سه‌شنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۰ - ۰۹:۱۳
نظام اطلاعات و آمار توليد علم ايران راه‌اندازي شد

رييس پايگاه استنادي علوم جهان اسلام (ISC) از راه‌اندازي «نظام اطلاعات و آمار توليد علم ايران» درقالب وب‌سايتي ويژه برای اعلام روزانه توليدات علمي نمايه شده ايران در پايگاه‌هاي ISC و ISI خبر داد.\

دكتر جعفر مهراد در گفت و گو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) عنوان کرد: پايگاه استنادي علوم جهان اسلام به درخواست معاونت پژوهشي و فناوري وزارت علوم برای اطلاع‌رساني به جامعه علمي كشور درباره ميزان توليدات علم دانشگاه‌ها و مراكز تحقيقاتي، سيستمي را طراحي كرده كه براساس آن توليدات علمي نمايه شده ايران در پايگاه‌هاي ISI و ISC به صورت روزانه نمايش داده مي‌شود. 

وي با اشاره به اهميت اطلاعات در ارزيابي فعاليت‌هاي پژوهشي افزود: اکنون طراحي چنين سيستم‌هايي عمدتا مبتني بر نياز كشورهاي توليد كننده اين پايگاه‌هاي اطلاعاتي صورت مي‌گيرد كه پايگاه‌هاي ISI و Scoups از اين نمونه‌اند. نتيجه اين امر عدم سهولت در به كارگيري اين ابزارها در ارزيابي عملكرد پژوهشي به صورت گسترده است.
 
مهراد يادآور شد: اکنون در كشور و همچنين در جهان اسلام نظام آماري وجود ندارد كه به شايستگي با توجه به برون داده‌هاي پژوهشي در سطح بين‌المللي امكان مقايسه و ارزيابي جايگاه و بهبود مستمر عملكرد را فراهم كند. 

وي خاطرنشان كرد: اين ضعف در سطح دانش ملي در اين كشورها با حضور ISC برطرف شده است. پايگاه استنادي علوم جهان اسلام  اكنون در حوزه‌اي عمل مي‌كند كه به ارایه استانداردهاي جديد در حوزه علم سنجي و ارزيابي عملكرد پژوهشي در سطح بين‌المللي اقدام كرده است. 

وي افزود: پايگاه اينترنتي نظام اطلاعات و آمار توليد علم ايران (ISC Worlds Scientific Contribution reports) به گونه‌اي طراحي شده كه مقايسه توليدات علم ايران در دو نظام استنادي علوم جهان اسلام (ISC) و موسسه بين‌المللي اطلاعات علمي (ISI) را امكان‌پذير كرده و دانشگاه‌ها و مراكز تحقيقاتي مي‌توانند با توجه به اين سيستم عمل ارزيابي و خود مقايسه‌اي را انجام دهند تا دانشگاه‌هاي پيشتاز را بشناسند. 

مهراد يادآور شد: اين نظام كه در دسترس سياست‌گذاران علمي كشور، كشورهاي اسلامي و همچنين ابزاري كارآمد براي تمام كشورهاي دنياست در دو بخش عمده به ارایه تمام انتشارات علمي و موثرترين آنها در مجلات معتبر علمي دنيا مي‌پردازد. تحليل توسعه علمي نه تنها در مقايسه با متوسط‌هاي جهاني توليد علم بلكه با در نظر گرفتن جايگاه كشور در بين كشورهاي منطقه به خوبي از طريق اين ابزار ميسر است. 

وي با بيان اينکه اين نظام، اطلاعات جهاني را از سال 2000 دسترس‌پذير كرده است، گفت: اين ابزار كه حاصل پردازش 16 هزار نشريه از معتبرترين نشريات علمي بين‌المللي و 17 ميليون مدرك است، سياستگذاران علمي كشور را قادر مي‌كند علاوه بر فعاليت مرسوم به تعقيب بخشي از توليدات علمي بپردازند كه در زمره موثرترين توليدات علمي بين‌المللي است. 

رييس پايگاه استنادي علوم جهان اسلام (ISC) خاطرنشان كرد: اين ابزار توليدات علمي بين‌المللي را به حوزه‌هاي 1، 10، 20 و 50 درصد برتر دنيا تقسيم كرده است؛ به این ترتيب به جاي نگاه مطلق به توليد علم ايران يا هر كشور ديگري، قادر خواهيم بود كه ميزان اثرگذاري خود را در سطح منطقه‌ای و بين‌المللي درك کنیم و به برنامه‌ريزي برای ارتقای علمي بيش از پيش بپردازيم. برای تسهيل در تحليل، اطلاعات مقالات در دو طبقه‌بندي كلان و ريز قابل پردازش‌اند.

به گفته وي، اين طبقه‌بندي امكان تحليل نقاط قوت و ضعف در حوزه‌هاي مختلف رشته‌هاي موضوعي را فراهم مي‌كند و برای استفاده‌هاي ملي، امكان تحليل و تعيين جايگاه كشور در بين كشورهاي عضو OIC و همچنين كشورهايي كه به لحاظ اقتصادي در يك دسته قرار مي‌گيرند را مهيا مي‌سازد. 

مهراد تصريح كرد: اين ابزار به ما نشان خواهد داد كه در طول زمان در كارنامه علمي بين‌المللي از چه بخشي از منابع كشور استفاده نشده و متوسط نسبت تعداد استنادها به مقالات در هر حوزه موضوعي چگونه است. همچنين با ارایه دسته‌بندي جدا براي كشورهاي OECD (سازمان همکاري اقتصادي و توسعه) تحليل وضعيت اين كشورها برای آگاهي از وضعيت موجود به راحتي از طريق اين ابزار توانمند فراهم شده است. 

رييس پايگاه استنادي علوم جهان اسلام (ISC) با بيان اينکه تاكنون ابزاري كه مبتني بر اين اطلاعات در سطح بين‌المللي قادر باشد چنين ديد كلان و منحصر به فردي را براي سياست‌گذاران علمي فراهم بياورد وجود نداشته است تصريح كرد: اين نظام از ابتكارات پايگاه استنادي علوم جهان اسلام برای ارایه شاخص‌هاي علمي جديد به دنياي علم در سطح بين‌المللي و از افتخارات جمهوري اسلامي ايران و كشورهاي اسلامي است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها