شكرخدايي به خبرگزاري كتاب ايرا ن(ايبنا)، گفت: جنبه مهم فعاليتهاي علمی دکتر صدیق را نقدهايي تشكيل ميدهد كه در طي سالها زندگي علمي خود بر آثار ادبي گوناگون نگاشتهاند.
وي ادامه داد: اين نقدها كمک شاياني در شناساندن ذخيرههاي ارزشمند ادبي (شامل نثر و نظم) كشورمان به اهل ادب و فرهنگ ميكند.
شكرخدايي افزود: از آنجا كه ايشان از زواياي اصولي و زيباشناسانهاي كه حاصل علم و ذوق است به اين آثار نگريستهاند، توانستهاند معاني دقيق و ظريفي از اثر بيرون بكشند و آن را در معرض ديد قرار دهند.
وي ادامه داد: بر اين اساس ميتوان جايگاهي در حد صاحب اثر و حتي بيش از آن براي ايشان در نظر گرفت زيرا در برخي موارد حتي خالق اثر نيز خود به ظرايف و دقايقي كه بر اساس ذوق و شهود خود خلق كرده است واقف نيست و چه بسا علم آن را نيز ندارد. ولي ايشان با تسلطي كه بر علوم و فنون ادبي دارند و هنرمندي و ذوق سرشاري كه در نگاه نافذشان هست، ميتوانند حجابها را كنار بزنند و نقاط قوت و ضعف اثر را بنمايانند.
وي تصريح كرد: محمدزادهصديق به عنوان كسي كه معيار زيباييشناسي مردم را بالا ميبرد در ارتقا رشد ادبي و هنري عصر خود سهمي بسزا دارد.
شكرخدايي ادامه داد: در كتاب «مقالات دكتر صديق: نقدها»، مباحث مختلفی چون شعر کلاسیک و مدرن، رمان، فلسفه، روزنامهنگاری، روانشناسی، زبانشناسی، موسیقی، تئاتر و سینما مطرح شده است که احاطه منتقد را در واکاوی آثار ادبی کشورمان نشان میدهد و این ناشی از چندین وجهی بودن یک منتقد است.
وي بيان كرد: تسلط صديق به سه زبان ترکی، فارسی و عربی از جمله مسایلی است که در بسط و گسترش مفاهیم نقدهای ایشان بسیار موثر است تا جایی که دانندگان هريك از زبانهای فوق را با ادبیات و فرهنگ غنی دو زبان دیگر آشنا میکند تا پیوندی آگاهانه میان فرهنگهای گوناگون شکل گیرد و این از نکات برجستهای است که در جای جای مجموعه نقدها مقابل چشم خواننده قرار دارد.
شكرخدايي اظهار داشت: باید گفت، خواندن تمامی آثاری که ایشان نقد کردهاند به زمانی بس طولانی نیاز دارد که صرف آن برای هر کسی مقدور نیست ولی میتوان با خواندن اين كتاب عصاره تمامی کتابهای مذکور را به صورت مفید و فشرده نوشید و این یکی دیگر از نکات ارزشمندی است که جایگاه خاص کتابهایی از این دست و لزوم انتشارشان را تبیین میکند.
شكرخدايي توضيح داد: استاد صديق از سال 45 و در سن 21 سالگي نقد نويسي را آغاز كرد. اين كتاب هم حاوي 48 نقد است و به چهار قسمت دستهبندي شده. دسته نخست نقدهايي است كه درباره كتابهاي شعر و نثر نوشته شدهاند. دسته دوم به مجموعه نقد شخصيتها مربوط ميشود و توان علمي شخص را مورد نقادي قرار ميدهد و بيشتر به شخصيتهاي غير معاصر بازميگردد.
وي ادامه داد: دسته سوم «نقد فيلم و نمايشنامه» است و ايشان يكسري فيلمهايي كه در تلويزيون، سينما و تئاتر ديدند چون سريال «روشنتر از خاموشي» و نمايشنامه موزيكال «حيدر بابا» را نقادي كردند. بخش پاياني پاسخ به انتقادات است و به سه انتقاد جواب داده شده.
شكرخداهي اين مجموعه را دانشنامه كوچكي در جهت شناساندن ادبيات كلاسيك و مدرن منظوم و منثور دانست و اظهار داشت: چون نقد سره را از ناسره تفكيك ميكند حكم دانشنامه به خود ميگيرد.
وي گفت: با جمعآوري مقالات در يك كتاب مطالب پراكنده نميشود، از بين نميرود و دسترسي به آن آسانتر است.
شكرخداهي افزود: كتاب «مقالات دكتر صديق: نقدها» از سوي نشر تكدرخت منتشر خواهد شد.
از سيداحسان شكرخدايي كتابهاي نثر مقالات غيبيه (اثر حاج بكتاش ولي، تصحيح)، «اندر يافت نو»، «امام حسين از ديدگاه شرقشناسان»، «روزها با استاد» و كتابهاي نظم «نجواي سكوت» و «ديوان رها» منتشر شده است.
حسين محمدزادهصديق، متولد 1324 است و در تبريز متولد شده. او داراي آثار تاليفي، ترجمه، تصحيح و تحشيه زيادي است تا حدی که كتابشناسي آثار او نيز به چاپ رسيده است. تحصحيح «رساله كوكبي» و «رسالههاي برگزيده موسيقايي فارسي» از آثارياند كه به زودي از وي منتشر خواهند شد.
كتاب «سيري در رسالههاي موسيقايي» تاليف اين پژوهشگر به تازگي توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسيده است.
جمعه ۲۸ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۰
نظر شما