فارس- اولین دوره تربیتی آموزشی بیرق ویژه دانشآموزان اهل شعر و شاعری در شیراز برگزار میشود.
سید میلاد دانشور دبیر دوره بیرق در گفتگو با خبرنگار ایبنا دراین باره توضیح داد: مرور سوگوارههای ادبی و برنامههایی که تا کنون در حوزه ادبیات آئینی در کشورمان برگزار شده، گواه است که شب شعر عاشورای شیراز از برجستهترین جلوههای ادبیات آیینی کشور به شمار میرود. به جرأت میتوان گفت، این شب شعر، یکی از بسترهای مهم شکوفایی شعر آئینی و عاشورایی و پویاترین سوگواره ادبی در دوران معاصر بوده که تا کنون زمینه ظهور و رشد بسیاری از شاعران شاخص و سرشناس این حوزه از ادبیات را فراهم کرده است.
وی با اشاره به ویژگیهای خاص شب شعر عاشورا ادامه داد: یکی از مهمترین شاخصهای شبهای شعر عاشورای شیراز، مردمی بودن آن است؛ عدم وابستگی این سوگواره با سابقه، به نهادهای دولتی چه از نظر مالی و چه از نظر نیروهای اجرایی و روند برگزاری، راز بقا و یکی از گیراترین جذبههای این فعالیت عظیم فرهنگی است. دست اندکاران این سوگواره که خلوص نیت و عشق بیدریغ به اهل بیت(ع) و ارادت ویژه به امام حسین(ع) حلقه اتصالشان شده؛ همواره خود را غلام و خادم حسین میخوانند و فارغ از هرگونه چشمداشت، حضور در این مسیر را یک توفیق معنوی ویژه و حاصل نگاه و نظر و دعوت خاص اهل بیت(ع) به ویژه حضرت زهرا (س) میدانند. علاوه بر آن پشتوانه غنی علمی و ادبی آن و تلمذ در مکتب اساتید ارزشمند شعر آیینی کشور از دیگر شاخصه های این برنامه است.
وی ادامه داد: دوره بیرق به این خاطر در کنار شب شعر عاشورا شکل گرفته تا توجه به امر مهم تربیت کادر آینده از قلم نیفتد که همین مورد می تواند، باعث بارورتر شدن این درخت باشد.
دانشور با تاکید بر ضرورت توجه به پرورش نسلهای بعدی شاعران آئینی تصریح کرد: ما بر این باوریم که استمرار و بقای حرکتهای موثر طول تاریخ، بلاشک بر پایه تربیت نسل بعد، آینده نگری منابع انسانی و تلاش برای انتقال سینه به سینه علوم و تجربیات است.
دبیر دوره بیرق ادامه داد: از مطالعه قیام عاشورا، بعنوان موثرترین و جهانیترین انقلاب طول تاریخ تا ثمره آن که انقلاب اسلامی ایران در عصر حاضر است، میتوان مصادیقی برای اثبات این مهم مشاهده کرد. از تقدیر مشیت الهی بر بیماری امام سجاد(ع) و مراقبت از ایشان تا حضور کودکان آل الله نظیر امام باقر(ع) در کاروان کربلا ، تا جهانگیری تبلیغ و تنویر مسیر عاشورا در قیام حضرت زینب کبری(س) شاهدی است بر ادعای نگاه ژرف امام حاضر، سید الشهدا(ع)، که برنامه ریزی دقیقی برای بقای حماسه کربلا پس از عصر روز دهم سال 6 هجری قمری، در نظر داشت.
وی ادامه داد: کمتر انسان مطلع تاریخ خواندهای است که نگاه تربیتی امام خمینی (ره) در سال 1342 و نتیجه چشمگیر آن پس از گذر از دوره 15 ساله و پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 را منکر شود که البته پاسخ روشن و خداباورانه «سربازان من در گهوارهها هستند» به سرزنش و طعنه پر افاده پرسشگر غرّه به انبوه تسلیحات و سربازانی که خلاف مرام خمینی (ره)، هیچ فرمانروایی بر قلب و دل آن ها حاکم نبود، به همه تاریخ ثابت کرد که ضامن بقای جنبشها، حرکت ها و انقلابها، نگاه به تامین نیروهای آینده آن است.
وی افزود: بر همین اساس در تورق دفتر خاطرات شب شعر عاشورا به اردوهای دانشآموزی رامسر میرسیم که سالانه ۷۰۰ دانشآموز به مدت ۱۰ روز، در رامسر جمع میشدند و آموزشهای لازم در قالب کلاسهای مختلف ادبی به آنها ارائه میشد و استعدادهای درخشان ویژه هر سال به عصر شعر عاشورا دعوت میشدند. در کانون پرورش فکری هم همین حرکت انجام شد و کرمان پیشقراول شد و خیمه حضرت سکینه و حضرت رقیه(س) را در آنجا برپا کردیم و با عنایت ویژه اهل بیت (علیهم السلام) این حرکتها ادامه پیدا میکرد؛ به عنوان مثال برنامه ویژه امیرالمومنین و تجلی حضرت زهرا (سلام الله علیهما) در یزد کلید خورد و بعد به لامرد منتقل شد و ۵ سال با عنوان فدک الزهرا در آنجا برگزار شد و بعد به جهرم منتقل شد.
او گفت: در سالهای اخیر و بعد از توقف چنین فعالیتهای تربیتی در زمینه کشف و پرورش استعدادهای نوجوان و جوان ، و همچنین نیاز کنگره شب شعر عاشورا به گرویدن نسل جوان، اهمیت طراحی دورههایی مانند بیرق روشن شد.
این شاعر جوان و خوش آتیه در خصوص فرآیند برگزاری دوره نیز توضیح داد: اگر افق برگزاری دوره را در سطح ملی و بصورت سلسله وار در سنوات آتی ببینیم، احساس نیاز به شکلگیری هسته اولیه به روز شده از جوانان فعال فرهنگی به چشم میخورد. برهمین اساس در نخستین حرکت عملیاتی، برگزاری دوره تربیتی در سطح استان فارس ویژه نوجوانان شکل گرفت.
وی ادامه داد: ما ضمن ارتباط با حلقههای میانی فعال در سطح استان و شبکه سازیهای مردمی و هم چنین بانک اطلاعاتی اداره کل آموزش و پرورش و فراخوان مربوطه، مبنی بر آغاز ثبت نام در دوره تربیت شاعر آیینی نوجوان انقلاب اسلامی، تعداد قابل توجهی از نوجوانان با بازه سنی مشخص را دعوت کردیم که خود را با تعدادی از سرودههای اخیرشان به دبیرخانه معرفی کنند.
او گفت: مراحل غربال و گزینش نفرات آغاز و در بازه زمانی مشخص نفرات نهایی مشخص و به دوره دعوت شدند. دبیرخانه، بعد از غربال اولیه و تشخیص نفرات با حداقل شرایط مانند توانمندی اولیه در زمینه شعر،آشنایی اولیه با وزن، عروض، قوافی و ...) افراد مد نظر را وارد مرحله بعد می کند. در مرحله بعد، مربیان ضمن تماس با افراد، در نهایت آن ها را گزینش خواهند کرد.
وی بهرهمندی از اردوهای آموزشی با حضور استادان و شاعران مطرح، نقد مکتوب شعر اعضاء توسط منتقدان و شاعران، ارائه سیر مطالعاتی و حضور در محافل ممتاز ادبی را از ویژگی های شاخص دوره بیرق برشمرد و گفت: نگاه کاربردی به عروض و قافیه، مقدماتی درباره شاعری،زبان شعر، جان شعر،جان شاعر،کارگاه نقد، هم نوایی شعر و موسیقی و آرایه های نو از سرفصل های آموزشی این دوره است.
دانشور پخش مستندهای مربوط به زندگی شاعران و نویسندگان در طول دوره، اهداي بسته فرهنگی و مطالعاتی شامل کتابهای آموزشی و فرهنگی و دفترچه ای با عنوان «دست به نقد»، شامل نقد اشعار اعضا توسط کارشناسان و استادان کشوری و تهیه مستند از برگزاری دوره را از برنامههای جنبی این رویداد شاعرانه برشمرد و گفت: در ادامه دانش آموزان با در نظر گرفتن یک مربی تربیتی جهت تهیه فرم ارزشیابی و مشاهده نویسی گروه بندی میشوند و نشست های گفتگو محور برنامه های تفریحی نیز در حاشیه دوره تدارک دیده شده است.
به گزارش ایبنا، دوره آموزشی بیرق در شیراز ۱۴تا ۱۶مرداد ماه میزبان پسران دانش آموز و ۱۶تا ۱۸ مرداد ماه میزبان دختران دانش آموز اهل شعر سراسر استان خواهد بود.
نظر شما