چاپ نخست كتاب «ملاصدراي شيرازي و تفسيرش» تاليف مجيد فلاحپور از سوي خانه كتاب منتشر و روانه بازار نشر شد.\
مجموعه چهل جلدي ايراينان و قرآن، نيمنگاهي است به بيش از پانزده قرن تلاش قرآنپژوهان ايراني در معرفي و بزرگداشت آخرين وحينامه الهي. از آنجا که مخاطبان اين مجموعه گرانسنگ جوانان پژوهشگرند، سعي شده است از زباني ساده و روان در نگارش آثار استفاده شود و در پايان مجموعه، منابعي براي مطالعه بيشتر معرفي شود.
اگرچه صدرالدين محمد شيرازي (979ـ 1050 هجري قمري) معروف به ملاصدرا و ملقب به صدرالمتالهين به روش فلسفي، تفسيري بينظير نوشت، اما هنر او در نوشتن تفسير فلسفي خلاصه نميشود؛ زيرا او هم به معاني و مفاهيم ظاهري و ابعاد ادبي و نقلي عبارات قرآني توجه داشت و هم به ابعاد عرفاني و معاني باطني و اسرار و اشارات آيات الهي پرداخت. از سوي ديگر، او براي اثبات معاني عرفاني و مكاشفات غيبي هم از استدلالهاي برهاني و فلسفي كمك گرفت و هم از منابع وحياني اعم از كتاب و سنت استفادههاي وافري برد.
همانطور كه صدرالمتالهين با استفاده از روشهاي فكري و فلسفي پيش از خود به نقطه اوج تفكر اسلامي يعني حكمت متعاليه نايل آمد، همچنين در عرصه تفسير قرآن نيز با استفاده از شيوهها و رويكردهاي گوناگون پيش از خود، در انديشه تفسير متعالي و بينظير بود. اگرچه ملاصدرا در عرصه فلسفه و حكمت به موفقيت كامل دست يافت، ولي در حوزه تفسير قرآن به موفقيت كامل نرسيد و تنها برخي از آيات و سورههاي قرآن را تفسير كرد.
با اين كه تفسيرپژوهان درباره بسياري از تفاسير پيشين و پسين به تحقيق و پژوهش پرداخته و در شناخت و معرفي آنها اهتمام ورزيدهاند، اما هنوز بسياري از تفاسير قرآن، اعم از تفاسير پيشين و پسين، ناشناخته مانده و نيازمند به تحقيق و پژوهش جامع و عميقاند. اگرچه بسياري از تحقيقات انجام گرفته نيز ناقص بوده يا به روش علمي انجام نپذيرفتهاند و لازم است تحقيقات جديتر صورت گيرد.
با وجود اين كه در آثار فلسفي ملاصدرا، تحقيقات فراوان و گستردهاي انجام گرفته، اما درباره تفسير او تحقيق و پژوهش چنداني به چشم نميخورد و اين تفسير نيازمند تحقيق و پژوهش گسترده و معرفي و عرضه به نسلها و سطوح گوناگون جامعه است. از اينرو، با هدف شناخت و شناسايي بيشتر تفسير و انديشههاي تفسيري ملاصدرا، در اين كتاب، كوشش شده طي پنج فصل به تحقيق و پژوهش پرداخته شود.
در فصل نخست به معرفي شخصيت، خانواده، استادان، آثار و مراحل زندگي ملاصدرا پرداخته شده است. در فصل دوم، آثار تفسيري ملاصدرا به طور ويژه مورد معرفي قرار ميگيرند. در فصل سوم، درباره منابع آموزهها و انديشههاي تفسيري ملاصدرا تحقيق شده است. در فصل چهارم، ابتدا درباره روششناسي تفاسير قرآن كريم تحقيق شده، سپس به طور ويژه روش تفسيري ملاصدرا مورد پژوهش قرار ميگيرد. در فصل پنجم هم كه فصل پاياني است، ابتدا بحث مختصري درباره گرايشهاي تفسيري انجام و سپس به طور خاص، گرايش تفسيري ملاصدرا مورد تحقيق و پژوهش قرار گرفته است.
در انتهاي اين اثر، نمايهاي از آيات، روايات، اشخاص، گروهها، كتابها و جايها نيز درج شدهاند.
چاپ نخست كتاب «ملاصدراي شيرازي و تفسيرش» در شمارگان 3000 نسخه، 199 صفحه و بهاي 31000 ريال راهي بازار نشر شد.
نظر شما