علیزاده اظهار کرد: بنظر میرسد اگر به دنبال تمدنسازی و دولت سازی به معنای فاخر آن از منظر اسلام بخواهیم برسیم گام اول این است که به جامعه سازی برسیم. دولت عصاره مردم است و برای بسط تمدن و دولت اسلامی، باید ابتدا به فکر مردم باشیم.
وی تاکید کرد: شهروند هزاره سوم به شدت کم حوصله است، برای چنین فردی آیا در حوزه سبک زندگی نسخه آمادهای برای اقشار و سنین مختلف داریم؟
پنج چالش مهم فرهنگی در مواجهه با سبک زندگی
همچنین عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس دفتر تبلیغات اسلامی در این مراسم گفت: سبک زندگی دو وجه نرم افزاری و سختافزاری دارد. وجه نرم افزاری آن شامل شبکه علایق و نیازها و جهت گیریهای فکری و وجه سخت افزاری آن، کنشی و بیرونی و رفتاری است. وجه بیرونی و مظاهر رفتاری سبک زندگی، تابع وجه درونی است.
حجتالاسلام واعظی تصریح کرد: در قرآن و تعالیم دینی نیز بر هر دو وجه نگرش به سبک زندگی تاکید و تمرکز شده است ونیاز است مبلغان این حوزه توجه کنند مرکز ثقل این دستاوردها و تلاشها باید معطوف به شکل دادن دنیای درونی آدمها شامل نظامارزشی، زیباشناختی و باورها باشد که در نمادهای بیرونی و رفتارسازی اثرگذار است.
واعظی در ادامه با تاکید بر این موضوع که وجود دو نگاه تفریطی و افراطی به رفتارهای اجتماعی، امر گسترش سبک زندگی اسلامی درسطح جامعه را دشوارتر از گذشته کرده است افزود: زوال اخلاق، فروپاشی ارزشها، از بین رفتن نهاد دین و روحانیت و آنچه ارکان ومظاهر سنت تلقی میشود با نگاه مبالغه آمیزی ترویج شده که نشان از زوال نهادهای مهم مانند اخلاق و خانواده و روحانیت است.
وی ادامه داد: نگاه تفریطی این تحولات اجتماعی را نمیخواهد ببیند و آن را به گردن مقصر بیرونی و شبکههای اجتماعی و گسترش فضای مجازی و نفوذدشمن میداند و نگاه افراطی انگشت اشارهاش به عوامل درونی و مسئولان و تغییر نگرش افراد جامعه است، اما نگاه واقع بینانه این است که هم محیط را ببیند و هم فعالیتهای خودشان را بر حسب تحولات جامعه منعطف سازند و خود را به آنچه تاثیرگذار واقعی درعرصه ترویج و تثبت سبک زندگی اسلامی تبدیل میکند مسلح کنند.
واعظی مهمترین چالشهای فرهنگی در سبک زندگی جامعه را پنج مورد دانست و ادامه داد: برخی از چالشها، چالشهای جهانی استو صرفا مخصوص جامعه ایران نیست و در فرایند گذر تاریخی و اتفاقاتی که در سبک زندگی بشر افتاده جنبه عمومیت دارد و شدت وضعف آن بخاطر ریشههای داخلی است.
وی ادامه داد: با این حال شکاف نسلی، رواج سلبریتی زدگی، تغییر ذائقه فرهنگی، سیاست زدگی فرهنگ وگسترش لجام گسیخته فرهنگ در فضای مجازی، پنج چالش مهم فرهنگی در عرصه سبک زندگی است که با آن مواجهیم که نیاز است حوزویان و داعیه داران سبک زندگی اسلامی با هوشمندی محیطی بیشتر و قدرت و تفکر و خلاقیت به عنوات کنشگران فرهنگی فعال باشند.
معرفی نفرات برگزیده در دوره چهارم کتاب سبک زندگی
رئیس دوره چهارم کتاب سبک زندگی و رئیس دفتر تبلیغات استان خراسان رضوی نیز در بخش دیگری از این مراسم گفت: موضوعی که در دو دهه اخیر نمود بیشتری در عرصه فرهنگ داشته مسئله سبک زندگی در حوزه رسانه است و این پدیده الزاما رفتار محض را در برنمیگیرد و در ساحتهای خانوادگی و اجتماعی مانند مسائل مربوط به ورزش، تفریح، مصرف گرایی، پزشکی و ... نمود دارد و رشدپدیده طلاق، خشنونت، کودک آزاری، خودکشی آسیب های از جمله نتایج آن در سطح جامعه است.
حجتالاسلام مسعودی با ذکر این نکته که مفاهیم و افق سبک زندگی اسلامی و دینی باید روشن شود گفت: ابزار و شیوههای بسط و توسعه آن در رسانه و تهدید و فرصتهای این مسئله شناخته شود. نیاز است بین دست اندرکاران این حوزه هم افزایی صورت گیرد، ادبیات و منطق این مسئله به روز شود و نهادهای حاکمیتی از گسترش سبک زندگی دینی حمایت کنند.
در بخش انتهایی چهارمین دوره کتاب سبک زندگی، نفرات برتر در سه بخش اثر برگزیده، شایسته تقدیر و ناشر برتر مورد تقدیر قرارگرفتند.
در بخش اثر برگزیده، « سبک زندگی اجتماعی از دیدگاه اسلام« اثر حجت الاسلام محمدتقی فعالی و مهدی فدایی، «معیارها و روشهای ارزشیابی محصولات فرهنگی» اثر دکتر مقصود امین خندقی و «چرخه مُد در ایران» اثر حسن مهربانی فر مورد تقدیر قرار گرفت.
همچنین آثار منتخب با عناوین «نظریه پردازان سبک زندگی اندیشمندان غربی» اثر عبدالرضا آتشین صدف، «تحلیل و بررسی سبک زندگی شهدای روحانی» اثر مشترک مهدی سلامی و محبوبه زارع، «عصری سازی افعال پیامبر» از ملکی، و «راه روشن مدیریت خانواده، سبک زندگی اسلامی»، « خانواده اسلامی، اهمیت تشکیل و عوامل تحکیم» اثر حجتالاسلام رستمانی، «بایستههای اخلاقی بازنمایی حضور اجتماعی زنان در رسانه» اثر حجت الاسلام محمد همتی و «بازنمایی خانه در رسانه ملی»اثر عالمه جمالزاده شایسته تقدیر قرار گرفتند و موسسه فرهنگی هنری سبک زندگی آل یاسین نیز به عنوان ناشر برتر شناخته شد.
نظر شما