معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم پایانی نخستین جشنواره ملی کتاب خلیج فارس گفت: درباره بسیاری از مباحث غیر مهم، دایره المعارف و دانشنامه اي منتشر شده است. پژوهشگران و نویسندگان حوزه تاریخ باید به تدوین دانشنامه جامع و کاملی درباره خلیج فارس بیاندیشند.\
بهمن دری، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اين مراسم گفت: اگر قرار بود کتابهایی با محوریت خلیج فارس را جمع آوری کنیم شاید میسر نبود؛ اما این جشنواره باعث شد که این کتابها بازبینی و بازنگری شوند.
وی افزود: اگر بتوانیم با محوریت خلیج فارس نمایشگاههای کتاب استانی در هرمزگان ترتیب دهیم که مبتنی بر هویت دینی، ملی و فرهنگی باشد بسیار ارزشمند است و به اهداف این جشنواره کمک میکند و به آن استمرار میبخشد.
وی افزود: در آستانه بیست و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب هستیم و یک بخش ویژه به خلیج فارس اختصاص داده شده و اسناد و نقشههای کهنی از خلیج فارس در این بخش ویژه به نمایش گذاشته میشود.
دری یادآور شد: نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بر مبنای تفاهم و تبادل برگزار میشود و وجهه جهانی دارد و نیاز بر وجود اشتراک است نه افتراق.
وی افزود: ما باید بتوانیم بیشتر از آثار دانشمندان و پژوهشگران کشورهاي ديگر استفاده کنیم تا بتوانیم در جهان نام خلیج فارس را جاودانه کنیم. همچنین این جشنوارهها در قالبهای فراملی و فرا منطقهای میتواند اثربخش باشد.
سپس همایون امیرزاده، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان گفت: جشنواره خلیج فارس با نام بلند سرزمین ایران مزین شده است و ریاست جمهوری با یک نگاه بسیار عالمانه ضمن تأیید و پذیرش کمک کرد تا این جشنواره باشکوهتر برگزار شود.
وی افزود: امروز ما هرمزگانیها به خود میبالیم زیرا از حاشیه نشینی فرهنگی خارج شدهایم و اينکه استانی دور از مرکز برای کاری بزرگ انتخاب شده بسیار ارزشمند است.
وی ادامه داد: شاید این باور از آنجا ناشی میشود که روزگارانی بسیار دور و طولانی مردم این سرزمین نخستنی کسانی بودند که با فن دریانوردی آشنا بودند و سختیها را پشت سر گذاشتند و امروز فرهنگ این سرزمین به مدد بازوان پر توان و تدبیر انسانهای هوشمند هرمزگانی و ایرانی این مرزها را درنوردیده و خلیج فارس جاودان شده است.
سپس علی شجاعی صائین، مدیر عامل موسسه خانه کتاب گفت: این جشنواره نه به خاطر مجریان آن بلکه به دلیل موضوع آن اهمیت بسیاری دارد زیرا خلیج فارس با ایرانیان پیوند داشته است و هر روز بر اهمیت آن افزوده میشود. ما باید بیشتر و بیشتر در این زمینه کار کنیم و پژوهشهای فرهنگی میتواند تأثیرگذاري مطلوبی داشته باشد.
وی افزود: امیدواریم در دورههای بعدی جشنواره بتوانیم با نگاهی به تألیفات و پژوهشهای خارج از کشور آن را توسعه دهیم و حضور فرهیختگان و دانشمندان غربی را گسترش دهیم و شاهد پدید آمدن تألیفات بیشتر در این زمینه باشیم تا حقانیت ایرانیان در جهان به اثبات برسد.
پیروز مجتهدزاده، یکی از برگزیدگان در بخش تاریخ جشنواره ملی کتاب خلیج فارس سخنران بعدی نشست بود، وی تاریخچهای از خلیج فارس از گذشته تاکنون را برای حاضران در نشست بازگو کرد و گفت: مسأله خلیج فارس حیثیت ماست نه تعصب.
حبیب الله اسماعیلی، دبیر علمی نخستین جشنواره ملی کتاب خلیج فارس هم ضمن ارایه آماری از ارزیابی داوران این جشنواره گفت: نباید در حوزه آثار داخلی محدود بمانیم و بلکه باید در عرصههای
بین المللی نیز خود را نشان دهیم.
وی افزود: باید محققان غیر ایرانی نیز مورد توجه قرار گیرند و در کشورمان حضور یابند. توجه به مطالعه عمیق و همه جانبه درباره مسایل مرتبط با نام خلیج فارس تحقیقات جدی را میطلبد.
وی افزود: ما باید به عنصر همزیستی ساکنان خلیج فارس بیشتر توجه کنیم. درباره ادبیات و فرهنگ، آداب و رسوم و سنتهای منطقهای خلیج فارس کار کمی شده و به این مسایل کمتر توجه شده است.
اسماعیلی یادآور شد: مجموعه داوران معتقدند خلیج فارس یک نام نیست بلکه یک سنت فرهنگی است که با هویت ما پیوند خورده است و ما باید با کار علمی بتوانیم تلاشها و فعالیتهای این حوزه را ارج بنهیم.
سپس سید جعفر حمیدی چکامهای درباره خلیج فارس برای حاضران در جلسه شعری خواند و گفت: خلیج فارس از سدههای دور با نام خلیج فارس سر بلند و سرافراز بوده است. ما باید به ساکنان خلیج فارس بیشتر توجه کنیم زیرا افرادی مانند رئیسعلی دلواری توانستند خلیج فارس را از دست استعمارگران برهانند.
سپس گل محمد بامری، معاون سیاسی امنیتی استان هرمزگان گفت: در شورای سیاست گذاری مصوبات بسیار خوبی ارایه و بحثی در این باره مطرح شد تا دبیرخانه دایمی برای جشنواره خلیج فارس درنظر گرفته شود. پژوهشگران باید دست به قلم شوند و آثار ارزشمندی در این زمینه منتشر کنند.
وی افزود: همچنین احداث کتابخانه تخصصی برای خلیج فارس مورد تأیید قرار گرفت که در منطقه هرمزگان انجام شود. نویسندگان و مولفان باید بتوانند با نگارش کتابهای مختلف در این زمینه نام خلیج فارس را جاودان کنند. همچنین باید دیدگاههای تاریخ نگاران خارج از کشور را جمع آوری کنیم و جشنوارههای بعدی را پربارتر و باشکوهتر برگزار کنیم.
در ابتدای نخستین جشنواره ملی کتاب خلیج فارس نمایشگاهی با نام «خلیج فارس در آینه اسناد» با حضور بهمن دری، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در فرهنگسراي طوباي بندرعباس گشایش یافت. در این نمایشگاه ۲۰۰ نقشه سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح از تاریخ خلیج فارس به نمایش گذاشته شده است.
در پایان همایش نیز از برگزیدگان و شایستگان تقدیر جشنواره با ارایه تندیس جشنواره (رئیسعلی دلواری) و لوح تقدیر قدردانی شد و ۳ نفر نیز در بخش جنبی مورد تجلیل قرار گرفتند. همچنین از مدیران انتشارات مرکز چاپ و انتشارات وزارت خارجه، آیینه جنوب، روزبهان و لیان با لوح تقدیر سپاسگذاری شد.
نظر شما