مازندران- کتاب «نام دیگر من ستاره» داستان زندگی شهیده نوجوان «سهام خیام» است که به دفاع مقدس در روزهای نخست آن میپردازد.
مهر ماه سال 59 وضعیت برای بسیاری از دانشآموزان عادی نبود و حضور در جبهه را به جای نشستن در کلاس درس انتخاب کردند. ورود بیش از 550 هزار دانشآموز پسر به عرصه دفاع مقدس، شهادت 36 هزار دانشآموز و 856 دانشآموز جانباز، دلیلی بر این ادعا است.
اما دانشآموز مدافع میهن که در روزهای نخست جنگ تحمیلی به شهادت رسید از جنس پسران حاضر در عرصه دفاع مقدس نیست بلکه دختری به نام «سهام خیام» است.
«سهام خیام» 12 ساله بود که جنگ شروع شد، دختر داستان حقیقی ما با پدر و مادر و خواهر و دیگر خویشاوندان در هویزه زندگی میکرد.
عمویش که فرزندی نداشت را بسیار دوست داشت و همچنین بیبی که همسایه آنها و بانویی اهل درس و کتاب بود و درس زندگی را در کتابخانه بیبی آموخت و در فهم و کمال، بزرگتر از همسن و سالهای خود شد.
مادر «سهام خیام» زنی خانهدار و کدبانو بود و به مسائل تربیتی فرزندان خود بسیار اهمیت میداد و مهربانی و متانت را به فرزندان خود آموخته بود.
در همان روزهای نخست جنگ، مادر که قصد خارج شدن از خانه را داشته به سهام تاکید میکند از خانه بیرون نرود چرا که سربازان عراقی همه جا هستند. اما سهام که پنهانی و از روزهای قبل، با پرتاب سنگ، سربازان عراقی را کلافه کرده بود آن روز هم میخواست به جای برادر نداشتهاش به جنگ با دشمن تحمیلی بپردازد.
پس از رفتن مادر، سهام هم عزم رفتن کرد، کنار شط رفت و جیبها را پر از سنگ کرد و باز به کلافه کردن سربازان عراقی پرداخت. اما این بار پس از چند بار پنهان شدن از دست سربازان عراقی، بالاخره در تیررس گلوله یکی از آنها قرار گرفت، تیری که مستقیم به پیشانی او اصابت کرد و در سوم مهرماه در حالی که تنها چند روز از جنگ گذشته بود، به شهادت رسید.
داستان زندگی این شهیده را «مژده پاکسرشت» نویسنده مازندرانی در کتابی با عنوان «نام دیگر من ستاره» به رشته تحریر درآورده است.
بر اساس پژوهشهای میدانی که مژده پاکسرشت برای نگارش این کتاب انجام داده، آقای سلمانی که مدیر مدرسه سهام بود نخستین کسی است که از شهادت این دانشآموز باخبر و بر بالین او حاضر میشود.
نویسنده برای نگارش این کتاب، با برخی از خانواده سهام خیام هم گفت و گو کرده است اما وقتی به خانواده سهام خیام رسید که خواهر بزرگتر او که میتوانست راوی خوبی از ویژگیها و زندگی سهام خیام باشد درگذشته بود.
مژده پاکسرشت که اصالتا خوزستانی است و سالهای طولانی در مازندران زندگی میکند به دلیل تسلط بر منطقه جغرافیایی داستان، لمس فضای جنگ و همچنین ذوق و شوق ادبیاتی که دارد با قلمی شیوا و روان، داستان سهام خیام را روایت میکند.
رعایت فضای داستانی در کتاب از ویژگیهای دیگر کتاب «سهام خیام» است که مخاطب را ترغیب به مطالعه میکند. مژده پاکسرشت در این کتاب علاوه بر روایت داستان زندگی سهام خیام، در بخشهایی به روایت چگونگی نگارش کتاب میپردازد بدون اینکه از شکل داستان خارج شود.
نویسنده عنوان میکند ایده اصلی نگارش داستان زندگی سهام خیام را از دیدارش با «مرتضی سرهنگی» به دست آورده و تاکید این چهره فرهنگی، دلیلی بر نوشتن داستان شیر دختر هویزه شده که با یورش دشمن، تا پای جان ایستاده است.
کتاب«نام دیگر من ستاره» اردیبهشت امسال توسط بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس خوزستان منتشر شده است.
نظر شما