پنجشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۶:۱۳
نظارت بر تصويرسازي كتاب‌هاي كودك در صلاحيت تصويرگران است

محمدرضا دادگر در نشست "تصويرگري كتاب‌هاي ديني كودك و نوجوان"، نظارت بر تصويرسازي در اين كتاب‌ها و تشخيص موهن بودن تصاوير را در صلاحيت متخصصان تصويرگري دانست و تأكيد كرد كسي كه مسووليت اداري دارد نمي‌تواند اين كار را انجام دهد./

 خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) ـ به گزارش ستاد خبري سراهاي اهل قلم، نشست تصويرگري كتاب‌هاي ديني كودك و نوجوان ساعت 17 تا 19 چهارشنبه 14 ارديبهشت‌ماه، در سراي اهل قلم كودك و نوجوان تشكيل شد. 

در ابتداي اين نشست، سيدعلي كاشفي خوانساري با اشاره به پيشينه بررسي تصويرگري كتاب‌هاي كودك و نوجوان، از آيين‌نامه‌هايي سخن گفت كه در گذشته و پس از برپايي جلسات كارشناسي متعدد براي مشخص شدن راه‌كارهاي نظارتي بر تصويرگري كتاب‌هاي كودك و نوجوان تأليف شده بودند.

اين نويسنده ادبيات كودك و نوجوان در ادامه افزود: در يك مقطع زماني اين سوال مطرح بود كه آيا تصويرگري از چهره معصومان اشكال شرعي دارد كه پاسخ استفاتائي از مقام رهبري نشان داد كه چنين تصاويري اشكال شرعي ندارند مگر آنكه موهن باشند. از طرفي تشخيص موهن بودن يا نبودن تصاوير، گاه كارشناسان را دچار مشكل مي‌كند. علاوه بر آن توجه به اين نكته ضروري است كه آيا تعبير و تفسير از موهن بودن براي كودكان و بزرگ‌سالان تفاوت دارد.

در ادامه، جواد محقق، درباره نكات قابل توجه در بحث "تصويرگري كتاب‌هاي ديني كودك و نوجوان" توضيح داد: در اين بحث بايد مشخص شود كه تشخيص موهن بودن تصاوير بايد چگونه صورت بگيرد و چه كسي بايد موهن بودن يا نبودن تصاوير را تشخيص دهد.

سيدعلي محمد رفيعي درباره چگونگي تشخيص موهن بودن تصاوير ساخته شده از معصومين گفت: بايد معيارهايي وجود داشته باشد كه بر آن اساس موهن بودن تصويري قابل تشخيص باشد. يكي از اين معيارها اطلاعات مكتوب تاريخي و بررسي‌هاي نسب شناسانه است كه درباره معصومين وجود دارد كه در اين مورد تشخيص روايات صحيح و دروغين به كار تحقيقي گسترده‌اي نياز دارد.

اين پژوهشگر حوزه دين در ادامه افزود: معيار ديگر اين است كه مخاطب با ديدن تصوير به ويژگي‌هاي معصوم هم‌چون فرزانگي، بزرگي، انسانيت و مسائل متعالي پي ببريد. البته به جز كارهاي كارشناسانه در اين زمينه بايد به عرف عام و واكنش فطرت پاك انسان‌ها از مشاهده تصاوير نيز توجه شود.

محمدرضا دادگر، نظارت بر تصويرسازي كتاب‌هاي كودكان و نوجوانان و تشخيص موهن بودن تصاوير را در صلاحيت متخصصان تصويرگري دانست و توضيح داد: تشخيص اين موضوع كاري كاملاً علمي است و كسي كه مسووليت اداري دارد نمي‌تواند آن‌را انجام دهد. اين كار فقط بايد به متخصصان تصويرسازي محول شود.

اين طراح و تصويرگر باسابقه در ادامه افزود: تصويرگري ديني براي كتاب‌هاي كودك و نوجوان بايد بر اساس كار تحقيقي درست و مستند انجام شود.

كاشفي با اشاره به اهميت بحث اخلاقيات و مفاهيم معنوي، توجه بيش از حد به جزئيات تصويري در تصويرسازي از معصومين را غيرضروري دانست و در اين‌باره گفت: ارزش‌ها را بايد در جاي ديگري جست‌وجو كرد. كودك بايد بفهمد كه راه نجاتش در اين حقيقت ديني نهفته است و فرق تصاوير با واقعيت را درك كند.

رفيعي در پاسخ به اين اظهارات گفت: در برخي از مراحل رشد، مثلاً در دوره پيش‌دبستاني و سال‌هاي نخستين مقطع ابتدايي، هر چيزي را كه به كودك ارائه شود واقعيت مي‌پندارد. اين موضوع اهميت توجه به تصويرگري واقع‌نگار را نشان مي‌دهد. 

وي اضافه كرد: آنچه در تصويرگري واقع‌نگار مطرح است كار علمي است كه به بررسي‌هاي تاريخي، نسب‌شناسانه نياز دارد و اين از توان يك تصويرگر خارج است. بايد نهادها و تشكل‌هايي وجود داشته باشند كه با پژوهش مستنداتي را در اين زمينه در اختيار تصويرگر قرار دهند. چنين تصويرگري واقع‌نگارانه‌اي مي‌تواند بر مخاطب كودك تأثير بگذارد.

بيست و چهارمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران تا 24 ارديبهشت‌ماه در مصلاي بزرگ امام خميني(ره) برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها