كتاب «موسیقی ایلام» نوشته بهمن کاظمی از سوی موسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری متن منتشر شد. اين اثر در بيست و چهارمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران عرضه ميشود./
كاظمي درباره شيوه جمعآوري اطلاعات اين كتاب توضيح داد: اين اثر از طریق حضور میدانی مشاهده مصاحبه و ضبط آثار موسیقایی فولکلور طی دو دوره بین سالهای 1376-1375 که مطالعات مقدماتی را انجام دادم و سالهای 1381-1380 که به ضبط تصویری گونههای رایج موسیقی در این ناحیه پرداختم شكل گرفت.
وي درباره انگيزه خود براي معرفي فرهنگ موسيقايي ايلام گفت: این ناحیه در زمره مناطق باستانی ایران به شمار میآید و تاکنون کسی به معرفی موسیقی رایج در آنجا نپرداخته بود. همچنین نیاکان من در این سرزمین میزیستهاند و من نیز به آنجا تعلق خاطر دارم. از این رو ميخواستم که دیگران نیز با موسیقی این منطقه آشنا شوند.
كاظمي درباره اينكه در پژوهش حاضر چه هدفي را دنبال ميكند، اظهار داشت: به نظرم پس از آنکه نسل جوان این منطقه به غنای فرهنگی موسیقایی خود پی ببرد به کنکاشهای فرهنگی جدیدی خواهد پرداخت تا هر چه بیشتر موسیقیشان را معرفی كند و در این صورت من به هدفم که حفظ و سیانت از ارزشهای فرهنگ ملی است دست یافتهام.
وي درباره ويژگي موسيقي ايلام و سازهاي متداول اين موسيقي بيان داشت: ویژگی عام این موسیقی مانند موسیقی کردی رایج در ایران ریتمیک بودن آن است (یعنی تاکید برفیگورهای ریتمیکی که ویژه این مناطق است مانند فیگورهای ریتمیک در مقامهای شادمانی چوپی و سماع). سازهای رایج در این منطقه هم سرنا دهل و جفتان یا دوزله اند.
كاظمي در پاسخ به اين پرسش كه نوازندگان اين منطقه از چه جايگاهي برخوردارند؟ توضيح داد: براساس برخی باورهای فرهنگ ستیز نوازندگان و اهل موسیقی در این ناحیه از ارج و منزلتی برخوردار نیستند که امید است تلاشهایی مانند آنچه من به انجام رساندهام در تغییر این وضعیت موثر باشند.
كتاب شامل نه فصل «مباحث نظری و ویژگیهای جامعهشناختی استان ایلام»، «نغمههای رایج در شهر ایلام»، «نغمههای منطقه ارکواز و ملکشاهی»، «نغمههای منطقه شیروان و چرداول»، «نغمههای منطقه درهشهر»، «نغمههای منطقه آبدانان»، «نغمههای منطقه دهلران»، «نغمههای شهرستان ایوان» و «تجزیه و تحلیل یافتههای پژوهش» است.
كتاب «موسیقی ایلام» نوشته بهمن کاظمی در شمارگان 1500 نسخه و با قیمت 9000 تومان از سوی موسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری متن منتشر شده است.
در بخشي از مقدمه كتاب نوشته شده است: «ایلام که روزی بخشی از سرزمین باستانی عیلام بوده است. امروز یکی از استانهای غربی کشور ایران است. مردم این ناحیه به گونههای مختلف ایلی، عشایری و شهری زندگی میکنند. از این رو بخشهایی از نتهای باستانی را با زندگی خود همراه دارند».
نظر شما