سه‌شنبه ۵ دی ۱۴۰۲ - ۱۵:۵۷

‌سرویس مقاومت خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): کتاب «تاریخ شفاهی دفاع مقدس به روایت محمدنبی رودکی»، فرمانده لشکر ۱۹ فجر در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس رونمایی شد.

سردار محمدعلی نایینی در این رونمایی گفت: خدا را شاکریم در سالگرد عملیات کربلای ۴ و ۵ از این کتاب رونمایی می‌شود چون این لشکر در این عملیات‌ها نقش تعیین کننده داشت. روایت‌های شفاهی فرماندهان در کنار اسناد، گنجینه بی‌بدیلی را ایجاد کرده است و مرکز اسناد روایت‌ها و اسناد مهمی را در اختیار دارد که حاصل همین تاریخ شفاهی در کنار پژوهش‌های مهم در زمینه جنگ است. امروز تقریباً ۲۰۰ تاریخ شفاهی فرماندهان جنگ انجام شده است و ۸۰ درصد روایت چهره‌های نظامی و پژوهشگران جنگ در حال تطبیق با اسناد است که به مرور منتشر خواهد شد.

وی افزود: شخصیت فرمانده رودکی در کنار شهید دستغیب رشد و پرورش پیدا کردند و از ابتدای انقلاب در صحنه بودند و از سوی کومله در کردستان اسیر شدند و در جنگ لشکر ۱۹ فجر تشکیل و تا انتها فرمانده آن بودند. اوج درخشش این لشکر در عملیات بیت المقدس و کربلای چهار و پنج بوده است. سردار رودکی به تاریخ جنگ علاقه داشته و به روایت تاریخ جنگ در میان جوانان فارس چهره موثر و فعالی بودند و جزو چهره تأثیرگذار و شورای راهبردی مرکز هم هستند.

مدیرعامل مرکز اسناد دفاع مقدس افزود: درباره هر استان کتاب‌هایی درباره جنگ در دست کار است که تقریباً ۳۰ عنوان کتاب را در برمی‌گیرد. از استان فارس ۱۲ چهره در ۷۰۰ ساعت ثبت و ضبط شده است.در استان‌ها وضعیت تاریخ شفاهی متفاوت است در بعضی استان‌ها ۱۰ پروژه و در برخی دیگر ۳۰ پروژه تاریخ شفاهی کار شده است ما در تلاشم که ظرفیت‌های استان‌ها را فعال کنیم و به کارگیری پژوهشگران و مؤلفان تاریخ جنگ را در استان‌ها نیز ثبت و ضبط کنیم.

امروز جنگ، جنگ روایت‌هاست و باید مجاهدت‌ها ادامه پیدا کند

در بخش دیگر از آیین رونمایی از کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس به روایت سردار محمد نبی رودکی، محسن رضایی ضمن تشکر از مرکز اسناد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بابت روایتگری حادثه بزرگ دفاع مقدس گفت: این کتاب روایتگر دلاوری‌های مردم استان فارس و همچنین قهرمانان جنگ و همچنین نمایانگر جوان‌ترین ارتش تاریخ دنیا یعنی سپاه پاسداران است که نمونه آن سردار رودکی بود که در ۲۱ سالگی به فرماندهی لشکر رسید و این کتاب گنجی از بازتولید هویت ایرانیان است

فرمانده سپاه پاسداران در دفاع مقدس گفت: سلطه گران جهان ۲۰۰ سال ما را تضعیف و تحقیر کردند و دهه اول انقلاب دهه بازیابی هویت ملی ایرانیان پس‌ازاین ۲۰۰ سال بود که هزاران کتاب هم نمی‌تواند عظمت این حادثه بزرگ را بیان کند و جوانان، امروز می‌توانند این میراث گران‌بها را مطالعه کنند.

تلاش مرکز اسناد برای ثبت تاریخ شفاهی فرماندهان جنگ استان‌ها.

محسن رضایی ادامه داد: وقتی پس از عملیات فتح‌المبین قرار به افزایش تیپ‌های سپاه از ۳ به ۱۱ تیپ شد به‌اتفاق سردار رشید و شهید باقری به دنبال جوانان گمنامی رفتیم که تبدیل به قله‌هایی چون شهید همت و متوسلیان و سلیمانی شدند و سردار رودکی هم از همان جوانان بود و ایشان به‌حق خستگی‌ناپذیر جهاد کردند.

