چهارشنبه ۸ آذر ۱۴۰۲ - ۰۸:۰۰
درخواست صنف در تخصیص بسته حمایتی برای واردات مواد اولیه حوزه چاپ

جمعی از فعالان و دست‌اندرکاران صنعت چاپ و نشر در نشست بررسی مسائل مرتبط با مواد اولیه مورد نیاز صنعت چاپ، خواستار پیگیری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره موضوعاتی چون تخصیص بسته حمایتی برای واردات کاغذ و مقوا و مواد اولیه مورد مصرف اهالی چاپ و نشر، برداشته شدن سقف ثبت سفارش و رفع مواد واردات کالا از گمرک شدند.

‌به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست بررسی مسائل مرتبط با مواد اولیه مورد نیاز صنعت چاپ روز گذشته (سه‌شنبه هفتم آذرماه) با حضور یاسر احمدوند، معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی‌اکبر ابراهیمی، مدیرکل دفتر چاپ و نشر، غلامرضا شجاع، مدیرعامل تعاونی لیتوگرافان، داود مهرعلیان، فعال حوزه چاپ، ارشد عین‌اللهی، مدیرعامل شرکت تعاونی ناشران و کتابفروشان، جلیل غفاری‌رهبر، رئیس اتحادیه صحافان، حمید نیکدل، رئیس اتحادیه فروشندگان کاغذ و مقوا، حسن میرباقری، رئیس انجمن واردکنندگان کاغذ و مقوا، مسعود فرشی‌فرید، عضو هیئت‌مدیره شرکت تعاونی چاپخانه‌داران، علی‌اکبر بهبهانی، مدیرعامل تعاونی مطبوعات کشور، اصغر تجدد، تولیدکننده کاغذ، احمدرضا اعتمادمظاهری، مدیرعامل تعاونی شرکت تعاونی چاپخانه‌داران و مهدی حداد عادل، رئیس هیئت‌مدیره شرکت تعاونی اعضای انجمن مدیران صنایع کارتن و ورق در سالن جلسات معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.

در ابتدای این نشست، شجاع با تشکر از معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای قبول درخواست فعالان این صنعت برای برگزاری این نشست، با اشاره به برخی از مشکلات و چالش‌های مشترک فعالان صنعت چاپ در زمینه تامین مواد اولیه، گفت: رئیس جمهور ماموریت حمایت از خودکفایی و تامین کاغذ را به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی داده است و شاهدیم که ایشان هم به‌عنوان تنها وزیر دغدغه‌مند، این موضوع را به‌طور جد پیگیری می‌کند.

وی افزود: یکی از درخواست‌ها این است که ذیل کارگروه اصلی کاغذ و نشر که زیرنظر معاون اول رئیس‌جمهور فعال است، یک کارگروه دیگر با حضور جمعی از دست‌اندرکاران شامل تولیدکنندگان، واردکنندگان و مصرف‌کنندگان کاغذ و مواد اولیه در معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل دهد تا اطلاعات تخصصی به مسئولان ارائه شود.

شجاع همچنین به موضوع چالش بخش عمده فعالان این حوزه در زمینه ثبت‌سفارش و تخصیص ارز، گفت: علاوه بر این موضوع محدودیت و سقف سفارش برای واردات خصوصاً در حوزه کاغذ موجب شده است که بسیاری از واردکنندگان نتوانند به موقع کالای مورد نیاز بازار را تامین کنند.

وی در ادامه به مشکل نقدینگی در میان تعاونی‌ها اشاره و عنوان کرد: قرار دادن سقف برای واردات از یک‌سو و کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش برای تعاونی‌ها از سوی دیگر، بار زیادی بر دوش فعالان این حوزه گذاشته است، زیرا کالاهایی مورد نیاز صنعت چاپ و نشر کالاهای اساسی هستند و باید شرایط برای واردات برخی محصولات تسهیل شود.

شجاع با بیان اینکه افزایش قیمت کالاهای تولید داخل همزمان با قیمت جهانی نیز یکی دیگر از دغدغه‌های فعالان این حوزه است، توضیح داد: زمانی که قیمت جهانی کاغذ یا سایر مواد اولی، افزایش پیدا می‌کند، تولیدکنندگان داخلی به همان نسبت قیمت خود را افزایش می‌دهند، این موضوع درحالی است که وقتی قیمت جهانی کاهش پیدا می‌کند، تولیدکننده داخلی حاضر به کاهش قیمت نیست.

