اميرالمومنين(ع) پيش از حمله اعراب به ايران دعوت دانشگاه جندي شاپور براي تدريس را پذيرفته بودند، اما با آغاز درگيري اين امر براي هميشه غيرممكن شد. نويسنده مجموعه چهار جلدي «آشنايي با نهجالبلاغه» به وجه علمي زندگي اميرالمومنين(ع) توجه ويژهاي دارد./
وي اين زندگينامه علمي را متفاوت از ساير زندگينامههاي امام علي(ع) دانست و گفت: فعاليتهاي علمي نخستين پيشواي شيعيان در اين كتاب بيان شدهاند، مقصود از اين علم، علمي است كه در آن دوران رسميت داشت، نه علم به معناي الهي آن.
اين نويسنده با اشاره به مقام والاي علمي حضرت علي(ع) گفت: دانشگاه جندي شاپور به ايشان پيشنهاد تدريس داده بود و ايشان نيز پذيرفتند، اما اين امر به دليل حمله اعراب به ايران امكانپذير نشد.
قنبري ادامه داد: بر اساس اسناد موجود، متوجه شدم كه ايشان به زبانهاي اطراف شبه جزيره عربستان تسلط داشتند. اميرالمومنين(ع) هر نوروز پيام تبريكي به زبان فارسي به ايرانيان مينوشتند و همچنين با دانشمندان رومي كه به عربستان ميآمدند به مناظره مينشستند. ايشان به كتابهاي عهد عتيق نيز تسلط داشتند و اين امر نشاندهنده تسلط اين بزرگوار به زبان عبري است.
وي مباحثي كه امام علي(ع) در مناظرهها مطرح ميكردند را در كتابش ذكر كرده است. قنبري در اين مجموعه، سخنان امير مومنان را در دو بخش دستهبندي كرده و در بخشي از آن سخنان تاريخي اميرالمومنين(ع) و بخش ديگر نيز سخنان ايشان را در هفت موضوع نظير اخلاق و معرفت جاي داده است.
اين نويسنده به تفاوت شيوه نگارش و لحن اميرالمومنين(ع) در نامههاي مختلف اشاره كرد و گفت: اين تفاوتها با ذكر شاهد مثالهايي از نهجالبلاغه تشريح شدهاند. بيست حكمت از حكمتهاي اين اثر سترگ و همچنين بيان صنايع و ظرايف ادبي به كار رفته در آن را بايد به مباحث اين كتاب افزود.
قنبري اين مجموعه چهار جلدي را براي آموزش نهجالبلاغه مفيد دانست. اين اثر از سوي انتشارات سمت منتشر خواهد شد.
نظر شما