سه‌شنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۲ - ۱۴:۲۷
نشست نقد و بررسی کتاب «جامعه‌شناسی هنر اسلامی» برگزار می‌شود

نشست علمی نقد و بررسی کتاب «جامعه‌شناسی هنر اسلامی» به همت انتشارات سروش، کانون اندیشه جوان و حوزه هنری استان تهران برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ به همت انتشارات سروش، کانون اندیشه جوان و حوزه هنری استان تهران در گفت‌وگوی زنده حضوری به موضوع نقد و بررسی کتاب «جامعه‌شناسی هنر اسلامی» در محل حوزه هنری استان تهران پرداخته می‌شود.

کتاب «جامعه‌شناسی هنر اسلامی» تألیف فردریک معتوق با ترجمه صدیقه نایفی است که نویسنده در این کتاب توانسته با به‌کارگیری تمامی معلومات عربی و غربی خود، پیوندهای ظریف و پیچیده آمیختگی هنری را با کارکردهای زیباشناختی، اجتماعی و اعمال مذهبی و معنوی تبیین کند.

نویسنده در مقدمه این کتاب، انگیزه خود را از نگارش آن در دو مسئله خلاصه می‌کند: اول «الفت طولانی‌مدت با هنر اسلامی و زندگی در دنیایی که فرهنگ آن آکنده از این هنر است» و دوم «اوضاع بد سیاسی روزگار ما که پاک‌ترین و زیباترین جلوه‌های نهفته در میراث فرهنگی، هنری و اجتماعی مرتبط با اسلام را هدف گرفته و کمر به تخریب آن بسته است»؛ مسائلی که باعث شده او بر خود لازم بداند به احقاق حق این هنر در حوزه تخصصی مطالعاتی خود بپردازد و سعی در زدودن غبار برآمده از پس‌زمینه‌های ایدئولوژیک و خصومت‌های سیاسی، دینی و تاریخی از چهره آثار هنر اسلامی کند. همین موارد مهم‌ترین انگیزه‌های مترجم برای ترجمۀ این اثر نیز بوده‌اند. گذشته از موارد یادشده، با وجود روند روبه‌رشد مخاطبان حوزه مطالعات جامعه‌شناختی هنر و نیز اهمیت حوزه هنر اسلامی و نقش مهم ایرانیان در شکوفایی آن، در حال حاضر اثری اختصاصی و جامع در زمینه جامعه‌شناسی هنر اسلامی و بررسی روند ارتباط آن با جامعه در دسترس علاقه‌مندان فارسی زبان نیست و تنها مقالاتی پراکنده و معدود در این زمینه در اختیار خوانندگان قرار دارد. اثر پیش رو می‌تواند ضمن هم‌گامی با اقبال مخاطبان حوزه هنر به مفاهیم و مطالعات جامعه‌شناسانه به پر کردن بخشی از خلأ یاد شده نیز یاری رساند.

نویسنده کتاب، «فردریک معتوق» جامعه‌شناس، محقق و استاد دانشگاه لبنانی است که تحصیلات خود را در فرانسه به انجام رسانده و اکنون دارای تألیفات متعدد، معتبر و مورد توجه به زبان‌های عربی و فرانسوی در حوزه جامعه‌شناسی، به‌ویژه جامعه‌شناسی فرهنگی جهان اسلام است. معتوق از سویی خود را شاگرد جامعه‌شناسانی چون پیر بوردیو، ژان دووینیو و تحصیل‌کردۀ فضای آکادمیک غربی می‌داند و از دیگر سو به جامعه اسلامی احساس تعلق دارد و در این کتاب آثار هنر اسلامی را از منظر هر دو دیدگاه بیرونی و درونی مورد خوانش جامعه‌شناختی قرار می‌دهد. این رویکرد که به کتاب امتیازی دیگر بخشیده، از صفحات آغازین حتی آن‌جا که در اهدا کتاب از ابن خلدون، دووینیو و بوردیو به‌عنوان اساتیدش قدردانی می‌کند تا پایان کتاب و برای مثال بررسی عدم امکان تعمیم نتایج تحقیق بوردیو در زمینه مخاطبان هنری و خاستگاه‌های اجتماعی آنان به آثار هنر اسلامی قابل مشاهده است. علاوه بر این نویسنده به مباحث جامعه‌شناسی هنر اسلامی نگاهی جامع دارد و آن‌ها را در تمامی جوامع اسلامی شامل سرزمین‌های عربی و غیرعربی چون ایران، هند و… و در سایر رشته‌ها و زمینه‌ها مورد بررسی قرار می‌دهد؛ بنابراین کتاب به مخاطبان یک سرزمین، گروه یا رشتۀ خاص هنری محدود نمی‌شود.

در همین راستا انتشارات سروش با همیاری کانون اندیشه جوان و حوزه هنری استان تهران قصد دارد تا در روز شنبه ۲۰ آبان ماه از ساعت ۱۴ الی ۱۵ با حضور مترجم کتاب، دکتر صدیقه نایفی و منتقدین محترم دکتر محمدرضا مریدی و دکتر علیرضا بلیغ نشستی حضوری تحت عنوان، نشست علمی نقد و بررسی کتاب «جامعه‌شناسی هنر اسلامی» در محل حوزه هنری استان تهران به نشانی: تهران، خیابان شهید احمد قصیر (بخارست)، خیابان دوازدهم، پلاک ۳، سالن قیصر امین‌پور، برگزار کند.

چاپ دوم این کتاب در ۲۵۸ صفحۀ رقعی، شمارگان ۱۰۰ نسخه و با قیمت ۱۲۶ هزار تومان توسط انتشارات سروش در اختیار علاقه‌مندان این حوزه قرار گرفته است.

همچنین این گفت‌وگو به صورت برخط در اِسکای روم کانون اندیشه جوان به نشانی b2n.ir/d05397 برقرار است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها