جمعه ۱۷ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۶:۳۷
سرنوشت پیگیری‌های ایبنا درباره اقتباس ادبی در نهادهای سینمایی

در هفته گذشته مطالبی متشکل از گزارش و مصاحبه و یادداشت به مناسبت‌‌های مختلف، در صفحه هنر ایبنا منتشر شد. این هفته یادداشتی از پیگیری‌های ایبنا در خصوص اقتباس در نهادهای سینمایی می‌خوانیم. همچنین در این هفته اخباری از برنامه‌های به مناسبت اربعین منتشر شد.

در هفته‌ای که گذشت، سرویس هنر خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در حوزه‌های مختلفی پوشش خبری و رسانه‌ای داشت که گزارش آن به اختصار بیان می‌شود. 


با پیگیری‌های ایبنا؛ 
اقتباس ادبی در دستور کار نهاد‌های سینمایی و رسانه‌ها قرار گرفت.

پیگیری‌های ایبنا برای احیا اصولی اقتباس ادبی در سینما حالا به ثمر نشسته و این کلید واژه به دغدغه‌ای برای نهاد‌های سینمایی و رسانه‌ها تبدیل شده است.
یکی از کارکردهای مهم اقتباس در آثار هنری سینما، تئاتر، رادیو و تلویزیون، احیای دوباره آثار کهن و فراموش شده ادبی است.
در تاریخ ادبیات غنی ایران از شاهنامه حکیم فردوسی بگیرید تا مثنوی مولوی یا کتاب‌های تاریخی معتبری مانند تاریخ بیهقی و فرامرزنامه، کتاب‌هایی دیده می‌شوند که امروز به دلایل متعددی توانایی ایجاد ارتباط با مخاطب را از دست داده‌اند یا مخاطب جدید آن‌ها را به همان زبان یا صورتی که دارند نمی‌پذیرد. اینجا‌ست که اقتباس ادبی باعث احیای دوباره آن‌ها می‌شود.
 

در هفته‌ای که گذشت به مناسبت اربعین سازمان سینمایی هم برنامه‌های ویژه‌ای داشت. برنامه‌های سازمان سینمایی به مناسبت اربعین حسینی اعلام شد

دو فیلم سینمایی از محصولات بنیاد سینمایی فارابی با محوریت اربعین حسینی در دست تولید است. همچنین، تصویربرداری و تولید یک مستند بلند با تمرکز بر راهپیمایی اربعین در این ایام در حال انجام است. علاوه بر تولیدات سینمایی و کوتاه و مستند، نمایش ۴ فیلم سینمایی، ۲۳ اثر مستند و ۸ فیلم کوتاه با محوریت محرم، عاشورا و اربعین حسینی و برپایی نمایشگاه عکس اربعین در موزه سینما از جمله برنامه سازمان سینمایی کشور در ایام اربعین است.
 

با عنوان «قوی‌تر شدیم»؛ چهارمین شماره ماهنامه سوره منتشر می‌شود

چهارمین شماره ماهنامه سوره با عنوان «قوی‌تر شدیم» هفته پیش رو منتشر شده و روی پیشخان مطبوعات قرار می‌گیرد.
تیتر اصلی جلد شماره چهارم این ماهنامه، گفتگویی با مسعود نجابتی هنرمند، طراح خط و گرافیک انقلاب اسلامی است که در آن از قدرتمند شدن نیروهای هنری انقلاب اسلامی از پس آزمون‌های سیاسی متعدد پس از انقلاب سخن گفته است.
«گرافیک انقلاب اسلامی، چگونه قوی شد؟» سرمقاله شماره چهارم سوره است که توسط سید علی سیدان به نگارش درآمده و درآمدی بر شناخت الگوی عمل نیروهای انقلاب در میدان گرافیک است.
 

مرتضی پورصمدی فیلمبردار برجسته سینما درگذشت

مرتضی پورصمدی متولد ۱۸ مهر سال ۱۳۳۱ در همدان فارغ‌التحصیل رشته فیلمبرداری از مدرسه عالی تلویزیون و سینما، مدیر فیلمبرداری و از فعالان سینمای مستند و عکاسی مردم نگار ایران، ۱۱ شهریور در ۷۰ سالگی درگذشت. وی از مهمترین فیلمبرداران سینمای ایران بوده و فیلم‌های سینمایی و مستند بسیاری در کارنامه دارد.
وی از جمله فعال‌ترین فیلمبرداران سینمای مستند بود که با مهمترین مستندسازان معاصر همکاری داشته است.

اصغر احمدپور تهیه‌کننده «سینما جوان» در گفت‌و گو با ایبنا؛ سازندگان فیلم کوتاه به طور جدی به ادبیات پناه می‌برند

برنامه ترکیبی «سینما جوان» تازه‌ترین برنامه شبکه مستند سیماست که در تعامل و همکاری با انجمن سینمای جوانان ایران با محوریت پخش و تحلیل و بررسی آثار و وضعیت فیلم کوتاه در سینمای ایران، با تهیه‌کنندگی و کارگردانی اصغر احمدپور پخش می‌شود. تعداد قابل توجهی از فیلم‌های کوتاهی که در این برنامه پخش شده یا  قرار است پخش شود اقتباسی است. انجمن سینمای جوانان، امسال توجه ویژه‌ای به اقتباس داشته است و این رویکرد را در همکاری با سینما جوان هم می‌بینیم.
اصغر احمدپور تهیه کننده سینما جوان گفت: حدود هشت فيلم از مجموعه سینما جوان اقتباسی هستند. اين‌ها اقتباس از آثار ادبی بودند بعضی از آثار بوده كه اقتباس از اثر هنری یا اقتباس از فیلم دیگری بوده باشد. جای خوشحالی دارد که دوستان در فیلم کوتاه انقدر جدی به ادبیات پناه می‌برند.

کتاب «چهل‌سالگی جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران» منتشر می‌شود

سعید هاشم‌زاده فیلمساز و منتقد سینما که تدوین کتاب «چهل‌سالگی» جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران را برعهده دارد، درباره تاریخ‌نگاری این رویداد در کتاب توضیح داد: غالب جشنواره‌های بین‌المللی مهم و معتبر دنیا کتاب‌هایی درباره تاریخ برگزاری خود دارند. نیاز بود تا جشنواره فیلم کوتاه تهران نیز در آستانه چهل سالگی خود به این امر بپردازد. به همین دلیل سال گذشته و بعد از جشنواره سی و نهم، ایده‌هایی را درباره این کتاب نوشتم و به انجمن سینمای جوانان ایران ارائه دادم و از دی ماه سال گذشته کار پژوهش و تدوین آن آغاز شد. 
 

انتشارات علمی و فرهنگی خبر داد؛ سی عنوان کتاب‌ کودک و نوجوان انیمیشن می‌شود

۳۰ عنوان از کتاب‌های کودک و نوجوان انتشارات علمی و فرهنگی در قالب انیمیشن برای ارائه به پلتفرم‌ها آماده شده‌اند. این آثار که با تصویرگری‌هایی برگرفته از داستان اثر و روایت قصه توسط یک گوینده همراه است، به همت شرکت فرهنگ فیلم تهران(وابسته به انتشارات علمی و فرهنگی) و به منظور جذاب تر کردن محتوای مکتوب برای گروه سنی کودک و نوجوان و بهره‌گیری از قابلیت‌های چندرسانه‌ای امروز بازطراحی و ساخته شده است. 
 

در گزارش توصیفی تحلیل بررسی کتاب‌های حوزه موسیقی انجام شد؛ غلبه کتاب‌های آموزشی بر آثار پژوهشی در حوزه موسیقی

به طور کلی وضعیت کتاب‌های موسیقی و انتشاراتی که در این حوزه فعالیت می‌کنند به لحاظ تعداد بسیار ضعیف و کم بوده است. در زمینه موسیقی بیشتر کاربردی فکر شده است تا این که بخواهند در حوزه نظری نگاهی تاریخی به کنشگران عرصه موسیقی داشته باشند. در این زمینه بیشتر کتاب‌هایی منتشر شده که با اهداف آموزشی به آنها مراجعه ‌می‌شود. البته درست است که این‌ها هم برای هنرآموزان لازم بوده است و بر اساس نیاز موجود این کتاب‌ها تولید شده است؛ اما به هر حال کتاب‌های موجود به لحاظ تاریخی و نظری جریان‌ساز نبوده‌اند. در ده پانزده سال اخیر فعالیت‌های پراکنده‌ای صورت گرفته است و یک نگاه صورت‌بندی شده به علاقه‌مندان موسیقی داده است.

محمد اسدی جوزانی هنرمند نقاش انقلابی درگذشت

«محمد اسدی جوزانی» هنرمند نقاش و طراح متعهد شب ۱۳ شهریور در ۵۶ سالگی درگذشت.
محمد اسدی جوزانی هنرمند طراح و نقاش انقلابی، متولد ۱۳۴۶ شهر ری و دارای مدرک کارشناسی ارشد نقاشی از دانشگاه تربیت مدرس است. وی در کارنامه حرفه‌ای خود، پرتره‌های بسیاری را خلق کرده است و اولین تابلوی نقاشی بسیاری از شهدای دفاع مقدس پس از شهادت‌شان، توسط این هنرمند خلق شده است؛ یکی از مهمترین آنها، تابلوی پرتره شهید آوینی است.
 

به همت بنیاد سینمایی فارابی؛ فراخوان هفتمین المپیاد فیلم‌سازی نوجوانان ایران منتشر شد 

بنیاد سینمایی فارابی فراخوان هفتمین المپیاد فیلم‌سازی نوجوانان ایران را منتشر کرد.
 ثبت نام هفتمین دوره المپیاد فیلم‌سازی نوجوانان کشور در دو بخش «طراحی داستان» و «فیلم‌سازی» از روز سه شنبه 14 شهریور ماه سال جاری آغاز شده و تا پایان وقت اداری روز شنبه 13 آبان ماه ادامه می‌یابد. متقاضیان می‌توانند برای آگاهی از شرایط و ثبت نام در المپیاد هفتم به نشانی اینترنتی https://portal.icff.ir مراجعه و فرم ثبت نام را تکمیل کنند. 
 

«بنیاد نمایش کودک» برگزار کرد؛ «کارگاه داستان‌نویسی» کتابی با رویکردی متفاوت

بزرگداشت عباس جهانگیریان و رونمایی از دو کتاب «کارگاه داستان‌نویسی» از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و کتاب «پیوندهای مشترک سینما و ادبیات در آثار داستانی عباس جهانگیریان» به انتخاب و تألیف پریناز معارفی از انتشارات منادی تربیت  در عمارت خانه تئاتر تهران برگزار شد.
این مراسم با اجرای مسعود فروتن برگزار شد و ایرج راد، رضا بابک، مسعود فروتن، اسفندیار رشیدی، احترام برومند و اصغر همت از مهمانانی بودند که دقایقی صحبت کردند.

شماره جدید ماهنامه «فیلم نگار» منتشر شد

شماره جدید ماهنامه «فیلم نگار» منتشر شد. دویست‌و‌چهل‌و‌هفتمین شمارۀ ماهنامه فیلمنامه نویسی «فیلم نگار» ویژه شهریور 1402 در 108 صفحه منتشر شد.
در بخش سینمای ایرانِ این شماره سیناپس سریال «رهایم کن» و فیلم «عروسی مردم» و چند نقد بر «رهایم کن» و فیلم «دست انداز» را می‌خوانیم. در ادامه کتاب «الگوهای فیلمنامه نویسی» مطالعه تطبیقی ساختار روایی در نظریه‌های فیلمنامه نویسی مدرن تألیف مرتضی شاپوری معرفی شده است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها