كتاب «مفاهيم سياسي و اجتماعي در شعر مشروطيت» نوشته حجتالله اصيل منتشر ميشود. به گفته اين نويسنده، تمامي شاعران مشروطه به عنوان روشنفكران آن دوره، درباره مفاهيمي نظير آزادي، ناسيوناليسم و تجدد صاحبنظر بودند._
وي گفت: در اين اثر شش مفهوم آزادي، ناسيوناليسم، مشروطيت، حقوق زن، تجدد و اختلاف طبقاتي در انديشه اين شاعران مورد بررسي قرار گرفتهاند. اين بررسي فاقد هرگونه رويكرد جانبدارانه است و يك بررسي بيطرفانه و تحقيق را ارايه ميكند.
اصيل مقدمه هر يك از بخشها را شامل توضيحي درباره يكي از اين مفاهيم دانست و گفت: اين مقدمهها براي مخاطبان عامي كه به طور علمي با مفاهيمي نظير آزادي و ناسيوناليسم آشنايي ندارند، راهنماي مناسبي محسوب ميشوند.
نويسنده كتاب «دهخدا در افق روشنفكري ايران» تمامي شاعران دوران مشروطيت را روشنفكران آن دوره برشمرد كه شعر را از دريچه سنتي نميگريستند، بلكه آن را ابزاري براي بيان انديشههايشان در دنياي مدرن قلمداد ميكردند. بنابراين، شعر مشروطه، بازتاب انديشه روشنفكران آن دوره است.
وي موضوع اختلاف طبقاتي را از مسايلي برشمرد كه براي نخستين بار در شعر مشروطه رخ نمود و گفت: موضعگيري شاعران اين دوره با شاعران سنتي نظير سعدي متفاوت بود. آنان ديگران را به كمك به محرومان توصيه ميكردند، اما شاعران مشروطه با تاثير از انديشه چپ، از زبان فقيران مدعي سخن ميگفتند كه در برابر اغنيا صفآرايي كرده بودند.
اصيل درباره تاثير مشروطيت بر جامعه آن دوران گفت: اين دوره در انديشه و ديدگاه اجتماع، روشنفكران و شاعران تاثيرگذار بود. شاعران اين دوره ديگر در پي مفاهيم سنتي نظير كمند گيسو و خط و خال ابرو نبودند، بلكه آزادي، استبداد و نان مردم به دغدغه آنها تبديل شده بود.
كتاب «مفاهيم سياسي و اجتماعي در شعر مشروطيت» مجوز نشر را دريافت كرده است و مراحل پاياني انتشار را در نشر كوير سپري ميكند.
نظر شما