شنبه ۲۲ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۶:۰۵
كتاب‌سازي شيوه‌اي فريبنده براي كتاب‌هاي تاريخي

داريوش احمدي، پژوهشگر تاريخ ايران باستان: متأسفانه داشتن نگاه اقتصادي به حوزه فرهنگ، بخشي از ناشران و نويسندگان تاريخي را به سمت نشر كتاب‌هايي سطحي كه تنها نامي فريبنده، تصاويري رنگارنگ و چشم‌نواز و محتوايي صرفا سرگرم كننده دارند سوق داده است._

خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، داريوش احمدي، پژوهشگر تاريخ ايران باستان: متأسفانه داشتن نگاه اقتصادي به حوزه فرهنگ، بخشي از ناشران و نويسندگان را به سمت نشر كتاب‌هايي سطحي كه تنها نامي فريبنده، تصاويري رنگارنگ و چشم‌نواز و محتوايي صرفا سرگرم كننده دارند سوق داده است.

از سوي ديگر، بخشي از جامعه نيز كه هدفش از مطالعه تاريخ، سرگرمي و يا افزودن بر افتخاراتي پوشالي است كه اين نوع كتاب‌هاي سطحي مروج آنها به‌شمار مي‌آيند، از چنين آثاري بيشتر استقبال مي‌كنند، كه نتيجه همه اين مسائل رونق كتاب‌سازي در عرصه تاريخ ايران است.

تاريخ دانشي پر دامنه است كه عرصه‌هايي چون جامعه‌شناسي، اقتصاد،دين، فرهنگ و... را در برمي‌گيرد. بنابراين فردي كه قصد دارد به ترجمه اثري تاريخي (به ويژه اگر چند موضوعي باشد) بپردازد، مي‌بايست در همه اين عرصه‌ها اطلاعاتي بسنده داشته باشد تا در فهم مضامين كتاب و انتقال آنها به زبان فارسي دچار مشكل يا خطا نشود.

متأسفانه به دليل شتابزدگي شماري از مترجمان كنوني و نيز غلبه معيارهاي اقتصادي در ترجمه آثار خارجي، شمار اين نوع كتاب‌هاي ترجمه شده، كه به جهت ضعف مترجم در فهم محتواي آنها و نيز تسلط نداشتن به اصول نگارش زبان فارسي، خواننده از مطالعه آنها چيزي در نمي‌يابد و بهره‌اي نمي‌برد، رو به فزوني نهاده است. 

از سوي ديگر ناشران به ندرت از ويراستاران حرفه‌اي براي جبران ضعف مترجمان بهره مي‌گيرند و خود مترجمان نيز اين امر را كسر شأن خود مي‌انگارند، و بدين جهت، محصول نهايي، كتابي است كه با وجود صرف هزينه و انرژي بسيار براي آماده‌سازي آن، كمترين سود و فايده‌اي براي جامعه ندارد.

متأسفانه شماري از محافل فرهنگي مهم كشور به شيوه‌اي سخت محافظه‌كارانه و محتاطانه با نويسندگان و انديشمندان جوان برخورد مي‌كنند و ميدان را معمولا به نويسندگان كهنسالي مي‌دهند كه نام و آوازه‌اي دارند. متأسفانه به همين ترتيب، جوايز و تسهيلاتي كه اصولا مي‌بايست به گونه‌اي عادلانه در ميان فعالان اين عرصه توزيع شود، بيشتر در اختيار همين دسته از افراد خاص قرار مي‌گيرد تا جوانان پراميد و پرتلاش.
------------------------------------------------------------------------------
داريوش احمدي، نويسنده و پژوهشگر تاريخ ايران باستان، به ويژه دوران ماد و هخامنشيان است. از وي تاكنون آثار مختلفي در حوزه‌ تاريخ و اديان ايران باستان منتشر شده‌اند كه از ميان آنها مي‌توان به كتاب‌هاي‌ «دنياي ناشناخته‌ هخامنشيان»، «پايان جهان و ظهور موعود در اديان ايران باستان»، «هخامنشيان فرمان‌روايان زمين و دريا»،«قوم آريا»، «هزاره‌هاي پر شكوه» و «دوازده قرن شكوه» اشاره كرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها