ارائه تازههای کتاب در نمایشگاه کتاب سیوچهارم؛
جایگاه ویژه گنجینه کتابهای چاپ سنگی در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی
مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی تازههای کتابش را به سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران آورد. در کتابخانه مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی از زمان تأسیس بنیاد، گنجینه کتابهای چاپ سربی قدیم و سنگی جایگاهی خاص داشته است.
پژوهشگران و محققان زیادی در مراجعه به غرفه دائرةالمعارف بزرگ اسلامی جویای جلد بیست و پنجم شدند که با پاسخ منفی مسئول غرفه مواجه شدند.
در غرفه مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی پوستر کتابهایی چون «فضائل بلخ»، «فهرست کتابهای چاپ سنگی و سربی قدیم» و «فهرست مقالات فارسی در زمینه تحقیقات فارسی» قرار گرفته است.
کتاب «فضائل بلخ» که گرچه اینک نشانی از اصل عربی آن تألیف واعظ بلخی در دست نیست، ترجمۀ فارسی آن به قلم یکی از عالمان سدۀ 7ق میتواند حکایت از اصل کند و ارزشهای آن از هر جهت چشمگیر است. گرچه این کتاب پیشتر نیز منتشر شده، شناسایی نسخه دیگری از کتاب، راه را برای تصحیح جدیدی از آن، همراه تحقیقات و تعلیقات سودمند گشود و اکنون که این مهم به همت و پشتکار همکار دانشمند ما، آقای دکتر علی میرانصاری صورت گرفته است، پژوهشگران تاریخ و دلبستگان ادب فارسی فرصت مییابند، فضائل بلخ را در جامۀ نوین دوباره ملاحظه کنند و از فواید آن بهره ببرند.
«فهرست کتابهای چاپ سنگی و سربی قدیم»؛ درباره اهمیت چاپ و نشر سنگی است که محققان کتابشناس، کار شناسایی و فهرستنویسی از کتابها و کلیه مطبوعات به این شیوه را، به ویژه در کتابخانهها و مجموعههای بزرگ در کنار نسخههای خطی، از وظایف خود شمردهاند و کوشیدهاند به این طریق بر اهمیت شناسایی هر چه بیشتر کتابهای چاپ قدیم تأکید کنند.
در کتابخانه مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی از زمان تأسیس بنیاد، گنجینه کتابهای چاپ سربی قدیم و سنگی جایگاهی خاص داشته است و اینک با انتشار این فهرست، پژوهشگران فرصت مییابند آگاهیهای خود را در این زمینه تکمیل کنند.
فهرست مقالات فارسی بنای رفیعی است که بیش از ۶۰ سال پیش زنده یاد استاد ایرج افشار یک تنه بنیاد نهاد و کاربرد، ارزش اطلاعرسانی و نقش این اثر به عنوان کتاب مرجع در عرصۀ پژوهشهای ایرانشناسی و با گذشت زمان پیوسته افزایش یافت. فراهم آوردن چنین فهرستی و انتشار مستمر در دورۀ حیات استاد افشار بسیار دشوار بود. با این حال، او همچنان دل در گروی تداوم تدوین و انتشار این فهرست داشت و امیدوار بود که نشر این فهرست به صورت پسندیدهای ادامه یابد. اکنون مایۀ خرسندی است که این مقصود او جامۀ عمل پوشیده و مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی توانسته است در دورۀ حیات استاد افشار مجلداتی از فهرست مقالات فارسی را زیر نظر خود ایشان منتشر کند و پس از درگذشتشان انتشار مجلدات بعدی در چند سال اخیر و به رغم دشواریهای مالی همچنان ادامه بیابد.
سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «آینده خواندنی است» ۲۰ تا ۳۰ اردیبهشتماه در مصلای امام خمینی(ره) و همزمان بهصورت مجازی در ketab.ir در حال برگزاری است.
نظر شما