاهري خرمآبادي نويسنده كتاب «معرفت پيشين» به دليل اهميت اين موضوع، به بررسي آن پرداخته است.-
وي افزود: به زعم نويسنده اين كتاب، كل فلسفه غرب را ميتوان در ارتباط با اين مبحث قلمداد كرد. كانت، سرنوشت علوم تجربي را نيز در گرو اين امر ميدانست.
روحاني ادامه داد: لزوم تبيين تحليلي بودن قضاياي پيشين، موجب پيدايش آراي گوناگون در ميان تجربهگرايان شد. آنچه اين پيشنهادات متعدد را گرد هم ميآورد، تبيين توجيه پيشين بر حسب زبان بوده است.
وي يادآور شد: نويسنده تاكيد ميكند كه با وجود تنوع تعاريف معرفت پيشين، بسياري از فلاسفه بر اين باورند كه مفهوم تجربه نقش اصلى در تمايز ميان معرفت پيشين و پسين ايفا مىكند و آنچه معرفت را به دو بخش تجربى و غيرتجربى يا پيشين و پسين تقسيم مىكند، ميزان نقش تجربه در توجيه آن است.
به گفته روحاني، اين كتاب در پنج فصل تنظيم شده است كه فصل نخست آن، به تعاريف اختصاص دارد. تاريخچه معرفت پيشين از ديدگاه انديشمندان مختلف به ويژه هيوم، لايبنيتس و كانت، موضوع فصل دوماند.
وي افزود: وجود باورهاي پيشين، نسبت معرفت پيشين با امر ديگر و همچنين تبيين معقول براي توجيه پيشين ساير مباحث كتاب را تشكيل ميدهند.
روحاني در پايان گفت: نويسنده در تحقيقات اين كتاب از كمك افرادي نظير صادق لاريجاني، محمود خاتمي و پروفسور «كاسولو» استاد فلسفه دانشگاه نبراسكا كمك از گرفته است.
كتاب «معرفت پيشين» به قلم سيدعلي طاهريخرمآبادي با 368 صفحه و بهاي 55000 ريال تا دو هفته ديگر از سوي انتشارات موسسه آموزشي پژوهشي امام خميني(ره) منتشر ميشود.
نظر شما