یکشنبه ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۲۱
نیروهای اجتماعی چگونه زندگی ما را شکل می‌دهند؟

کتاب «افسانه فردگرایی» به این می‌پردازد که نیروهای اجتماعی چگونه زندگی ما را شکل می‌دهند و از منظر جامعه‌شناختی به مسئله شخص‌بودن می‌پردازد. به عبارت دقیق‌تر، رابطه میان فرد و جامعه را می‌کاود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، امروزه فردگرایی روی تاریک خود را آشکار کرده و این خطر وجود دارد که بر نور آزادی و برابری، که زمانی مدافع آنها بود، سایه بیفکند. رهبران شرکت‌ها و امور مالی بین‌المللی از افسانه فردگرایی رادیکال برای توجیه نابرابری اقتصادی استفاده می‌کنند. غالباً از آن دسته از سبک‌های زندگی که مشخصه‌شان انزوای اجتماعی و تنهایی است به‌منزله نمودی از فردگرایی دفاع می‌شود.

اکنون آزادی برای بسیاری از آمریکایی‌ها به معنای حفاظت از آزادی فرد برای گردش در فروشگاه‌ها، خرید و مصرف کردن است. زمانی فردگرایی ایده‌ای بود در دفاع از نوع‌دوستی و رهایی جمعی، اما در حال حاضر بیشتر به خودپرستی و خودخواهی گره خورده است.

کتاب حاضر رابطه میان فرد و جامعه را می‌کاود. در حقیقت، از نظر جامعه‌شناسان فرد و جامعه دو روی یک سکه‌اند و نمی‌توان آنها را از هم جدا کرد. این بدان معناست که، برای مثال، والدین، خواهران و برادران، همکاران، دوستان و هم‌کلاسی‌های ما نه‌تنها افراد اثرگذار و مهمی هستند، بلکه در حقیقت بخشی از هویت ما هم به حساب می‌آیند. این درهم‌ریختگی امر فردی و امر اجتماعی در مورد گروه‌ها و نهادهای بزرگ‌تر از قبیل کلیساها، کسب‌وکارها، مدرسه‌ها، محله‌ها و حتی ملت‌دولت‌ها هم صادق است. به‌عبارت‌دیگر، هویت فردی ما، خود، ساخته اجتماع است و پیوسته به‌وسیله مناسبات اجتماعی کوچک و بزرگ تداوم می‌یابد. برخی از مناسبات و روابط اجتماعی ما نزدیک و صمیمانه‌اند و برخی دیگر با افرادی دور و بی‌نام‌ونشان، اما ترکیب این دو با یکدیگر است که ما را به اشخاص بدل می‌کند.

کتاب «افسانه فردگرایی» به این می‌پردازد که نیروهای اجتماعی چگونه زندگی ما را شکل می‌دهند. از منظر جامعه‌شناختی نمی‌توانیم فرد را تعریف کنیم؛ مگر آنکه ابتدا نقش بنیادین روابط و مناسبات اجتماعی را در نظر گرفته باشیم. درحقیقت، از نظر جامعه‌شناسان فرد و جامعه ۲ روی یک سکه‌اند و نمی‌توان آن‌ها را از هم جدا کرد.

 کتاب حاضر از منظر جامعه‌شناختی به مسئله شخص‌بودن می‌پردازد. به عبارت دقیق‌تر، رابطه میان فرد و جامعه را می‌کاود. کتاب حاضر پذیرش عمومی فردگرایی رادیکال و ادعاهای مبالغه‌آمیز قدرت‌مداران را به چالش می‌کشد. این کتاب قصد دارد از لفاظی‌های سیاسی فراتر برود و با کندوکاوی دقیق به ما نشان دهد که نیروهای اجتماعی دقیقاً چگونه در تجربه زیسته افراد نقش بازی می‌کنند. 

پیتر ال. کالرو» استاد جامعه شناسی دانشگاه اورگان غربی، ماجرای فردگرایی و توهماتش را در کتاب درخشانش «افسانه‌ فردگرایی» بسیار عمیق‌ بررسی کرده و تاریخ و جامعه‌شناسی را پیش‌رو گذاشته و نشان می‌دهد که ایده‌ اولیه‌ فردگرایی و «آزادی» انتخاب، بیان و اندیشه چقدر متعالی و بزرگ و تأثیرگذار است و چه تفاوت عمیقی دارد با آن‌چه شهروند امروزی می‌خواهد: آزادی گشت‌زنی در فروشگاه‌ها، پاساژها، مال‌ها و خریدکردن و مصرف.

کتاب همه‌ جنبه‌های فردگرایی و داستان‌سرایی‌های پیرامونش را با مداقه و ایجازی کم‌‎نظیر بررسی کرده و بر نکته‌ مهم اهمیت جامعه‌شناسی و مباحث جامعه‌شناختی تأکید می‌کند. افسانه‌ فردگرایی، توان عظیم این افسانه را واکاوی کرده و نشان می‌دهد چگونه ایستادن بر سر یک توهم پوشالی، ما را از قدرت کنش جمعی دور کرده و زمان آن رسیده که بپذیریم راهی جز ایستادن بر سر حرکت درست از من به ما، نداریم.

انسان از بدو تولد در اجتماع حاضر است و در واقع به وسیله‌ ارتباط با دیگران است که می‌تواند به زندگی اجتماعی خود ادامه دهد اما این افسانه‌ فردگرایی در اجتماع تا کجا پیش می‌رود؟ آیا اجتماع می‌تواند بر تصمیم‌گیری‌های فردی ما در زندگی تاثیر بگذارد؟ اگر اجتماع بر تصمیمات ما اثر خاصی می‌گذارد، قدرت این اثربخشی تا چه میزان خواهد بود؟

کتاب «افسانه فردگرایی: نیروهای اجتماعی چگونه زندگی ما را شکل می‌دهند» با عنوان اصلی The Myth of Individualism در هشت فصل به صورت تخصصی به این مساله می‌پردازد که اجتماع چگونه می‌تواند بر تجربه‌ زیستی انسان به عنوان موجودی اجتماعی تاثیر بگذارد.

از ابتدای شروع دانش جامعه شناسی، نظریه‌های گوناگونی درمورد فردگرایی مطرح شده است و حالا پیتر ال. کالرو با زبانی شیوا و ذکر مثال‌هایی ساده، فردگرایی را با نگاهی موشکافانه بررسی کرده است.

کاب «افسانه‌ فردگرایی» اثر پیترال.ال.کالرو و ترجمه‌ هادی جلیلی در 336 صفحه و با قیمت 170000 تومان از سوی نشر بیدگل روانه بازار نشر شذه است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها