رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در آیین رونمایی از «سیاست و حکمت؛ خاطرات آیتالله دکتر احمد بهشتی»؛
آیتالله احمد بهشتی در راه تبلیغ دین خم به ابرو نیاورد
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در مراسم رونمایی از کتاب «سیاست و حکمت؛ خاطرات آیتالله دکتر احمد بهشتی» گفت: آیتالله احمد بهشتی در زمان طاغوت مُبلغی توانا و سخنرانی قهار بود و در این راه خم به ابرو نیاورد.
در ابتدای این برنامه حجتالاسلام محمدحسین فروغی، رئیس مرکز اسناد استان قم به معرفی کتاب پرداخت و گفت: این کتاب نتیجه چند جلسه گفتوگو با آیتالله بهشتی است. از سال 1359 طرح تاریخ شفاهی و اسناد در دو مرکز انقلاب اسلامی تهران و قم آغاز شده است، اما فعالیت ویژه مرکز قم، جمعآوری تاریخ شفاهی حوزه و روحانیت است. تاکنون نیز ۴۰ هزار ساعت مصاحبه در این زمینه انجام شده است.
فروغی بیان کرد: یکسال است رویکرد جدیدی اتخاذ کردهایم. در این رویکرد به سراغ چهرههای برجسته حوزه علمیه قم برای ثبت خاطرات و تاریخ شفاهی آنها رفتهایم و اساس کار را بر تاریخ هنر و تاریخ مراجع گذاشته شده است. امیدواریم فُضلای قم، همدلی و همراهی کنند تا تاریخ حوزه ثبت شود.
اگر تاریخ ننویسیم، دیگران برای ما تاریخ خواهند نوشت
در ادامه آیتالله حسینی بوشهری با تشکر از مرکز اسناد انقلاب اسلامی که اقدام سترگ و بزرگی برعهده گرفته است، گفت: این کار ارزشمند است؛ چراکه اگر تاریخ را برای نسلمان ننویسیم، دیگران برای ما تاریخ خواهند نوشت.
وی با بیان روایتی از حضرت علی(ع) گفت: امیرالمومنین(ع) میفرمایند: «إنَّ اللّه َ سبحانَهُ إذا أرادَ بعَبدٍ خَيرا وَفَّقَهُ لإنفاذِ أجَلِهِ في أحسَنِ عَمَلِهِ ، و رَزَقَهُ مُبادَرَةَ مَهَلِهِ في طاعَتِهِ قَبلَ الفَوتِ» بنده مصداق این کلام را شخصیت دکتر بهشتی و نظیر ایشان میدانم. ایشان از آغاز طلبه بود و آموزش قرآن دیده است. همچنین این توفیق را داشته که در طول عمرش در بهترین کارها بگذرد و فرصت زندگی را پیش آنکه از دست برود در اطاعت او سپری کند؛ درباره بزرگواری با این ویژگی صحبت میکنیم.
آیتالله حسینی بوشهری بیان کرد: یکی از مسائلی که در آموزههای اسلام وجود دارد و به آن سفارش شده است، موضوع استفاده از عمر و فرصتهایی است که در اختیار قرار دارد. بزرگترین دغدغه این است، مبادا این فرصت محدود از دست برود و از آن استفاده نشود. از خدا بخواهیم، توفیق دهد از عمرمان استفاده کنیم.
این استاد جوزه علیمه افزود: گاهی اوقات، انسان از عمر استفاده میکند، اما به اولویتها توجه ندارد، نظم و انضباط در کارها ندارد؛ در آغاز راه اولویتبندی کنیم، مثل دیدهبانِ بیدار، سرگذشت بزرگان را ببینیم. عالِم به زمان باشیم و با توجه به مقتضیات زمان انتخاب کنیم. آیتالله احمد بهشتی اینگونه بود؛ چراکه در کنار علوم دینی و حوزوی با علم روز هم آشنا شد و آن را فرا گرفت.
رئیس دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری گفت: نکته دیگر درباره ایشان این است که از استادان خوب استفاده کرده است و از فضای حوزه خوب بهره بردهاند. هم استادان قدر ایشان را میدانستند و هم ایشان به استادان خود افتخار میکردند.
امام جمعه قم یادآور شد: آیتالله احمد بهشتی در زمان طاغوت مُبلغی توانا و سخنرانی قهار بود و در این راه خم به ابرو نیاورد. برخی وقتی به ابعاد مبارزاتی میپردازند، از ابعاد علمی غفلت میکنند، ایشان در بُعد علمی، بسیار پُرتلاش و پُرقدرت هستند و در عرصه مبارزاتی هم همینگونه بوده است.
در بخش پایانی این نشست، آیتالله احمد بهشتی با تشکر از حضرت آیتالله بوشهری، گفت: بنده اگر چیزی دارم از پدر و مادرم است. یک مادری که همیشه برای بنده و برادرها دعا میکرد و پدری که با کمال اشتیاق علاقه داشت، بنده طلبه شوم. بنده دبستان نرفتم چراکه در روستای محل زندگیام مدرسه نبود. در مکتبخانه، قرآن را نزد سیدهای یاد گرفتم و بعد هم سواد خواندن و نوشتن را آموختم.
وی ادامه داد: پدر بنده را به شیراز برد تا مشغول تحصیل شوم. از محضر دو عالم بزرگ شیراز آیتالله حاج سید نورالدین و مرحوم محلاتی بهره بردم که در زندگی من نقش داشتند و همواره مشوقم بودند. در شیراز سطح را به پایان بردم و ظرف 3 سال دیپلم گرفتم.
از همان زمان طلبی هیچ وقت بیکار نبودم
آیتالله بهشتی اضافه کرد: در شیراز اهل قلم بودم، مقاله مینوشتم و برای روزنامهها میفرستادم، زمانی که چاپ میشد به شوق میآمدم. از همان زمان طلبی هیچوقت بیکار نبودم و نخستین مطلبی که در شیراز برای من چاپ شد ترجمه دعای «ابوحمزه ثمالی» بود.
این استاد سطح عالی حوزه بیان کرد: سال 1338 مرحوم حاج سیدنورالدین فوت کرد اما مرحوم محلاتی در قید حیات بود. به قم آمدم. توفیق پیدا شد و از استادان بزرگی بهرهمند شدم. همان موقع از آقای مظاهری که الان در اصفهان هستند سوال کردم. ایشان گفتند درس خارجِ آقای بروجردی را بروید. بعد گفت دو درس مهم دیگر هست، درس حاج آقا روحالله و آقای داماد. من درس حضرت امام را انتخاب کردم و بعد از آن که امام تبعید شد با آقای داماد ادامه دادم.
عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: در قم دیدم آیتالله بهشتی مدرک دانشگاهی گرفته و در مدارس مشغول تدریس است. شهید مفتح و باهنر هم همین کار را کرده بودند. فکر کردم راه این آقایان را ادامه دهنم؛ بنابراین تصمیم گرفتم در دانشکده دانشگاه الهیات تهران مشغول تحصیل شوم. موضوع رساله دکتری مرا شهید مطهری انتخاب کرد و راهنمایی آن را برعهده گرفت. شهید مطهری، به عنوان الگو، حق زیادی بر گردن بنده داشتند.
به گزارش ایبنا؛ در پایان این نشست از کتاب «سیاست و حکمت» خاطرات آیتالله دکتر احمد بهشتی، نوشته سیدمصطفی سیدصادقی رونمایی شد.
نظر شما