مهدی صالحی، فعال زبان فارسی گفت: زبان فارسی حامی پیگیری ندارد و باید خبرنگاران به داد زبان فارسی برسند.
این ویراستار و مدرس ویرایش بیان کرد: برای پاسداشت زبان فارسی در عرصه عمومی باید بتوانیم در کاربردهای زبانی زندگی روزمره و در هر جایی که از این زبان استفاده میکنیم، ظرافتها و ظرفیتهای بیشتری از زبان را به کار بگیریم و در پی تقویت این ظرافتها و بهرهبرداری از آنها باشیم.
این فعال زبان فارسی تاکید کرد: اگر بپذیریم که زبان فارسی یک میراث فرهنگی ملی است و اگر بپذیریم زبان مهمترین ساز و کاری است که انسان توانسته از نظر شناختی به آن دست پیدا کند، پس هر چه بیشتر باید از آن استفاده کنیم.
صالحی ادامه داد: اگر خبرنگاران خودشان به این امکانات و ابزارها مسلط و مسلح باشند و با قوت و قدرت بیشتری از آنها استفاده کنند یک گام به سمت پاسداشت زبان فارسی پیش رفتهاند. اگر خبرنگاران جملهها و کلماتی که به کار میبرند، شیوه روایتی که استفاده میکنند،عنوانهایی که به کار میگیرند، شیوه طرح سوالها، شیوه نگارش گزارشها و گفتمانهایی که به کار میگیرند و دایره واژگان، جملات، تعابیر و کنایههایی که استفاده میکنند هر چه گستردهتر و غیرتکراری باشند برای زبان فارسی زحمت میکشند و در مسیر پاسداشت آن گام بر میدارند.
این پژوهشگر با بیان اینکه زبان فارسی مسائل و مصائب متعددی دارد،عنوان کرد:هر خبرنگاری تصمیم بگیرد حداقل ماهی یک بار به یکی از این مسائل توجه کند و درباره آن خبری، گزارشی، مطلبی و تحلیلی ارائه کند. این جماعتی که امروز در عرصه خبر زحمت میکشند باید به صورت خاص وارد عرصه حفاظت و پاسداشت زبان فارسی شوند همان طور که به عنوان نمونه در حوزه محیط زیست یا در حوزه حقوق عمومی این کار را میکنند یا به طور تخصصی در عرصههای سیاسی این کار را انجام میدهند. خبرنگاران میتوانند در حوزهای که تخصص دارند از همان زاویه بحث های زبان را بررسی کنند.
این فعال زبان فارسی تاکید کرد: اگر خبرنگاران وارد این عرصه شویم به انبوهی مطالعات و مباحث جدید دست مییابند. ما در اين حوزه از نظر مباحث بسیار ضعیفیم، به بسیاری از سوالها فکر نشده و اصلا مطرح نشده و بسیاری از مباحث هم دیده نشده است. اگر این فضا شکل بگیرد بیگمان مطالبه در حوزه پاسداشت زبان فارسی شکل میگیرد و این مطالبه موتور حرکت سازمانها و ارگانهای متولی می شود و آنها را پاسخگو میکند. اگر خبرنگاران به این سمت قدم بردارند که نهادهای متولی را به چالش بکشند، از آن نهادها سؤال بپرسند، آنها را به پرسش فرا بخوانند و از آنها مطالبه کنند امید است که اتفاقات بهتری برای زبان فارسی پیش روی ما باشد.
صالحی همچنین گفت: زبان فارسی دادیار و فریادرسی ندارد، مدعیالعموم و حامی پیگیری ندارد و باید خبرنگاران به داد زبان فارسی برسند.
نظر شما