کتاب «منتخب الرسائل(رساله عملیه آیت الله محمدرضا کلباسی اشتری)» تحت اشراف علمی احمد کلباسی اشتری منتشر شد.
کتاب حاضر، رساله عملیه آیت الله العظمی حاج شیخ محمدرضا کلباسی اشتری(متوفای ۱۳۸۳ قمری) میباشد که با درخواست مقلدان ایشان، ابتدا به صورت حواشی بر منتخب الرسائل مرجع بزرگ آیت الله العظمی آقا سید ابوالحسن اصفهانی چاپ سنگی شد. سپس حواشی در متن ادغام گردید و مستقلاً به مقلدان ارائه شد. اکنون این رساله با تحقیق آیت الله احمد کلباسی اشتری برای همایش بزرگداشت این فقیه اصولی، حکیم عارف و مجاهد مبارز با ویرایش جدید تقدیم دوست داران مکتب اهل بیت(ع) می شود.
این کتاب در سه منهج تألیف شده است؛ نویسنده در ابتدا زندگینامه آیت الله العظمی حاج شیخ محمدرضا کلباسی اشتری شامل تولد و خاندان، تحصیلات، استادان، شاگردان، تألیفات، فعالیتهای تبلیغی، اجتماعی و سیاسی، فرزندان و وفات و مدفن را به نگارش درآورده است.
منهج اول در احکام عبادات است که شامل هشت مطلب است. مطلب اول به «طهارت» اختصاص دارد که در آن احکام وضو (شرایط و مبتلات وضو)، غسل (غسل جنابت، غسل حیض، غسل نفاس و غسل استحاضه)، تیمم و طهارت از خبث (احکام نجاست و مطهرات) مورد بررسی قرار گرفته است.
مطلب دوم در «احکام نماز» است که در آن مقدمات نماز، اذان و اقامه، واجبات نماز، ارکان نماز، مبطلات نماز و شکیات نماز تشریح شده و نماز آیات، بقیه نمازهای واجب، نماز جماعت و احکام نماز قصر و اتمام مورد تأکید قرار گرفته است. مطلب سوم در «احکام روزه» است که در آن شرایط روزه، نیت روزه، آنچه باید از آن امساک کرد و اقسام روزه واجب بررسی شده است.
مطلب چهارم به «احکام زکات» اختصاص دارد که در آن زکات بدن(شرایط وجوب آن، جنس، مقدار و مصرف آن) و زکات مال (شرایط تعلق وجوب زکات غیر از بلوغ و عقل، آنچه زکات آن واجب است، نصاب آنها و مصرف زکات) به رشته تحریر درآمده است.
مطلب پنجم در «احکام خمس» است و در آن به آنچه به آن خمس تعلق میگیرد و شرایط آن و قسمت و مصرف خمس و شرایط آن پرداخته شده است. مطلب ششم در «احکام نذر و عهد و یمین» و مطلب هفتم در «مهمات احکام نکاح» (صیغه عقد و شرایط آن، احکام آن و زنانی که حرام است تزویج آنها) است.
مطلب هشتم به «طلاق» اختصاص دارد که در آن ضمن بررسی شرایط طلاق دهنده، شرایط زنی که او را طلاق میدهند، شرایط طلاق و عده مورد تأکید قرار گرفته است. در منهج دوم «مهمات احکام معاملات» تشریح شده است که عناوین آنها عبارتند از: احکام خریدن و فروختن، قرض، رهن، حَجر، ضمان و کفالت، حواله، اجاره، مضاربه، شرکت، وکالت، ودیعه و عاریه، غصب، صلح و هبه.
سومین و آخرین منهج از این کتاب در «بعض مهمات احکام» است که به بررسی وقف (شرایط وقف و واقف و موقوف علیه و عین موقوفه و احکام واقف)، وصیت و احکام میراث (اسباب و موانع ارث) میپردازد.
نظر شما