وی با ارائه پیشنهادی برای این موضوع، گفت: متقاضی بسته حمایتی برای کاغذ و مقوا و مواد اولیه مورد نیاز اهالی چاپ و نشر هستیم تا بدون نوبت، تایید و به‌عنوان مثال فرم‌های پیش‌ثبت‌نام انجمن‌های واردکننده تخصصی و تعاونی‌ها خیلی زود تایید شود تا امکان تامین به موقع نیاز بازار فراهم باشد.

در ادامه این نشست، مهرعلیان در سخنانی بر لزوم تسهیل تولید در داخل کشور تاکید کرد و گفت: برای تولید در داخل کشور به حمایت نیاز داریم، توانمندی صنعت چاپ در بخش‌های مختلف بسیار خوب است و نیازی به سرمایه‌گذاری خارجی نداریم، خودمان می‌توانیم خیلی از این سرمایه‌گذاری‌ها را انجام دهیم.

وی افزود: در این زمینه درخواست ما این است که واردات مواد اولیه مورد نیاز صنعت محدود نشود و در عین حال به توان و ظرفیت چاپخانه‌های ایرانی توجه شود تا بتوانند پاسخگوی نیاز داخلی باشند.

حسن میرباقری نیز در سخنانی با بیان اینکه مسئله کاغذ و سلولزی این است که افراد حاضر در وزارت صمت خبره کار نیستند، عنوان کرد: هر روز با بخشنامه‌های جدید و عجیب روبه‌رو هستیم که ما را در ادامه مسیر سردرگم می‌کند؛ به‌عنوان مثال هفته پیش اعلام کردند واردات مقوای لیوان که تا پیش از این با معیار کیلوگرم سنجیده می‌شد اکنون با معیار سانتی‌متر باید اندازه‌گیری شود.

وی ادامه داد: در انجمن همیشه از تولید داخل حمایت کردیم و گفته‌ایم که انجمن در کنار تولیدکنندگان قرار دارد، در این میان شاهدیم که با واردات گسترده کاغذ طی یک‌سال اخیر، رقابت بین تجار رشد داشته و در ۶ماه گذشته به کمترین میزان نوسان را داشتیم.

رئیس انجمن واردکنندگان کاغذ و مقوا با تاکید بر اینکه باید تا زمان خودکفایی در تولید، شرایط برای واردات کالای باکیفیت فراهم باشد، گفت: چاپخانه‌داران بدون مواد اولیه مرغوب نمی‌توانند کار خوبی تولید کنند، ناشران و صحافان مشکل نقدینگی دارند اما در همه حال تلاش شده است که نیاز بازار به خوبی تامین شود.

میرباقری درباره مشکل انحصار واردات آخال و خمیر کاغذ نیز گفت: الان فقط کارخانه‌هایی که سیستم تصفیه دارند می‌توانند این کالاها را وارد کنند، درحالی که اکنون ۱۰۰ کارخانه تولید کاغذ در کشور داریم و نیاز به آخال دارند اما الان انحصار در اختیار چهار یا پنج کارخانه است.

به‌گفته وی، به ما درخواست می‌دهند که آخال و خمیر کاغذ وارد کنیم، اما عملاً چنین امکانی برای انجمن وجود ندارد، همان تولیدکنندگان خودشان وارد و در بازار توزیع می‌کنند.

در بخش دیگر این نشست، احمدرضا اعتمادمظاهری به مشکل یک کانتینر مرکب چاپ افست در تعاونی چاپخانه‌داران اشاره کرد. وی با بیان اینکه مرکب یک کالای ضروری برای فعالان بخش‌های مختلف صنعت چاپ و نشر است، گفت: اکنون در مرحله ثبت سفارش متوقف شده‌ایم و نیازمند کمک وزارت ارشاد برای حل این مسئله هستیم، در یک بازه زمانی هر ماه حداقل ۲۰ تن مرکب به کشور وارد می‌شد که در تعدیل قیمت در بازار بسیار موثر بود.

وی همچنین خواستار حمایت از تعاونی‌های صنفی مثل چاپخانه‌داران شد و ادامه داد: امیدوارم زمینه‌ای ایجاد شود و تسهیلات بانکی برای تعاونی‌ها در نظر گرفته شود، چون نقش آن‌ها در صنوف برای کنترل قیمت مواد اولیه بسیار حیاتی است، تعاونی‌ها اغلب همزمان با افزایش نرخ ارز قیمت‌های خود را افزایش ندادند اما در بخش نقدینگی با مشکلاتی روبه‌رو هستند، امیدوارم تسهیلات خاصی در نظر گرفته شود تا نقدینگی آن‌ها بهبود پیدا کند.