وی با یادآوری عملیات کربلای ۵ خاطرنشان کرد: پس از شکست عملیات کربلای ۴ متوجه پیشروی لشکر ۱۹ فجر فارس و لشکر ابوالفضل لرستان در محور شلمچه شدیم و این در حالی بود که این محور را ۶ بار مورد تهاجم قرار داده بودیم و گشایشی حاصل نشده بود و این پیشروی در ادامه منجر به عملیات کربلای ۵ و شکست این طلسم شد.

دبیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا با اشاره به لزوم جهاد حتی پس از جنگ گفت: امروز جهاد ادامه دارد و اما جنگ، جنگ روایت‌هاست و باید مجاهدت‌ها ادامه پیدا کند.

محسن رضایی در پایان با تشریح جنگ غزه توضیح داد: امروز صهیونیست‌ها می‌گویند حماس به شیوه ایرانی‌ها می‌جنگد و البته این جنگ تبلیغاتی برای وانمود کردن دخالت ایران در این جنگ است و حال‌آنکه ایران مداخله‌ای نکرده است و این منش و روش جهادی ایران است که در فلسطین، لبنان، یمن، عراق و محور مقاومت ظهور و بروز کرده است و اربابان نتانیاهوی جنایتکار به او گفته‌اند که با دم شیر بازی نکند.

سردار محمدنبی رودکی گفت: در زمان مرحوم دکتر حسین اردستانی، رئیس سابق مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس تاریخ شفاهی فرمانده لشکر ۱۹ فجر در دفاع مقدس در آذرماه سال ۱۳۹۵ شروع و در ادامه با همکاری سردار نائینی، رئیس مرکز و همکارانش انجام شد.

وی با اشاره به جزپیاتی از کودکی تا حضور در جبهه جنگ افزود: ما می‌خواهیم آنچه مشاهده کردیم به شکل یک سند زنده انتقال پیدا کند و روایتگر آن وقایع در آن مقطع هستیم. در این کتاب نقش لشکر ۱۹ فجر در دوران دفاع مقدس را به آن اندازه که خود شاهدش بودم، روایت کردم. بخشی از کتاب هم مربوط به فعالیت‌های خودم؛ از دوران کودکی و محیطی که در آن تربیت شدم تا وقتی که شخصیت اولیه‌ام شکل گرفت پس از آن فعالیت‌های بعد از انقلاب و حضور در کمیته، سپاه و ماموریت در کردستان و پس از آن هم شروع جنگ تحمیلی.

فرمانده لشکر ۱۹ فجر در دوران دفاع مقدس اظهار کرد: ۹ ماه (در شهریور ۱۳۵۸) بعد از این‌که به سپاه رفتم به‌فرمان امام خمینی (ره) عازم کردستان شدم. آن زمان مصادف با محاصره پاوه بود. مردم به خیابان آمدند و شعار دادند: «پاوه جنگ است خاموشی ننگ است.» در آن موقع ما به عنوان نیروی جوان در سپاه، ارتش و نیروهای کمیته در مهاباد و سنندج حضور پیدا کردیم. پس از این اتفاقات، شوروی افغانستان را اشغال کرد که ما به همراه پنج نفر قصد رفتن به افغانستان داشتیم که عراق به ما حمله کرد و مردم اسلحه به دست گرفتند. یادم است که امام پیام داد که ملت ایران تنور جنگ را گرم نگه دارند و تنور دفاع را که من آن‌چنان سیلی به صدام و حزب بعث خواهیم زد که دیگر از جایش بلند نشود و همین اتفاق هم افتاد. آن موقع من به همراه تعدادی از بچه‌های شیراز به سمت جبهه ایلام رفتم.

سردار رودکی گفت: ابتدا در جبهه مهران و دهلران حضور پیدا کردم و بعد در آبادان. پس از آن در اردیبهشت سال ۱۳۶۰ با چهارصد نفر از استان‌های فارس، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد به جاده آبادان -ماهشهر عازم شدیم و عملیات ثامن‌الائمه را در این منطقه انجام دادیم. سپس به منطقه طریق‌القدس رفتیم. به دستور سردرا رشید به شیراز رفتم و در آنجا با دعوت نیروهای جوان تیپ امام سجاد را تشکیل دادم. عراقی‌ها در ۲۸ اسفند ۱۳۶۰ تک مختل‌کننده به تیپ امام سجاد زدند ولی ما خط را حفظ کردیم. بعد از آن عملیات فتح‌المبین را انجام دادیم.

او ادامه داد: در ۱۹ فروردین سال ۱۳۶۱ با همسری صبور و فداکار ازدواج کردم. از همسرم برای فداکاری‌ها و زحماتی که کشید تشکر و قدردانی می‌کنم و دستش را برای قدردانی می‌بوسم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها