علیاکبر زارع بیدکی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره فعالیت جدید بخش فراهمآوری کتابخانه مجلس اظهار کرد: بهدلیل کمبود بودجه، سیاست فراهمآوری در کتابخانه مجلس تغییر پیدا کرد؛ البته به تازگی بودجه ۳۰ میلیون تومانی در اختیار بخش فراهمآوری کتابخانه قرار گرفته است و بر همین اساس سفارش کتابهای حقوقی را آغاز کردیم.
وی با بیان اینکه کتابخانه مجلس در نمایشگاه کتاب امسال در حوزه آثار حقوقی کتابی از ناشران تهرانی را خریداری نکرده است، اظهار کرد: با دریافت بودجه جدید از انتشارات مجد و جنگل کتابهای حقوقی سفارش دادیم و بهطور حتم حجم زیادی از این بودجه جدید، صرف خرید آثار حقوقی میشود و با بقیه اعتبار به سراغ آثار فقهی، علوم سیاسی، ایرانشناسی و اسلام شناسی خواهیم رفت.
زارع بیدکی درباره خرید منابع جدید در شش ماه نخست امسال اظهار کرد: در بخش خرید منابع با اشاره به تامین اعتبار ۳۰ میلیون تومانی که کتابخانه جدیداً در اختیار بخش فراهم آوری قرار داده، در مجموع امسال ۳۶۰ میلیون بودجه در زمینه منابع کتابی و ۶۰ میلیون تومان در زمینه نشریات داشتیم. در مجموع در شش ماه نخست امسال با ۳۳۰ میلیون تومان اعتبار، ۱۷۷۶ جلد کتاب فارسی، ۶۲ جلد کتاب عربی و ۲۳ جلد کتاب لاتین خرید کردیم؛ همچنین ۵۵۰۰ شماره نشریه هم از طریق خرید و اهدا به مجموعه کتابخانه اضافه شده است؛ علاوه براین منابع خریداری و اهدای کتابخانه مجلس در طول ۶ماه ابتدای سال گذشته، ۲۹۰۰ جلد کتاب و ۸۸۰۰ شماره نشریه بوده است. امیدواریم تا پایان سال، ۱۰۰ میلیون تومان بودجه به بخش فراهمآوری تعلق بگیرد و با این بودجه بتوانیم منابع تاریخ، علوم سیاسی، جغرافیا و مرجع دست اول را خریداری و آرشیو را بهروز رسانی کنیم.
مدیر مجموعهسازی منابع کتابخانه مجلس شورای اسلامی با اشاره به اختصاص سهمیه ۵۰ میلیونی کتاب ازسوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: امسال انبار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی واقعاً از کتابهای چاپ جدید خالی و این منابع جدید در بخش ناشران شهرستانی واقعاً کم تعداد بود. این آثار در حوزههای تاریخ، جغرافیا، فلسفه، حقوق، علوم سیاسی، علوم اجتماعی و هنر است که بیشتر مربوط به ناشران شهرستانی است.
گردآوری ۴هزار جلد کتاب لاتین به صورت خرید، اهدا و دانلود
مدیر مجموعهسازی منابع کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شو ای اسلامی با بیان اینکه در طول سه سال اخیر با توجه به کمبود بودجه، خرید منابع لاتین کتابخانه به صورت فیزیکی بسیار کم شده است، عنوان کرد: امسال تنها ۲۳ جلد منبع لاتین در نمایشگاه کتاب خریداری کردیم و با توجه به کمبود بودجه و قیمت بالای منابع لاتین، به سمت خرید منابع الکترونیکی لاتین رفتیم؛ بهطوریکه تاکنون حدود ۳ هزار جلد کتاب لاتین را برای بارگذاری روی سایت کتابخانه مجلس آماده کردهایم.
وی درباره منابع لاتین دیجیتالی کتابخانه مجلس که آماده بارگذاری است، گفت: اکنون ۴ هزار جلد کتاب دیجیتال لاتین به صورت خرید، اهدا یا دانلود منابع از سایتهای معتبر جمعآوری شده است. این منابع مربوط به سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۲ است و در حوزههای علوم سیاسی، تاریخ، حقوق، پارلمانی، ایرانشناسی و اسلامشناسی است. ۱۰۰ عنوان از این منابع الکترونیکی نیز مربوط به حوزه پارلمانی است. این منابع الکترونیک تا حدودی میتواند کسری خرید منابع لاتین کتابخانه مجلس را برطرف کند. امیدواریم ۳هزار جلد از این منابع الکترونیک لاتین تا پایان آبانماه روی وبسایت کتابخانه در قسمت سامانه «باغ میراث بهارستان» بارگذاری شود وتا پایان سال این منابع به ۴ هزار جلد برسد.
دیجیتالسازی ۱۸ هزار شماره از نشریات کتابخانه مجلس
مدیر بخش فراهمآوری کتابخانه مجلس درباره کسریهای نشریات کتابخانه مجلس گفت: در بخش نشریات تلاش میکنیم شمارههای جدید که بیش از ۳۵۰ عنوان نشریه است را کامل و بدون کسری خریداری کنیم. بیشتر کسری نشریات کتابخانه مجلس مربوط به دهه ۸۰ و ۹۰ با عناوین محدود است. این منابع به سختی پیدا میشود و قرار است نسخه دیجیتال آنها را فراهم کنیم.
وی با اشاره به تمکیل محتوای نشریات کتابخانه مجلس و سیاست دیجیتالسازی آنها گفت: ۱۸ هزار شماره از نشریات دهه ۶۰ تا ۸۰ کتابخانه مجلس را دیجیتالسازی کردیم و بهدلیل رعایت حق کپیرایت شرایط حق دسترسی برایش فراهم می کنیم تا در محل کتابخانه قابل استفاده باشد. این منابع ماه آینده بارگزاری میشوند. همچنین ۲۴۰۰ شماره از مجلات دیجیتالی کتابخانه مجلس نیز که مربوط به دوره قاجار است تا اواخر مهرماه بارگذاری میشود، این نشریات برای همه قابل استفاده است.
شروع ساماندهی ۹۰ هزار برگ سند مربوط به اداره کل تشریفات مجلس
زارع بیدکی با بیان اینکه حدود ۹۰ هزار جلد سند مربوط به دورههای هشتم و نهم مجلس شورای اسلامی با موضوع تشریفات به کتابخانه مجلس تحویل داده شده است، عنوان کرد: این اسناد مربوط به سفرهای خارجی و داخلی ریاست و نمایندگان مجلس، دیدار هیاتهای پارلمانی، گزارش ملاقاتهای ریاست مجلس در این سفرها، ملاقات نمایندگان، برگزاری همایشهای بینالمللی، اجلاسها و مکاتبات داخلی و خارجی است که از دو ماه پیش تاکنون حدود ۲۵ هزار برگ سند از این اسناد ساماندهی شده است. امیدواریم تا پایان امسال همه ۹۰ هزار برگ سند تحویلی را ساماندهی کنیم.
وی با بیان اینکه در بخش اسناد اهدایی امسال معاونت قوانین مجلس شورای اسلامی نیز ۲۰۰ هزار برگ سند را به کتابخانه مجلس اهدا کرده است، عنوان کرد: این اسناد شامل طومارهای مردمی، مکاتبات و پیشنهادهای مردمی درخصوص مجلس خبرگان، قانون اساسی، سوالات نمایندگان از مقامات و دستگاههای اجرایی و مکاتبات متفرقه است. ساماندهی این اسناد نیز بعد از ساماندهی اسناد تشریفات انجام خواهد شد.
اهدای ۲۳ جلد کتاب از سوی نماینده زابل و سیستان
زارع بیدکی با اشاره به اهدای ۲۳ جلد کتاب اهدایی از سوی حبیب الله دهمرده، نماینده مردم زابل، دهک، هامون از استان سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی گفت: دو جلد از این کتابها در حوزه تاریخ شفاهی است و سرگذشت دکتر حبیب الله دهمرده را حکایت می کند. مجموعه ۲۲ جلدی اهدایی این نماینده به طور کلی شامل مجموعه کتابهایی درباره شهر سیستان است که به معرفی آثار هنری، آداب و رسوم، تمدن، باستانشناسی، فرهنگ و ادب و مشاهیر، پزشکی سنتی و صنایع دستی این شهرستان میپردازد. این منابع در روزهای آینده وارد مخزن میشوند.
همکاری با موسسه الفرقان لندن
بیدکی درباره پیشنهاد جدید در بخش مبادله گفت: در بخش مبادله منابع اکنون در حال رایزنی با موسسه الفرقان لندن برای مبادله منابع هستیم. این موسسه در بخش نسخ خطی و احیای میراث علماء اسلامی و همچنین آموزش شیوه های تخصصی حفظ میراث اسلامی فعالیت دارد و از سال ۲۰۱۶ تا کنون منابع چاپی این موسسه در کتابخانه مجلس بهروزرسانی نشده است؛ بهدنبال رایزنیهایی انجام شده ازسوی کتابخانه مجلس با موسسه الفرقان لندن، این موسسه ۲۵۰ جلد کتاب از آثار کتابخانه مجلس را انتخاب کرده و کتابخانه مجلس نیز تعدادی از آثار آنان را برای خود در نظر گرفته است. امیدواریم با حل مشکل ارسال و دریافت از طریق سفارتخانه ایران در لندن، بتوانیم بحث مبادله کتاب را به نتیجه برسانیم.
نظر شما