به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، پناهيفرد، پژوهشگر و مترجم آثار جبران خليل جبران، درباره اصليترين دلايل نگارش اين كتاب توضيح داد: آثار سيمين دانشور با عواطف و ذهنيات زنانه عجين شده و اين حالات به فضاي داستانهايش رنگ و بويي ديگر داده است، گاه احساس مي كردم قهرمانان زن اين نويسنده از زبان من سخن ميگويند و حرفهاي ناگفتهام را بر زبان ميآورند.
وي افزود: با آثار ايشان از نوجواني با خواندن رمان «سووشون» آشنا شدم و از همان زمان با اين اثر، تصويري دو بعدي از شهر شيراز در ذهنم نقش بست؛ از يك طرف شهر گلها و گياهان و عرقيات معطر و از سويي ديگر شهر مرگ و فقر و قحطي و بدبختي مردم در سالهاي دور.
پناهيفرد همچنين اضافه كرد: هرگاه كه با خواندن داستانهاي اين نويسنده بغضي ميشكست يا لبخندي بر لبانم نقش ميبست، به خود ميباليدم كه كسي از جنس من اين چنين زيبا تصويرسازي ميكند كه خواننده را تحت تأثير قرار ميدهد.
در مقدمه اين كتاب با نام «سخن آغازين» آمده است: «سيمين دانشور، نامي است كه نه تنها در ايران، بلكه در بسياري از كشورهاي غربي شناخته شده است. او سالها تجربهي نويسندگي را پشت سر گذاشته و آثار گرانقدري در حوزه ادبيات داستاني خلق كرده است. سيمين دانشور سالهاي مديدي است كه در رگ و پي ذهن همهي مخاطبان خود حضور داشته و اينك به بانوي داستاننويسي ايران ملقب شده است. او كه در آثارش لحظات ناب را موميايي و ثبت كرده، سمبل و الگويي براي تمامي زنان آزاده و هنرمند اين سرزمين است.»
در بخش ديگري از اين مقدمه آمده است: «آنچه مرا بيش از پيش مجذوب او و آثارش ميكرد، اين بود كه در كلامش مهرباني و اميد موج میزد و همواره مرا به تلاش و مبارزه فرا ميخواند. من علاوه بر آنچه در حيطه ادبيات و داستاننويسي از او آموختم، در زمينههاي مختلف زندگي نيز از شخصيت محكم او كه در آثارش نيز جلوهگر است، درسها گرفتم؛ از جمله درس مهربان بودن و مهرباني كردن، اميد به آينده، پرهيز از ترس، اعتماد به نفس، نيكو زيستن، ياري رساندن به نيازمندان و مهمتر از همه، درس عشق و وفاداري. او همچنين به من آموخت كه از مرگ نهراسم؛ «زيرا مرگ يك نوع عوض كردن پوشش است يا از گوشه باغي به گوشهي ديگر رفتن.» به راستي او وارث شهرزاد قصهگوست كه خوانندگانش را اين چنين مجذوب خود ميسازد.»
در بخش پاياني اين پيشگفتار نوشته شده است: «كتابي كه پيش روي شماست، تحليلي است چند جانبه درباره آثار بانو دانشور به منظور شناخت و معرفي هر چه بيشتر او به عنوان نخستين بانوي داستاننويس ايران كه در هفت فصل تنظيم شده است: ابتدا با ذكر زندگي نامه سيمين دانشور از كودكي تا به امروز و كارنامهي قلمياش، به بررسي جايگاه ادبي او در ادبيات معاصر ايران و درخشش وي در دوره چهارم داستاننويسي، پس از خلق رمان «سووشون» و شرح و كاربرد عناصر داستاني از جمله شخصيتپردازي، پيرنگ، زاويه ديد، توصيف صحنه، فضاي داستان و... در آثارش پرداختهام كه با شواهد كافي از متن داستانها بيان شده است. در مرحلهي بعد هر سه رمان و چهار مجموعه داستان كوتاه او مورد مطالعه و تحليل چند سويه قرار گرفت و پس از آن موفقترين داستانهاي كوتاه او در هر مجموعه داستان كه از نظر اسلوب نويسندگي بر ساير داستان ها برتري داشت، در بخشي مجزا معرفي و تحليل شد. در فصل ششم رمانهاي او از لحاظ كاربرد جديدترين تكنيكهاي متداول داستاننويسي در غرب و تطبيق آنها با مكاتب مدرنيسم و پستمدرنيسم بررسي شد كه شواهد مستندي از متن آثار در اين زمينه ارايه شده است. فصل پاياني نيز به بررسي داستانهاي كوتاه و رمانهاي او از ديدگاه فمينيستي اختصاص يافته كه طرز تفكر او را در مورد زن و جايگاه او در زندگي فردي و اجتماعي در ايران نشان ميدهد.»
«سيمين دانشور در آيينه آثارش»، نوشته سيمين پناهيفرد، در شمارگان هزار نسخه از سوي نشر «سمير» منتشر شده است. اين كتاب 400 صفحه و قيمت آن 12 هزار تومان است.
پناهيفرد در حال حاضر بازنويسي مجموعهاي از متون كهن فارسي را در حال نگارش دارد.
سهشنبه ۲۸ تیر ۱۳۹۰ - ۰۹:۰۹
نظر شما