مهدی حداد عادل نیز در این نشست با بیان اینکه امروز به‌جز موارد خاص در تولید کارتن و مقوا نیازمند ورود کاغذ نیستیم، گفت: مسئله اینجا است که در برخی موارد قیمت کاغذ خیلی زیاد است و در برخی مواقع بیشتر از کاغذ خارجی می‌شود که دغدغه‌هایی را برای صنف به همراه دارد.

بهبهانی نیز به موضوع دغدغه‌های مطبوعات کشور اشاره کرد و افزود: ۱۷ هزار نشریه در قالب روزنامه، فصلنامه، ماهنامه و هفته‌نامه در کشور مجوز دارند که از میان آن‌ها ۲ هزار نشریه فعالند. از میان این نشریات ۱۶۰۰ عنوان از آن‌ها از کاغذ تحریر استفاده می‌کنند و به دلیل برخی کمبودها و قیمت‌های بالا برخی نشریات امکان چاپ ندارند.

وی ادامه داد: لغو مجوز و تعطیلی نشریات به صورت زنجیره‌وار سایر فعالان این صنعت را نیز دچار صدمه می‌کند، در کنار آن دریافت ۲۵ درصد مالیات از هر آگهی از نشریات که جدیداً مصوب شده نیز یک چالش جدی است.

همچنین مسعود فرشی‌فرید در سخنانی به موضوع تخصیص تسهیلات به تعاونی‌ها اشاره کرد و گفت: ما این موضوع را از چند بانک پیگیری کردیم و می‌خواستیم بدانیم که روند مذاکرات وزارت ارشاد با این مجموعه‌ها به کجا رسیده است؟ همچنین درباره درباره تاسیس شهرک چاپ نیز پیگیر این مساله هستیم.

در انتها نیز تجدد، فعال حوزه تولید کاغذ با بیان اینکه امسال واردات کاغذ مشکلات زیادی برای ما ایجاد کرده است، گفت: یک کانتینر بار ما حدود ۲۱ روز است در گمرک است و نمی‌توانیم آن را ترخیص کنیم و هزینه‌های انبارداری بار مضاعفی بر دوش ما گذاشته است.

وی از اقدامات مجموعه خود برای تولید کاغذ خبر داد و گفت: در جنوب کشور به دنبال تولید کاغذ از خمیر اکالیپتوس هستیم، در این زمینه با مجموعه‌های تحقیقاتی مختلف مذاکره و مشورت کرده‌ایم و به زودی خبرهای خوبی در این حوزه خواهیم داد.

خبرهای خوب برای صنف

در پایان این نشست، احمدوند با بیان اینکه برگزاری نشست‌هایی مدیران را با بدنه کارشناسی متصل و مرتبط می‌کند و نظرات را دقیق دریافت می‌کنند، گفت: ما به صورت مرتب در خدمت بسیاری از دوستان بودیم و هستیم و امیدواریم این جلسات به صورت مستمر ادامه داشته باشد.

وی ادامه داد: در حوزه کاغذ کارگروهی زیر نظر معاون اول رئیس‌جمهور تشکیل شده است و طی روزهای آتی جلسه جدیدی نیز خواهیم داشت، در این زمینه خوب است مهمترین مسائل مکتوب و مستدل ارائه شود تا در این نشست بیان شود.

احمدوند با بیان اینکه نمایندگان دستگاه‌های مختلف مثل بانک مرکزی، وزارت صمت و سایر مجموعه‌ها در این کارگروه حضور دارند، عنوان کرد: مصوبات پیشنهادی در این کارگروه مطرح، نظرات گفته می‌شود، جمع‌بندی می‌شود و در نهایت پیشنهادات با اصلاحاتی با نظر کلی به مصوبه تبدیل می‌شود، در این زمینه آنچه طرح می‌شود به صورت مستقیم به عنوان دستور کار جلسه قرار می‌گیرد.

وی تاکید کرد: در این زمینه خیلی وقت‌ها از سوی اصناف و بخش خصوصی مطالبات، پیگیری‌ها و پیشنهادات به دولت مطرح می‌شود، شما نیز مشکلات خود را در زمینه ثبت سفارش، سقف واردات برای واردکننده و … را در قالب پیشنهاد و درخواست ارائه کنید تا در این کارگروه بیان شود تا با حضور دستگاه‌های مختلف این مسائل بررسی شود.

