كتاب «جشنهاي ملي ايرانيان» نوشته رضا دشتي به معرفي جشنهايي مي پردازد كه از دوران باستان به يادگار ماندهاند. در اين كتاب از آيين نوروز در روزگار باستان و سپس در روزگار بعد از اسلام سخن به ميان ميآيد و از برگزاري اين جشن در دوران كنوني ياد ميكند._
نويسنده از سه نوع جشن ايراني ياد ميكند؛ نخست جشنهاي ماهيانه است؛ همانند جشن فروردينگان، ارديبهشتگان، خوردادگان و جشنهاي ديگر كه هنگام برابري نام روز با نام ماه برگزار ميشود. دوم جشنهاي سالانه است كه برجستهترين آنها نوروز و مهرگان است. اين جشنها با دگرگونيهاي طبيعت ارتباط مييابند. دسته سوم، جشنهاي فصلي است كه با كشاورزي پيوند دارند و در گاهشمار ايراني به نام «گهنبار» ناميده شدهاند.
فصل جداگانهاي از كتاب به نوروز اختصاص يافته است. نويسنده از آيين نوروز در روزگار باستان و سپس در روزگار بعد از اسلام سخن به ميان ميآورد و از برگزاري اين جشن در دوران كنوني ياد ميكند. «نوروز در آينه روايات اسلامي» از ديگر موضوعاتي است كه خواننده در اين كتاب مييابد.
پيوستگي جشن نوروز با احاديث و روايات اسلامي گواه ريشهدار بودن اين جشن و پاسداشت آن در فرهنگ اسلامي است. در بخشي ديگر از برپايي نوروز در نزد مردمان آسياي مركزي ياد شده است. بسياري از سرزمينهايي كه امروزه بيرون از مرزهاي جغرافيايي ايران قرار گرفتهاند، در حوزه تمدني و فرهنگي ايران قرار ميگيرند و پيوستگي تاريخي با كشور ما دارند.
نوروز، يكي از آيينهايي است كه در ميان اين سرزمينها و كشورها مشترك است. پيداست كه شناخت و آگاهي از چگونگي برگزاري نوروز در ميان ديگر مردمان، براي خواننده جذاب و خواندني است.
در ادامه نوشتههاي كتاب، به جشنهاي ماهيانه پرداخته شده است. افزون بر جشنهاي فروردينگان تا اسفندگان كه هر ماه برپا ميشد، بايد از جشنهاي آبريزان، سپندارمذ و چهارشنبه سوري ياد كرد. توضيحاتي درباره هر كدام از اين جشنها در كتاب رضا دشتي آمده است. فصل پاياني كتاب نيز درباره گهنبارها است كه جشنهاي فصلي بهشمار ميروند. شمار اين گهنبارها به شش ميرسد.
بازچاپ كتاب «جشنهاي ملي ايرانيان» نوشته رضا دشتي را انتشارات پازينه در 136 صفحه چاپ و با شمارگان 5 هزار نسخه منتشر كرده است.
نظر شما