زهیر توکلی، سردبیر پایگاه نقد شعر خانه کتاب و ادبیات ایران در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره هدف از فعالیت پایگاه نقد شعر توضیح داد: این پایگاه با هدف ایجاد برقراری عدالت و دسترسی شاعران و علاقهمندان شعر از نقاط مختلف کشور به کتاب و جلسات شعر راهاندازی شده است. ایجاد این پایگاه نقد شعر باعث شده هر شاعر از طریق این پایگاه شعرش را ارائه کند و برخی از شاعران و اساتید شناخته شده بر این شعر، نقد مکتوب بنویسند که این امر برای برقراری عدالت در کشور قدم بزرگی است. این طرح همچنین به نوعی سنتشکنی کرده و نقدها از نقد شفاهی به سمت مکتوب رفته است. شاعران اگر به جلسات شعر دسترسی پیدا میکردند در بهترین حالت شعر آنها به صورت شفاهی نقد میشد و از نظر دقت نقد شفاهی کجا و نقد مکتوب کجا؟ در بهترین حالت کسی که شعر این شاعر را میشنید در حدود چند دقیقه نکاتی را متوجه میشد و تذکر میداد که البته خود همین هم آفت زاست؛ چرا که اگر فرض کنیم مدیر جلسه و کسی که از ابتدای جلسه شعر شاعران را نقد میکند؛، شاعر خوبی هم باشد در بیشتر مواقع آن شاعر جوان کانالیزه و تکرار میشود. در نقد مکتوب دقت بیشتری وجود دارد، در کنار آن سایت ویراستاری فنی هم دارد و نظارت میشود که نقدها کیفیت داشته باشند و منتقدان حرف اشتباه نزده باشند. همچنین در این پایگاه تعداد منتقدان زیاد است و هر منتقد سلیقه خاص خود را دارد؛ در نتیجه شعر شاعر بین منتقدان مختلف پخش میشود و شاعر با سلیقههای مختلفی مواجه میشود و کانالیزه و تکراری نمیشود.
این شاعر و منتقد با بیان اینکه پایگاه نقد شعر فقط برای آموزش شعر و ادبیات است، عنوان کرد: ما حدود ۵۸۰۰ کاربر داریم و حدود ۴۰ نفر از اساتید اشعار را نقد میکنند؛ ورود برای همه رایگان است و شاعران میتوانند پروفایل ایجاد کنند و شعرهای خود را ارسال کنند. برای اشعار ممیزی هم داریم و تقاضا میکنیم که شاعران در اشعار ارسالی ملاحظات و شئونات اخلاقی و اجتماعی را رعایت کنند؛ چرا که این پایگاه یک سایت آموزشی است و باید توجه داشته باشند که از نوجوان ۱۳ ساله تا پیشکسوتان عضو داریم.
توکلی درباره اولویت برنامههای پیش روی پایگاه نقد شعر افزود: اولویت ما بالا رفتن تعداد اساتید پایگاه است و سعی داریم دایره سلیقهها متنوعتر شود. از طرفی روی جنبه علمی سایت هم کار میکنیم چون هنوز این خلا در بحث سایت پایگاه وجود دارد که اگر بودجه ما بیشتر شود در بخش «به علاوه نقد» مطالب تئوری و کاربردی بیشتری را منتشر خواهیم کرد.
وی همچنین گفت: هنوز هم غزل، قالب شماره یک ایرانیهاست و علت آن هم سعدی و حافظ هستند. امروزه توجه نسل جوان به چندین جریان مختلف است و حیطه غزل نیز متنوع شده و باید بیشتر آموزش داده شود.
نظر شما