شنبه ۱۳ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۱:۳۳
الگوی پیشرفت برگرفته از نگاه بسیجی به مسائل کشور است/ خالدی هیچ‌گاه به دنبال خودنمایی نبود

سعید جلیلی در رونمایی از کتاب «جولان جوانمرد» گفت: نکته اول اینکه مرحوم خالدی در تمام عمرش دور از تشریفات و خودنمایی کار کرد. حالا سوال این است این جلسه چه سنخیتی با این شخصیت می‌تواند داشته باشد؟

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «جولان جوانمرد؛ تاریخ شفاهی دکتر احمد خالدی» رونمایی شد. در این نشست که به همت انتشارات راه یار برگزار شد، دکتر سعید جلیلی؛ نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی، محمدعلی زمانیان؛ محقق و نویسنده کتاب، محمدمهدی رحیمی؛ محقق کتاب، میلاد حبیبی؛ مجری‌کارشناس و خانواده و همکاران مرحوم خالدی حضور داشتند.

سعید جلیلی در این مراسم گفت: نکته اول اینکه مرحوم خالدی در تمام عمرش دور از تشریفات و خودنمایی کار کرد. حالا سؤال این است این جلسه چه سنخیتی با این شخصیت می‌تواند داشته باشد؟

وی افزود: اولا این کتاب و رونمایی آن یک کار شکلی و نمایشی نیست بلکه کاری محتوایی است. از ابتدا که فکر تهیه این کتاب صورت گرفت بر اساس پاسخ به یک ضرورت بود. حال این ضرورت چیست؟ 

این عضو مجمع تشخیص مصلحت اظهار کرد: در کشور ما مشکلات و کمبودهایی وجود دارد اما در کنار این کمبودها سخن از پیشرفت هم هست و نظام در بسیاری از موضوعات توانسته پیشرفت‌های مختلف داشته باشد. سؤال این است که این پیشرفت‌ها در کجا رقم خورده است؟

سعید جلیلی گفت: پاسخ این پرسش در دفاع مقدس بیان شده است که اگر موفقیتی شکل گرفته در پس یک تلاش و تفکر متفاوت بوده که توانسته آن موفقیت‌ها را رقم بزند. 

او ادامه داد: اگر در دفاع مقدس توانستیم موفقیت داشته باشیم به تعداد توپ و تانک بستگی نداشت بلکه بستگی به یک تفکر و اندیشه بسیجی بود که به عنوان یک نرم افزار متفاوت عمل کرد که رزمنده و فرمانده به آن مقید بودند و این موفقیت‌ها را شکل دادند و الگوی جدیدی را به وجود آوردند.

این مقام مسئول عنوان کرد: حالا چگونه می‌توان این موفقیت‌ را در کتاب بیان کرد و تفاوت اندیشه را شرح داد؟ آیا در ساختار بوروکراتیک و اجرایی می‌توان چنین نگاهی را بروز و ظهور داد؟ اگر ما در ۴۴ سال توانستیم افتخارات و پیشرفت‌هایی را کسب کنیم برگرفته از اندیشه و نگاه بسیجی است. نگاهی که امروز بسیار به آن نیاز داریم و باید در جامع تکثیر شود. همان نگاهی که پاسخ بسیاری از سؤالات جوانان را در بردارد.

سعید جلیلی گفت: اگر سخنان فردی که در عرصه مدیریت حرف نزده، بلکه عمل کرده و به بهترین شکل نمایش داده است؛ به عبارتی هم صداقت، کارآمدی و سلامت را با هم جمع کند و نشان دهد، یک الگوی بسیار ارزشمند است که خوب است آن را معرفی کرد.

او افزود: اگر چنین الگویی به جوان ما معرفی شود، فکر کنم کسی نباشد که جذب چنین شخصیتی نشود. پس می‌توان این تفکر و حرکت بسیجی را در ساحت‌های اداری و مدیریتی نیز پیاده کرد و نتیجه آن را مشاهده کرد و از آن نتیجه بهره برد. مرحوم احمد خالدی چنین الگویی است که در این کتاب خانواده، نزدیکان، دوستان و همکارانش تصویر شده تا به جامعه ایران ارائه شود. 

دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی بیان کرد: این نکته بسیار مهم است که بتوانیم در توزیع و ارائه این تصویر به شکلی عمل کنیم که یک تکثیر صورت بگیرد. چرا این تصویر ارزش دارد؟ برای اینکه به صورت الگویی در بیاید در برابر برخی سوالات و بعضی شبهات و مباحثی که متاسفانه به صورت یک آسیب در ساختار اداری و اجرایی کشور  وجود دارد. به طوری که برخی معتقدند اگر کار خوبی در بخش اجرایی صورت بگیرد بالاخره ضایعاتی هم دارد، اما وقتی کار به دست احمد خالدی انجام می‌شد، شایعاتی در میان نبود و عده‌ای به سختی باور می‌کردند که او کاری را بهترین شکل انجام داده و شایعات هم نداشته است.

سعید جلیلی گفت: در خصایل و صفاتی که برای احمد خالدی در کتاب برشمردند، بی‌ادعایی، فروتنی و تواضع اوست. بعضی بر این باورند وقتی مدیری بی‌ادعاست که مترادف با انفعال است! اما اتفاقا آنچه در سیره مدیریتی و رفتاری احمد خالدی اهمیت دارد که در عین بی‌ادعا بودن هیچ‌گاه منفعل نبود. اگر صحبت از این می شود که خالدی هیچ‌گاه به دنبال خودنمایی نبود، چنانکه وقتی از او دعوت کردم در معاونت دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به عنوان معاون اقتصادی حضور داشته باشد، دوستان گفتند یک عکس از او نداریم! من گفتم در فضای مجازی جست‌وجو کنید او سال‌ها معاون وزیر بوده حتما عکسی از او پیدا می‌شود یا در سازمانی مانند نظارت و بازرسی که در معرض رسانه‌هاست. اما دوستان گفتند هر چه جست‌وجو کردیم عکسی نیافتیم! 
 
او ادامه داد: خب، این یک ویژگی است که فردی سال‌ها در یک منصب باشد و خودش را نبیند. کارهای بسیار زیادی را عهده‌دار شود، کارهایی که اتفاقا بسیار در معرض رسانه است اما کسی از او تصویری ندیده باشد. اما نکته مهمتر این است که این عدم خودنمایی به معنای بادی به هر جهت کارها را انجام دادن و جدیت در کار نداشتن نبود. او در اوج جدیت و متمرکز شدن بر کار و رساندن به هدف این ارزشمند است که خودنمایی در کار نباشد.



انقلابی مخلص دوستدار امام و رهبری
فرنگیس قاسمی، همسر احمد خالدی در ادامه این برنامه گفت: آنچه از او تقریبا طی 39 سال زندگی در خاطرم هست، صداقت و علاقه مفرطی که به انقلاب، امام خمینی(ره) و رهبری داشت که برای من خیلی ارزشمند بود. چون من همیشه با او هم‌نظر بودم و از زحماتی که می‌کشید بسیار خوشحال بودم و از خدا تشکر می‌کردم که با او همراه شدم. 

او افزود: زمانی که او فوت شد، شوک بسیار بزرگی برایم بود و اصلا رفتنش را نمی‌توانستم باور کنم. اما روزی که در آمبولانس او را برای خاکسپاری همراهی کردم، حسی به من دست یافت که نباید احساس ناراحتی کنم و نباید غصه دار باشم، هر چند غصه نبودش همیشه برایم می‌ماند اما باید شکرگذار هم باشم که خدا همسری را با من همراه کرد که فردی مخلص بود و صمیمانه در راه خدا قدم برداشت و برای این قدم ساعت‌ها و روزهایی را پشت میز کارش گذراند و من هیچ‌گاه به این شیوه کار و خدمتش اعتراض نکردم.

لابی‌گران مانع از وزارت خالدی شدند!
محمدرضا یاورزاده درباره خالدی گفت: وقتی نام او به عنوان گزینه وزارت بازرگانی برای معرفی به مجلس انتخاب شد، برخی با لابی‌های کثیف او را از فهرست حذف کردند. کاش سعید جلیلی الان اینجا بود و از طریق شورای امنیت ملی پیگیری می‌کرد که چه کسانی مانع انتخاب خالدی به عنوان وزیر بازرگانی شدند؟!

او ادامه داد: احمد خالدی سال‌ها با پاکدستی و سختکوشی در وزارت نفت و معاون وزیر بازرگانی کار کرده بود و به بسیاری از مباحث در  وزارت بازرگانی احاطه داشت. اگر او به عنوان وزیر بازرگانی معرفی می‌شد شاید بسیاری از مسائلی که امروز در این حوزه داریم، پیش نمی‌آمد. جالب است که برخی مانع معرفی خالدی به عنوان وزیر بازرگانی شدند و وزیر بازرگانی پس از معرفی او را به عنوان مشاور خود انتخاب کرد که در واقع همه کاره وزارتخانه بود. اگر او گزینه مناسبی برای وزارت بازرگانی نبود چرا به عنوان مشاور وزیر انتخاب شد؟! 



جرات پیشنهاد رشوه به خالدی!
محمدعلی زمانیان در پایان این رونمایی گفت: در این کتاب با بیش از 50 نفر از دوستان و نزدیکان و همکاران احمد خالدی مصاحبه تاریخ شفاهی شد تا خاطراتی که درباره او دارند در کتاب «جولان جوانمرد» ثبت شود که البته پیشنهاد این موضوع را سعید جلیلی به ما داد.

او افزود: در روزهای پایانی کار عده‌ای از دوستان مرحوم خالدی مطلع شدند و آنها هم خواهان ثبت خاطرات او شدند که متاسفانه ثبت آن خاطرات در کتاب پیشرو ممکن نشد که امیدوارم در چاپ‌های بعدی میسر شود.

این پژوهشگر تاریخ شفاهی بیان کرد: یکی از چالش‌هایی که در بحث گردآوری و ثبت خاطرات احمد خالدی مطرح بود، جنس خاطرات و روایت‌ها بود. بحث حضور او در نهاد نظارت و بازرسی مجمع تشخیص مصلحت بود و برای ما جای سوال داشت که در این زمان خبری از تخلفات چند صد دلاری یا میلیون دلاری یا پیشنهاد رشوه یا فسادی رخ نداده است؟!  
محمد زمانیان گفت: در فرایند تحقیق خیلی از دوستان و همکارانش سوال کردیم که ماجرای فسادها، رشوه‌ها یا حتی فسادی وجود داشته است، برایمان تعریف کنند. در همان چند مصاحبه اول نکته یا موضوع دندانگیری در میان نبود که رشوه یا پیشنهاد مهمی به او گفته شده باشد، کم کم دوزاریمان افتاد که داستان از این قرار است که مدیریت و شخصیت خالدی به گونه‌ای بود که اجازه نمی‌دهد چنین پیشنهادهایی به سمتش بیاید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها