خراسانرضوی- همزمان با 30 ذیالقعده؛ سالروز شهادت ابن الرضا حضرت جوادالائمه(ع)، حرم مطهر رضوی سیاهپوش و بسته کتابشناسی این امام معرفی شد.
در این راستا، دو کتیبه بزرگ مناسبتی نیز بر بالای ایوانهای صحنهای انقلاب اسلامی و آزادی به اهتزاز درآمده که به عبارتهای «یا جواد الائمه ادرکنی» و «یا جواد ابن الرضا» مزین است.
همچنین برخی از ارتفاعات حرم مطهر از جمله دور نقارهخانه، گلدسته صحن انقلاب، ساعت صحن آزادی و سقاخانههای صحن انقلاب و جمهوری با کتیبه و پارچه مشکی، سیاهپوش شده است. پرچمهای مشکی نیز در صحن پیامبر اعظم(ص) به چشم میخورد.
نصب پارچه و کتیبههای دیواری مشکی در گوشه و کنار این سرای ملکوتی به ویژه در صحنهایی همچون انقلاب، جمهوری، آزادی، گوهرشاد و قدس نیز حال و هوای حزن و سوگواری ایام شهادت امام جواد(ع) را در دل زائران و مجاورانی که برای حضور در مراسم و برنامههای این ایام به حرم مطهر رضوی مشرف میشود، دوچندان کرده است.
همچنین پیشبینیهای لازم برای میزبانی از خیل پرشور محبان خاندان عصمت و طهارت(ع) در این ایام در حوزههای مختلف؛ از تأمین اقلام مصرفی مورد نیاز تا فرشآرایی، خدمات تنظیف، بخش صندلیهای چرخدار و زائربرهای برقی و... نیز شده است تا آنان در آرامشخاطر برای عرض تسلیت به ساحت ملکوتی امام رئوف(ع) به این حریم قدسی مشرف شوند.
چایخانههای حضرت رضا(ع) در صحنهای کوثر، غدیر، امام حسن مجتبی(ع) و باغ رضوان آماده پذیرایی از زائران و مجاوران در این ایام عزاداری هستند.
بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی نیز همزمان با سالروز شهادت نهمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت امام جواد(ع)، به منظور آشنایی هر چه بیشتر خوانندگان با سبک و سیره این امام بزرگوار به معرفی آثار خود با این محوریت پرداخته است.
کتابهای «نگاهی گذرا بر زندگی امام جواد(ع)» و «امام محمد بن علی الجواد(ع)» از جمله آثاری است که با محوریت این امام بزرگوار(ع) به چاپ رسیده است.
این کتاب که به گوشههایی از زندگی سراسر اسوه نهمین سپهر آسمان ولایت و امامت میپردازد، در دو بخش تدوین شده است. بخش نخست شامل مباحثی در خلقت انوار ائمه اطهار(ع) و ولادت امام جواد(ع)، معجزات امام در کودکی، نص بر امامت، نصایح و... و بخش دوم شامل مجموعهای از اشعار در مدح این امام است.
کتاب «نگاهی گذرا بر زندگی امام جواد(ع)» با محوریت امام نهم شیعیان(ع)، به قلم توانای «سید عبدالرزاق مقدم» نگاشته شده و در قطع وزیری در اختیار کتاب دوستان قرار گرفته است.
کتاب «امام محمد بن علی الجواد(ع)»، نیز از دیگر عناوین آثار این مرکز است که ویژگیهای منحصرکننده امامت این امام بزرگوار را بازگو میکند. فضایل اخلاقی، دعاهای امام جواد(ع)، شیوه برخورد این امام بزرگوار با دستگاه حکومت و رهبری، نقش امام نهم شیعیان در حرکت تاریخی اسلام و قیام علویان از موضوعات مهم این اثر ارزشمند به شمار میرود.
این اثر به موضوع زندگی و شخصیت بزرگوار امام جواد(ع) پرداخته و نگارنده در مقدمه این اثر روشهای پژوهش در زندگانی امامان را مورد بحث و بررسی قرار داده است.
«عبدالزهرا عثمان محمد» مولف این کتاب معتقد است، باید شایستگیها و فضایل اخلاقی و خدمات امامان به اسلام و شرح دشواریها و گرفتاریهایی که گریبانگیر امامان شده است، بیان شود. این کتاب در قطع رقعی به چاپ رسیده است که خواننده را با سبک و سیره این امام بزرگوار آشنا میکند.
کتابشناسی امام جواد (ع) بررسی ابعاد سیره و زندگی امامان معصوم (علیهمالسلام) از دیرباز تاکنون مورد تحقیق و پژوهش اندیشهوران بوده است.
پژوهشگرانی که در این حوزه قلم زدهاند، کوشیدهاند با شناساندن و ترویج سبک زندگی اهل بیت (ع) به جامعه، ناهنجاریهای اجتماعی و فرهنگی را از ساحت حیات بشری بزدایند. برخی نیز با بررسی و شناخت ادوار زندگانی امامان معصوم (ع) و شرایط حاکم بر آن، به دنبال درک رفتار آن بزرگواران با حاکمیت و شرایط عصرشان بودهاند. امام جواد (علیهالسلام)، از جمله امامانی است که کتابها، مقالات و پایان نامههایی درباره ابعاد زندگانی و نیز اوضاع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی عصر ایشان نوشته شده است.
با این حال، باز میتوان گفت که زندگی این امام معصوم، دارای نکاتی است که کمتر کسی از آن اطلاع دارد؛ به گونهای که کارهای انجام شده پاسخگوی نیاز علمی جامعه امروز نیست و باید بیشتر درباره ابعاد زندگی ایشان کارشود. از آن جا که آشنایی با پیشینه تحقیقات، در هر حوزه بایسته و ضروری است، تهیه کتابشناسی امام جواد (ع) میتواند کمک مناسبی برای علاقهمندان به این حوزه پژوهش باشد.
رجوع به کتابشناسی، مشخص میکند که تحقیقات در چه زمینههایی صورت گرفته و در چه موضوعاتی پژوهش نشده است به این ترتیب مسیر تحقیقات را معین و از هدر رفتن وقت پژوهشگران در جستوجو و شناسایی منابع، جلوگیری میکند.
همچنین میتوان در این کتابشناسی با نام نویسندگانی که برای شناساندن ابعاد زندگانی امام جواد (علیهالسلام) کوشش کردهاند، آشنا شد.
در این زمینه یکی از محققین کار مهمی انجام داده است. اطلاعات گردآوری شده توسط وی، در سه بخش کتابها، پایان نامهها و مقالات تنظیم و در هر بخش، آثار فارسی از عربی تفکیک شده است. تلاش محقق بر این بوده است که با بهرهگیری از روشهای متعدد و استفاده از روشهای جست و جوی پیشرفته، تمامی منابعی که درباره امام جواد (علیهالسلام) در کشورهای مختلف و به زبانهای مختلف نوشته شده شناسایی و معرفی کند.
در این کتابشناسی اثر معرفی شده است. که شامل 324 کتاب (از این تعداد 56 عنوان ویژه گروه سنی کودک و نوجوان است)، 248 مقاله و 33 پایان نامه است. بررسی زبانی همه آثار شناسایی شده (شامل کتابها، پایان نامهها و مقالات)، بیانگر این است که 474 عنوان به فارسی، 122 مورد به زبان عربی و 9 اثر به زبانهای دیگر است. به این نکته باید اشاره کرد که در این تحقیق تلاش شده، کتابشناسی جامعی برای امام جواد (علیهالسلام) عرضه شود؛ از این رو، آن چه درباره ایشان، در ایران و سایر کشورها، در قالب کتاب، مقاله و پایان نامه نوشته شده شناسایی و معرفی میشود.
نظر شما