چهارشنبه ۱ تیر ۱۳۹۰ - ۱۳:۳۲
بهبود كيفيت محتواي كتاب‌هاي علمي؛ دستاورد‌ كتاب فصل

نويسنده تقديري شانزدهمين جايزه كتاب فصل براي كتاب «فرهنگ مفاهيم و اصطلاحات برنامه‌ريزي و توسعه روستايي» در بخش جغرافيا، گفت: جايزه كتاب فصل عاملي براي اطلاع‌رساني، تشويق و ترغيب محققان و پژوهشگراني است كه در زمينه علم و دانش فعاليت مي‌كنند؛ اين مراسم باعث مي‌شود مولفان با كيفيت مطلوب‌تر به تأليف كتاب بپردازند./

دكتر محمدرضا رضواني كه كتابش در شانزدهمين جايزه كتاب فصل به عنوان اثر شايسته تقدير انتخاب شد، در گفت‌ و گو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، اظهار داشت: برنامه‌ريزي و توسعه روستايي يكي از حوزه‌هاي علمي بين ‌رشته‌اي است كه با حوزه‌هاي مختلف علوم اجتماعي، اقتصاد، جامعه‌شناسي و كشاورزي ارتباط دارد.

دانشيار دانشکده جغرافيا دانشگاه تهران افزود: برنامه‌ريزي و توسعه روستايي در كشور ايران به صورت يك علم ميان رشته‌اي عمل مي‌كند و ابعاد متنوع، پيچيده و گسترده‌اي دارد كه توفيق در آن بدون بهره‌گيري از پشتوانه‌هاي علمي و پژوهشي كافي ناممكن است. 

وي افزود: 35 درصد از جمعيت كشور در 70 هزار آبادي داراي سكنه زندگي‌ مي‌كنند و اين جامعه روستايي اهميت بسياري براي كشور ايران به لحاظ اجتماعي، فرهنگي، زيست محيطي، امنيتي و... دارد.

رضواني يادآور شد: روستاهاي ايران در ارتقا و توسعه جامعه نقش مهمي دارند و يكي از عوامل توسعه ملي به‌شمار مي‌روند. برخي معتقدند كه برنامه‌ريزي روستايي بدون ارتباط با شهر و برنامه‌ريزي شهري بدون ارتباط با روستاهاي اطراف، موفقيت‌آميز نخواهد بود. به عبارت ديگر، برنامه‌ريزي بايد ناحيه‌اي باشد، يعني شهر و روستا با هم در نظر گرفته شوند.

وي افزود: اين كتاب كه با همياري ولي‌الله نظري و محمدامين خراساني تدوين شده، محققان و دانشجويان را با اصطلاحات اساسي برنامه‌ريزي و توسعه روستايي آشنا مي‌كند و 450 واژه مهم و مفهوم علمي اين رشته را تشريح مي‌كند. اين كتاب مي‌تواند مرجع مفيدي براي دانشجويان رشته جغرافيا، پژوهشگران و محققان باشد.

وي به فرهنگ‌هاي تخصصي نيز اشاره كرد و افزود: فرهنگ‌هاي تخصصي كه در آنها مفاهيم و اصطلاحات تخصصي مرتبط با يك حوزه علمي بررسي مي‌شوند، يكي از منابع مهم علمي اند كه در كنار واژه‌نامه‌ها، دانشنامه‌ها و ديگر متون علمي و پژوهشي، در آموزش‌ها و پژوهش‌هاي علمي نقشي مهم ايفا مي‌كنند.

دانشيار دانشکده جغرافيا دانشگاه تهران گفت: در فرهنگ تخصصي برنامه‌ريزي و توسعه روستايي، مفاهيم، اصطلاحات، نظريه‌ها، تكنيك‌ها و روش‌هاي مرتبط با برنامه‌ريزي و توسعه روستايي در قالب 450 مدخل بررسي شده اند كه امروزه، محققان، برنامه‌ريزان و مديران اين حوزه در فعاليت‌هاي علمي، آموزشي، پژوهشي و اجرايي خود با آنها سر و كار دارند.

وي به بخش‌هاي مختلف كتاب نيز اشاره كرد و افزود: «آبادي»، «آرايش فضايي»، «آستانه جمعيتي»، «آسيب پذيري»، «آلودگي روستايي»، «ارزش افزوده»، «ارزيابي تاثير»، «ارزيابي عملكرد»، «استقلال اقتصادي» و ... از جمله بخش‌هاي اين كتاب جغرافيايي اند.

دکتر محمدرضا رضواني دانشيار دانشکده جغرافيا دانشگاه تهران در گروه جغرافياي انساني است. «روش‌هاي تحقيق در جغرافياي انساني»، «مقدمه‌اي بر برنامه‌ريزي توسعه روستايي در ايران»، «مطالعه و تحليل شاخص‌ها و روش‌هاي ارزيابي فرهنگ هنر و ارتباطات در کشورهاي مختلف»، «مهارت‌هاي مطالعاتي براي دانشجويان جغرافيا»، «روابط متقابل شهر و روستا در کشورهاي در حال توسعه»، «توسعه گردشگري روستايي»، «مقدمه‌اي بر برنامه‌ريزي روستايي» و... از جمله كتاب‌هاي رضواني به‌شمار مي‌روند. 

كتاب «فرهنگ مفاهيم و اصطلاحات برنامه‌ريزي و توسعه روستايي» توسط دكتر محمدرضا رضواني و همياري ولي‌الله نظري و محمدامين خراساني به كوشش انتشارات جهاد دانشگاهي واحد تهران منتشر شده و در شانزدهمين جايزه كتاب فصل به عنوان اثر شايسته تقدير انتخاب شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها