شنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۴:۰۲
فتوت‌نامه «سلطاني» اثري از عهد سلاطين تيموري بازخواني شد

موسسه کتابخانه و موزه ملي ملک جشن ميلاد حضرت علي(ع) را با اجرا و خوانش فتوت‌نامه «سلطاني» برگزار کرد. اين فتوت‌نامه اثر کمال‌الدين حسين کاشفي از فضلاي نامي آخر عهد سلاطين تيموري است که برنامه‌هاي اجرايي اين جشن نيز بر اساس آن شکل گرفته بود.\

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) به نقل از روابط عمومي موسسه کتابخانه و موزه ملي ملک، محفل فتوت نامه‌خواني به مناسبت ميلاد حضرت علي(ع) در مؤسسه كتابخانه و موزه ملي ملك برگزار شد. 

در اين مراسم نسخه نفيس فتوت‌نامه «سلطاني» كه در موزه ملك موجود بود نيز معرفي شد. همچنين محفلي با نام فتوت‌نامه خواني در قالب سنت‌هاي ايراني با هدف معرفي ميراث معنوي و فرهنگ جوانمردي و بازخواني متوني كه به اين موضوع توجه دارند، برپا شد.

كتابخانه و موزه ملي ملك طبق وقف‌نامه مرحوم حاج حسين آقا ملک واقف و بنيانگذار مجموعه کتابخانه و موزه ملی ملک هر ساله به مناسبت سالروز ولادت حضرت علي(ع) جشني در اين موزه برپا مي‌كند.

در ابتداي اين آيين، عبدالمجيد شريف‌زاده، پژوهشگر هنر، به ارايه توضيحاتي درباره فتوت‌نامه سلطاني پرداخت که برنامه‌هاي اجرايي اين جشن بر اساس آن شکل گرفته بود. 

وي سخنانش را با قرائت بخشي از نهج‌البلاغه آغاز کرد و گفت: «سپاس خداي را نوميد نيستم از رحمت او، تهيدست نيستم از نعمت او، و نه مايوس از مغفرت او، و سر نپيچيده از عبادت او، خدايي که رحمت او پيوسته است و نعمت او ناگسسته.»

اين پژوهشگر سپس اظهار داشت: مي‌خواهيم از فتوت بگوييم و فتوت‌نامه‌ها، از جوانمردي و عزت و بزرگي، از ادب و آداب، از کسي که اسوه جوانمردان و فتيان است. کسي که پيامبر درباره او گفت «لا فتي الا علي». پس فتوت يعني جوانمردي و سخاوت و ادب.

وي ادامه داد: درباره علامت‌هاي جوانمردان گفته‌اند «وفاي بي خلاف، مدح بي چشم‌داشت پاداش، بخشيدن بي‌سوال» و فتوت نيکويي خلق و بذل معروف است و کوچک شمردن خويش و بزرگ داشتن ميهمانان است. علي(ع) نيز فرموده‌اند «هيچ کاري نکني در نهاني که آشکارا نکني که اگر آشکار شود منفعل گردي و هر آينه اين وقتي باشد که سالک خداي را حاضر داند.

شريف‌زاده در بخشي ديگر از سخنانش به نقل از علي(ع) گفت: از آدابي که اهل طريق را علي‌الاجمال در نفس خود مي‌بايد، محافظت دل است و اگر پرسند که محافظت دل چگونه است، بگو چنان که از معاصي دل احتراز کني و اصل معصيت‌هاي دل حسد است و عجب و ريا و غفلت و غرور و بخل و حرص و امثال اين‌ها. ديگر اين‌که آيينه دل را به صيقل ذکر روشن داري و اين خلوت‌خانه را از خس و خاشاک به جاروب تصفيه پاک سازي تا بر مناظر او به جمال منظور حقيقي نظر تواني کرد.

بخش بعدي اين جشن پس از سخنان شريف‌زاده، به اجراي نمايشي با الهام از نمايش سنتي ايران همراه با نمايش زورخانه‌اي اختصاص داشت که با هدف احياي بخشي از متن و محتواي فتوت‌نامه‌ها برنامه‌ريزي شده بود. در اين نمايش پس از اجراي ورزش‌هاي باستاني و زورخانه‌اي بخش‌هايي از فتوت‌نامه سلطاني از نسخه موجود در گنجينه ملک، توسط عليرضا حنيفي، ميلاد جلوداران و داوود تاج‌آبادي اجرا شد.

سپس حسن رونده، مدير صحنه اين نمايش، با توضيح اينکه در اين اجرا بخش‌هايي از داستان‌ها و قصه‌هاي فتوت‌نامه را به يک متن نمايشي تبديل کرده‌ است، به خصايل جوانمردان اشاره کرد و اظهار داشت: خصلت‌هاي اهل فتوت، با حق بودن، با خلق بودن، با انصاف بودن، با نفس خود به قهر بودن، با بزرگان به خدمت بودن، با خردان به شفقت بودن، با دوستان به نصيحت بودن، با علما به تواضع بودن، با حکما به حلم بودن، با دشمنان به سخاوت بودن و با جاهلان به خاموشي بودن است.

در ادامه اين جشن نيز مرشد محمد احدي قصه‌اي از مولا علي(ع) را نقالي کرد.

فتوت‌نامه «سلطاني» که کتاب گزيده‌اي از آن به ميهمانان اين جشن اهدا شد، اثري از کمال‌الدين حسين کاشفي است که در آداب اهل فتوت و کيفيت وارد شدن به دايره ايشان به منظور آموزش تدوين شده و مشتمل بر يک مقدمه، 12 باب و يک خاتمه است. کمال‌الدين حسين کاشفي متوفي به سال 910 هجري قمري، از فضلاي نامي آخر عهد سلاطين تيموري و با سلطان حسين ميرزا بايقرا و اميرعليشير نوايي معاصر بوده است.

جشن ميلاد با سعادت حضرت علي(ع) با حضور مهندس حسابي، دکتر حدادي، پژوهشگر تاريخ، دكترسيد عبدالمجيد شريف‌زاده، سيد محمدصادق خرازي، رئيس هيأت مديره، پور خرمي، مدير موزه فرش ايران و جمعي از اهالي فرهنگ و هنر در محل کتابخانه و موزه ملي ملک برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها