به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، «قدرت نرم در استراتژي خاورميانهاي آمريكا» در چهار بخش با عنوانهاي «مفاهيم و مباني تئوريك»، «سياست نرمافزاري آمريكا»، «محيط امنيتي كشورهاي خاورميانه بر بستر ضعف درون ساختاري» و «تعاملات نرمافزاري قدرت و امنيت در خاورميانه» تدوين شده است.
بر اساس مطالب كتاب، پايان جنگ سرد با تحولات پيچيدهاي در صحنه بينالملل همراه بود. نخستين نشانههاي آن را ميتوان در ضرورت بازنگري ساختاري نظري امنيت در عرصههاي ملي و بينالمللي مشاهده كرد. با پايان جنگ سرد و آغاز عصر جديدي كه در آن از تهديد بلوك شرق خبري نبود، توجه به قدرت نرم در ساختار نظام بينالملل مورد بازنگري جدي غرب به ويژه آمريكا قرار گرفت. در استراتژي جديد آمريكا، چگونگي رابطه اين كشور با كشورهاي خاورميانه بر اساس مولفههاي نرمافزاري قدرت و امنيت اهميت زيادي پيدا كرد و ضرورت بازتعريف منافع ملي كشورهاي خاورميانه بيش از پيش احساس ميشود.
از جمله مباحث اين اثر ميتوان به رويكردهاي تئوريك نرمافزار گرايانه به قدرت، رويكردهاي تئوريك نرمافزار گرايانه به امنيت، جايگاه قدرت نرم در سياست خارجي آمريكا، جايگاه نرمافزاري گرايي در سياست خاورميانهاي، ساختارها و روندهاي سياسي در كشورهاي منطقه خاورميانه، ساختارهاي اقتصادي كشورهاي منطقه، ساختارهاي اجتماعي، فرهنگي كشورهاي خاورميانه، شاخصهاي سياست نرمافزاري آمريكا در خاورميانه و سياست نرمافزاري آمريكا و امنيت ملي جمهوري اسلامي ايران اشاره كرد.
در بخشي از اين كتاب آمده است: «منشاء بسياري از چالشهاي امنيتي در منطقه خاورميانه دروني است نه بيروني. عوامل داخلي مانند مشروعيت، اتحاد عناصر مختلف اجتماعي، ايدئولوژي و قابليت سياستگزاري از متغيرهايي هستند كه نقش مهمي در زمينه ترسيم موقعيت امنيت ملي ايفا ميكنند. در ميان موضوعات امنيتي مورد توجه، عوامل و مولفههاي سياسي و به ويژه ماهيت دولت در كشورهاي در حال توسعه به طور عام و منطقه خاورميانه به طور خاص و رابطه آن با جامعه از اهميت خاصي برخوردار است.»
چاپ نخست كتاب «قدرت نرم در استراتژي خاورميانهاي آمريكا» در شمارگان 1500 نسخه، 371 صفحه و بهاي 63000 ريال از سوي پژوهشكده مطالعات راهبردي چاپ و بر پيشخان كتاب فروشيها قرار گرفته است.
جمعه ۱۹ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۲:۰۰
نظر شما