آثار برتر این دوره از جشنواره بینالمللی شعر فجر جمعه (۱۴ بهمنماه) در مرکز همایشهای بینالمللی صداوسیما معرفی شدند که در این گزارش میتوانید با نام مولف و عنوان آنها آشنا شوید.
در این دوره از جشنواره، بخش شعر بزرگسال در سه گروه نامزد داشت که در گروه کلاسیک دو اثر با عنوانهای «زیر ساعت حرم» سروده مریم سقلاطونی از انتشارات سوره مهر و «مرتد» سروده مهدی جهاندار از انتشارات شهرستان ادب شایسته تقدیر شناخته شدند. «زیر ساعت حرم» یک مجموعه شعر آیینی و دربرگیرنده حدود ۶۰ غزل در مدح ۱۴ معصوم (ع) است که شاعر، آن را به استاد خود، محمدعلی مجاهدی تقدیم کرده است.
«مرتد» نیز شامل ۳۳ غزل است که با مضامین متنوع سروده شده است؛ با این حال وجه اجتماعی شعرها پررنگتر است. جهاندار که در شعرهایش نوعی اعتراض و نقد اجتماعی را همواره دارد، در اشعار این مجموعه نیز تلنگری به انسان معاصر سردرگم میزند که خویشتن خویش را مدتهای مدیدی است فراموش کرده و در کوچهپسکوچههای جهان متحیر است. برخی از غزلهای «مرتد» رگههایی از حماسه را نیز در خود دارد.
در گروه شعر نو از بخش بزرگسال کتاب «میان جیوه و اندوه» اثر لیلا کردبچه از انتشارات نگاه شایسته تقدیر معرفی شد. این اثر، مجموعهای شامل ۱۰۰ صفحه و حدود ۵۰ قطعه شعر سپید است. این مجموعه عاشقانه، فضایی متفاوت دارد از آنچه که شاعر تابهحال تجربهاش را داشته است. فضای شعرهای این مجموعه را عاشقانههای فراقی یا عاشقانههای وصالی دربرنگرفته است؛ بلکه فضای این مجموعه پذیرش شادمانه اندوه عشق است. خوشحالی ناشی از اندوه عشق، حس غریبی برای انسان است و شاید روزی اگر اقبال با او یار باشد، یکبار تجربهاش کند. گروه محاوره نیز یک اثر شایسته تحسین داشت که آن، کتاب «نسخه مجنون من» سروده پریسا صفاریان از انتشارات فصل پنجم بود.
بخش شعر کودکونوجوان نیز مانند بزرگسال برگزیده نداشت و دو اثر از انتشارات سروش با عناوین «دلتنگم و میدانی...» اثر مریم زندی و «قلب کوه از سنگ نیست» سروده غلامرضا بکتاش شایسته تقدیر معرفی شدند.
«دلتنگم و میدانی...» مجموعه شعری است برای نوجوانان ۱۳ سال به بالا که در قالب نیمایی و چهارپاره سروده شده است. این اثر درونمایه عاشقانه و اجتماعی دارد که دوری، دلتنگی و بیقراریهای دوران نوجوانی را بیان میکند.
«قلب کوه از سنگ نیست» شامل اشعاری است که نگاه توحیدی دارند؛ شعرهایی که با توجه ویژه به خالق جهان برای کودکان دبستانی سروده شدهاند. شاعر در هر شعری به دنبال خالق جهان گشته و او را ستایش کرده است. این کتاب چندین شعر موزون و قافیهدار را دربرگرفته که عنوان برخی از آنها عبارت است از «کارگردان جهان»، «مثل ماه رمضان» و «کفشدوزکها چرا...؟».
جشنواره بینالمللی شعر فجر بخش دیگری نیز دارد که درباره شعر است. داوران به این بخش توجه ویژهتری داشتند و بالاخره اثری را برگزیده دانستند. کتاب «قرنهای بیزمان» اثر مهدی محبتی از انتشارات هرمس برگزیده این دوره از جشنواره شعر فجر معرفی شد. «قرنهای بیزمان» معطوف به نقد و تحلیل منطقالطیر است؛ اما صرفاً محدود به آن نیست و از بطن آن تقریباً همه آثار عطار و بویژه منظومهها – و شخصیت خود عطار – نیز معرفی و نقد میشوند تا امکان نگاهی یکپارچه و هماهنگ ابتدا به منطقالطیر و از طریق آن به آثار و کل معرفت و شخصیت و عرفانِ عطار فراهم آید. این اثر هفت فصل دارد: از منطقالطیر قرآنی تا منطقالطیر عرفانی، هفت وادی (نگاهی به سیر تکوین و تدوین منازل و مقامات عرفانی از آغاز تا عهد عطار)، سایه یا خورشید (عطار و تبیین رابطه انسان و خدا در منطقالطیر)، ابنعربی و عطار؛ معماران نظریه وحدت در فرهنگ اسلامی- ایرانی، اکتشاف متن؛ تحلیل مبانی ساختاری-معنایی روایتهای عطار، سیمرغ؛ خودکامه یا خدا؟، در جدال نقش با نقاش (تحلیل احوال روانی عطار در سرودن منطقالطیر). در این بخش داوران جشنواره، یک اثر دیگر را نیز شایسته تقدیر اعلام کردند که کتاب «هشت رود» اثر محمدکاظم کاظمی از انتشارات شهرستان ادب بود. این کتاب، شامل نقد آثار هشت شاعر از نسل دوم انقلاب اسلامی است؛ کتابی که کنار «۱۰ شاعر انقلاب» بهنوعی پازل نقد شعر امروز را کاملتر میکند.
اختتامیه هفدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر روز گذشته (14 بهمنماه) در مرکز همایشهای بینالمللی صداوسیما برگزار شد.
نظر شما