پس از مراسم رونمایی، احمد راسخی لنگرودی درباره کتاب خود گفت: این کتاب هرگز نوشته نمیشد اگر موسسه فرهنگی «خانه دوست» امکان برگزاری درسگفتارهای پرسش را در تابستان 1398 برای نگارنده فراهم نمیکرد. بخش عمدهای از فصلهای این کتاب حاصل مباحثی است که طی یک دوره آموزشی هر هفته روزهای دوشنبه در آن موسسه ارایه شده است.
او افزود: این کتاب در یازده جُستار گرد آمده است. در سه جستار نخستین با عناوینِ «فیلسوف کوچک»، «سرکوب پرسش»، و «هراس از پرسش» که مهمترین و اصلیترین جستارها را به خود اختصاص میدهد کوشش میشود پرسشهای دوران کودکی مورد بازکاوی قرار گرفته و از موانعی سخن به میان آورده میشود که در دورههای مختلف بر سر راه پرسشگری قرار میگرفت.
به گفته این محقق، «آنجا که پرسشی نیست»، عنوان چهارمین جُستار از این کتاب را به خود اختصاص میدهد. در این جستار خوانده میشود: در خاکی که کمترین پرسشی در آن نمیروید طبیعتا کمترین نسیم اندیشه و آزادی نیز در فضایش نمیوزد، و آنجا که اندیشه و آزادی در کار نباشد متفکر در معرض خطر است و روییدنی هرز جهل، رخوت، زور، خشونت، بی عدالتی و استبداد را باید شاهد بود.
راسخی لنگرودی بیان کرد: در جُستار پنجم که با عنوان «قلاب پرسش» میآید، بر این امر تصریح دارد که ما آدمیان بدون قلاب پرسش در صیدِ لطیفه حقیقت ناتوانیم. به ندرت قادر خواهیم بود لطیفه حقیقت را به چنگ آوریم. در جستار ششم این پرسش طرح میشود که پرسشگر واقعی کیست؟ پرسشگر واقعی کسی است که فقیر راستین و نیازمند واقعی دریافت پاسخ باشد. پرسش را برای ادای ژست روشنفكری نمیخواهد. مدام در شیپور چند پرسش کلیشه ای نمیدمد و نشسته بر جای خود فقط دیگران را پاسخگوی پرسشهای خود قلمداد نمیكند؛ بلكه خود نیز با احساس مسئولیت، در تعقیب پرسش با جدیت و با تمام وجود میكوشد تا در حد توان پاسخی برای پرسش و پرسشهای خود بیابد.
او با بیان اینکه «پرسشهای کشنده» عنوان جُستار هفتم از این مجموعه را تشکیل میدهد گفت: پرسشهایی که به رغم پرسشهای علمی، پیشین و مقدم بر تجربهاند. تجربه را در ورود به دنیای آنها راهی نیست. چنین پرسشهایی در آزمایشگاه یا به کمک آزمونهای تجربی پاسخ نمیگیرند. هیچگاه کهنه و فرسوده نمیشوند. همیشه تاریخ با بشر بوده و همچنان با بشر میمانند. در جُستار هشتم با عنوان «فیلسوف پرسش»، شخصیت سقراط در نقش چهرهای پرسشگر، و نیز اهمیت نقش و جایگاه پرسش در گفتگوهای سقراطی مورد درنگ و تامل قرار میگیرد.
راسخی لنگرودی ادامه داد: جُستار نهم با عنوان: «سه پرسش کلیدی»، از موضوع اندیشیدن، عمق آن، و نیز كیفیت اندیشیدن، یا درستی و نادرستی در نحوه اندیشیدن سخن به میان میآورد. سه پرسش کلیدی که در مقوله اندیشیدن در این جستار مورد بحث قرار میگیرد عبارت میشود از اینکه: ما به چه چیز میاندیشیم؟ و به آن چیز تا چه سطح و پایهای میاندیشیم؟ اساسا درست میاندیشیم یا غلط؟
او بیان کرد: دهمین جُستار به «پرسش از زندگی» اختصاص دارد. اشاره به این مطلب است که پرسش از معنای زندگی لازمه هستیِ ویژه انسان است. انسان در نقش یك موجود متفكر و پرسشگر ناگزیر است كه بداند برای چه زندگی میكند و معنای زندگی، به عنوان یكی از مهمترین رازهایی كه با آن مواجه است، چیست؟
راسخی لنگرودی گفت: در یازدهمین و آخرین جستار از این مجموعه تحت عنوان «چند پرسش ساده» چنین میخوانیم: آیا باید در برابر هر نوشته و گفته و ادعایی سر تسلیم فرود آورد و بدون هیچگونه بررسی و پژوهشی بر آن مهر تایید نهاد؟ آیا خبرها و دادههای اطلاعاتی همیشه مصون از خطا و اشتباهند؟ آیا به صِرف اینکه «گفته اند» و یا اینکه «نوشته اند» میتوان دنیای عقیده و جهان باور خود را بر مدار «گفتهها» و «نوشتهها» شکل داد؟
این کتاب که توسط نشر کویر به چاپ رسیده است در 144 صفحه و با قیمت 123000 هزار تومان در بازار به فروش میرسد.
Sara Shariat, [9/19/2023 12:40 PM]
بیوگرافی مختصری از احمد راسخی لنگرودی
احمد راسخی لنگرودی روزنامهنگار، مولف و نویسنده در آذر ماه سال ۱۳۳۷ در خانوادهای اهل علم چشم به جهان گشود. دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد در رشته فلسفه غرب میباشد. بازنشسته وزارت نفت و دارای سوابق تدریس در دبیرستانها، دانشگاهها و پژوهشکدههای مختلف، و ایضاً همکاری پیوسته و ناپیوسته با روزنامههای کثیرالانتشاری همچون: «اطلاعات»، «حیات نو»، «ابرار»، و نشریات مختلف از جمله «مشعل»، «نفت، گاز و پتروشیمی».
از وی تاکنون متجاوز از ۵۰۰ مقاله و یادداشت و نیز بیش از ۲۰ عنوان کتاب در حوزههای فلسفی، سیاسی، اجتماعی، تاریخی و فرهنگی به چاپ رسیده است. کسب رتبه نخست در سومین جشنواره مطبوعات در رشته نقد سیاسی در کارنامه قلمی ایشان دیده میشود.
عناوین کتابها:
الف: کتابهای چاپ شده:
- موج نفت
- طنزهای نفتی
- مردان نفت
- نفت و قلم
- سه دهه با صنعت نفت
- عبارات در ادارات
- در شعاع انس
- افقهای ناکجاآباد
- بر بال خاطرات
- اندیشه و سیاست
- غربت علم
- افسانه اقبال
- روزهای سویدانی
- منوچهر بزرگمهر
- شریعتی از شک تا یقین
- غرب و قومیت
- مهار قدرت
- با سقراط در شهر گفتگو
- سارتر در ایران
- کافه پرسش
ب. کتابهای در دست چاپ:
- یادداشتهای یک کتاب باز
- کافههای روشنفکری
- کتابشویی صوفیان
نظر شما