احمدوند همچنین درباره اعطای تسهیلات به فعالان حوزه چاپ و نشر نیز عنوان کرد: طبق اطلاعاتی که دارم منابع تبصره ۱۸ تامین شده و قرار است سهمی برای هر دستگاه برای بهره‌مندی از این تسهیلات تعیین شود، طی پیگیری‌هی انجام شده امیدواریم بتوایم سهم خوبی برای حوزه‌های مرتبط با وزارت ارشاد در صنوف مختلف دریافت کنیم.

وی تاکید کرد: امیدواریم این تسهیلات با شرایط خوب در اختیار صنوف قرار گیرد، تسهیلات سرمایه در گردش یکساله پرداخته می‌شود و تسهیلات تولید، اشتغال و توسعه نیز پنج ساله است و امیدوارم بتوانیم در پیگیری‌ها هر دو تسهیلات را در اختیار فعالان قرار دهیم.

احمدوند در بخش دیگر صحبت‌های خود با اشاره به دغدغه‌های تعاونی‌های صنف فعال در حوزه چاپ و نشر نیز گفت: مدتی قبل دیداری با معاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی که تعاونی‌ها زیرمجموعه آن‌ها است داشتیم، در این زمینه به آقای ابراهیمی پیشنهاد می‌کنم نشستی با حضور مسئولان تعاونی‌های مرتبط با ارشاد داشته باشیم تا مسائل و دغدغه‌ها در این دیدار مطرح شود.

وی درباره مشکل نقدینگی تعاونی‌ها، گفت: در این زمینه امیدواریم با حمایت‌هایی که در وزارت تعاون وجود دارد بتوانیم دغدغه نقدینگی تعاونی‌ها را حل کنیم، تعاونی‌ها در حوزه‌های مختلف مشکل دارند و معتقدیم که اگر تعاونی‌ها تقویت شوند به نفع صنعت است، اگرچه برخی تعاونی‌ها خوب، دقیق و خیلی اقتصادی عمل نکردند اما شرایط اکثر تعاونی‌ها به شکلی است که می‌توانند به صنف و صنایع وابسته کمک کنند.

معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلای همچنین درباره تخصیص زمین برای شهرک چاپ نیز، عنوان کرد: توافقات خوبی در این زمینه با شرکت شهرک‌های صنعتی برای در اختیار گذاشتن زمین انجام شده است، در این زمینه هر مجموعه‌ای که تمایل دارد، می‌توانند به این مسیر وارد شود.

احمدوند همچنین در زمینه تولید و واردات کاغذ نیز گفت: نمی‌خواهیم در زمینه تولید کاغذ، هیجانی عمل کنیم، زیرا معتقدیم این کار به مسیر درست تولید ضربه می‌زند، بنابراین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم مخالف تصویب و تعیین تعرفه برای واردات بوده است، تا زمانی که کالای باکیفیت خوب به میزان نیاز در کشور تولید نکنیم، دلیلی ندارد که فعلاً تعرفه افزایش پیدا کند.

به‌گفته وی، نباید در داخل انحصار تولید داشته باشیم، تلاش می‌کنیم در تولید تنوع ایجاد شود و فعالیت کارخانه مازندران، پارس، دیبای شوشتر و زاگرس نمونه‌ای از این تلاش‌ها است. کیفیت تولید داخلی از تولید خارجی پایین‌تر است اما معتقدیم می‌تواند بهتر شود و می‌تواند افزایش پیدا کند. در این میان باید به تولیدکننده فرصت بدهیم، همچنین حمایت معقولی از آن‌ها شود، از سوی دیگر انحصار ایجاد نکنیم چون به تولیدکننده ضرر می‌زند. باید بگذاریم بازار برای آن فراهم شود.

احمدوند با بیان اینکه سیاست کلی در حوزه تولید کاغذ حمایت بدون رانت و انحصار است، گفت: این موضوع موجب رشد و ارتقای کیفیت خواهد شد، تولید نیز به مرور رشد پیدا می‌کند. می‌دانیم که همه چاپخانه‌ها صددرصد از این کاغذ راضی نیستند و نکاتی دارند اما برای اینکه صاحب تولید باشیم باید با برخی از این موضوعات مواجه شویم تا نکات موجود در آن حل شود و تولیدکننده نیز در مسیر تولید تلاش کند با افزایش کیفیت، رضایت مصرف‌کننده را جلب کند. قصد داریم تولید به تدریج تقویت شود، ازسوی دیگر فشار بی‌دلیل به مصرف‌کننده وارد نکنیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها