این کتاب را افرادی به نگارش درآوردهاند که دقیقاً از انحراف و اعوجاع فکری جامعه درباره توجهآگاهی مطلع بودند؛ افزون بر این، نگارندگان کتاب خودشان مربیان کارآزموده و مجرب این زمینه هستند و با تجربه برامده از کار فردی و تربیت تعداد زیادی مربی دانستهاند که چقدر زمینه کجروی در این حوزه وجود دارد، به همین دلیل این کتاب دستنامهای معتبر است برای تشخیص سره از ناسره.
به گفته او، کتاب حاضر از چند جهت نیاز درمانگران و درمانجویان را برطرف میکند: 1) اولین موضوع حائز اهمیت این است که کتاب حاضر یک دستنامه کامل و جامع به شمار میرود که قدم به قدم به مربی/ درمانگر آموزش میدهد چگونه عمل کند، کلاس را پیش ببرد و به نیازهای هر یک از اعضای گروه چگونه بهتر پاسخ دهد.
2) موضوع دوم این است که کاهش استرس مبتنی بر توجهآگاهی دست بر نقطهای گذاشته است که امروزه یکی از مهمترین سازههای روانشناختی یعنی همان توجهآگاهی است؛ ماندن در لحظه حال، نرفتن به گذشته و نپریدن به آینده؛ قضاوت نکردن و ماندن با بدن و حسهای جسمانی که این امر خود باعثِ کاهش نشانگان بسیاری از مشکلات روانشناختی است.
3) این کتاب تلفیق دانش و مهارت است؛ اکثر کتابهای روان درمانی موجود به ذکر تکنیکهای درمانی اکتفا میکنند و پارهای دیگر نیز صرفاً به جنبههای نظری توجه دارند؛ این کتاب دانش نظری و کار تجربی را در کنار هم مینشاند؛ بهطوری که افزون بر توضیحِ مفصل سازمایههای اصلی این شیوه درمانی مکمل، جلسات درمانی را چنان شرح میدهد که گویی هماکنون، در لحظه، دارید در کلاس پیش میرود و تازه، همواره حس میکنید که یک نفر در کنار شما هست و مراقب است خطایی از شما سر نزند و در ضمن، نویسندگان مجرب کتاب صرفاً به ارائه کارهای صحیح و رفتارهای سالم و پاسخهای درست مربیان نپرداختهاند بلکه با دیدگاهی انسانی، خطاها و مشکلات و گرفتاریهای احتمالی مربیان را مطرح میکند و به آنها پاسخ میدهد.
او با اشاره به فواید توجهآگاهی (Mindfulness) بیان کرد: این فواید بر هیچکس پوشیده نیست ولی همچنان لازم است از مزایایِ این شیوه درمانی ممکل سخن گفت تا از رهگذر آن، مردم بتوانند با آموزش درست، خودشان از این شیوه بهره ببرند؛ یکی از وجوه تمایز توجهآگاهی نسبت به دیگر شیوههای درمانی این است که میتوان آن را همه وقت و همه جا انجام داد، زیرا تنوع تکنیکها و سهولت اجرای آنها به افراد کمک میکند تا در زندگی روزمره بتوانند به راحتی از مزایایِ این درمان مکمل بهره بگیرند.
گودرزی به برخی فواید اثباتشده تمرینهای توجهآگاهی اشاره کرد: 1- کاهش استرس و اضطراب: توجه آگاهی به شما کمک میکند تا به طور آگاهانه بر تجربه خود تمرکز کنید، در نتیجه میزان استرس و اضطراب کاهش مییابد. 2- بهبود خلق و روحیه: با تمرین توجهآگاهی، شما قادر خواهید بود تا توجه خود را به تجربیات مثبت تمرکز دهید و این به بهبود خلق و روحیه شما کمک میکند. 3- افزایش تمرکز: تمرین توجهآگاهی میتواند به شما کمک کند تا تمرکز خود را برای طولانی مدت بیشتر کنید و بهبود یافته توجه شما به طور کلی میتواند به بهبود عملکرد شما در کارها کمک کند. 4- بهبود خواب: تمرین توجهآگاهی میتواند به شما کمک کند تا در خواب بهتری برای خود داشته باشید. 5- بهبود روابط: با کاهش استرس و اضطراب و افزایش تمرکز خود، شما میتوانید بهبود یافته روابط خود را با دیگران تجربه کنید. 6- بهبود سلامتی عمومی: تمرین توجهآگاهی میتواند به شما کمک کند تا سطح فشار خون، قند خون و سایر شاخصهای سلامتی را بهبود بخشید. 7- کاهش درد: تمرین توجهآگاهی میتواند به شما کمک کند تا به کاهش درد بدن خود برسید
این محقق با بیان اینکه در بحث توجهآگاهی، جامعه ما اعم از متخصصین و عوام مردم، راه افراط و تفریط بسیار پیش گرفتهاند و نبود کتابی جامع، علمی و معتبر در این زمینه نیز مزید بر علت شده است تاکید کرد: در واقع، آگاهی ناقص یا عدم آگاهی افراد سبب میشود گاهی مطالبی به عنوان تمرین توجهآگاهی یا فواید آنها ذکر شود که حنبه واقعی ندارد و سبب گمراهی افراد میشود؛ این کتاب را افرادی به نگارش درآوردهاند که دقیقاً از انحراف و اعوجاع فکری جامعه درباره توجهآگاهی مطلع بودند؛ افزون بر این، نگارندگان کتاب خودشان مربیان کارآزموده و مجرب این زمینه هستند و با تجربه برامده از کار فردی و تربیت تعداد زیادی مربی دانستهاند که چقدر زمینه کجروی در این حوزه وجود دارد، به همین دلیل این کتاب دستنامهای معتبر است برای تشخیص سره از ناسره.
او یادآور شد: این کتاب مبتدیان را چراغ راه و منتهیان را بصیرتافزا است و میتواند به افراد کمک کند تا کمتر درگیر و بهتر بگویم، غرق در دنیای ذهنیِ معطوف به گذشته یا آینده بشوند و لحظه حال، همچون ماهی لیز و لغزنده، از کف آنها درآید؛ خواندن این کتاب برای فراچنگ آوردنِ تجربه لذتبخش زیستن در لحظه حال خالی از لطف نیست.
کتاب « کاهش استرس مبتنی بر توجهآگاهی راهنمایی جامع برای تسهیل برنامه هشت - هفتهايِ گروهی کاهش استرس ...» نوشته سوزان اِل. وودز و پاتریشیا راکمن به ترجمه حسام گودرزی از سوی انتشارات ارجمند روانه بازار نشر شده است.
نظر شما