سه‌شنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۱ - ۱۳:۴۸
دستگاه‌های دولتی اسناد مرتبط با جنگ را در اختیارمان قرار دهند

جانشین رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس از همه دستگاه‌های دولتی و اجرایی و سازمان‌های نظامی و غیر نظامی خواست به منظور حفظ اسناد دفاع مقدس، یک نسخه از هرگونه سندی که در این رابطه در اختیار دارند را به سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس تحویل دهند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، هم زمان با هفته پژوهش مراسم اختتامیه جشنواره ملی «اسناد افتخار- گفتار ماندگار» با حضور سردار سرتیپ نبی سهرابی، جانشین رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس،‌ محمد جواد جعفریان، معاون اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، حجت الاسلام مصلحی، رئیس سازمان روحانیت و جمعی از سرداران و فعالان حوزه فرهنگ مقاومت و دفاع مقدس برگزار شد.
 
این مراسم در محل سالن همایش‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملی برپا شد و در آن ضمن تجلیل از دست اندرکاران سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس و تعدادی از مدیران کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس در 4 استان نیز مورد تقدیر قرار گرفتند.
 
براساس گزارشی که در این برنامه اعلام شد سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس تاکنون 20 هزار ساعت مصاحبه انجام داده و تعداد 400 عنوان کتاب تاریخ شفاهی منتشر کرده و در نشست امروز بیش از 120 عنوان اثر در حوزه تاریخ شفاهی و 30 عنوان کتاب سندی رونمایی شد. همچنین 11 عنوان کتاب براساس ترجمه اسناد آرشیوی انگلیس درباره دفاع مقدس نیز رونمایی شدند.
 

تدوین شیوه‌نامه برای نگارش تاریخ شفاهی
در بخش ابتدایی این مراسم سرهنگ عبدالله اسماعیلی، مدیر تاریخ شفاهی سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس به اشاره به اینکه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس دو مقوله مهم و سرنوشت‌ساز در کشور هستند، گفت: حفظ آثار دفاع مقدس از مطالبات جامعه و رهبری است؛ رهبری خواستند خاطرات از ذهن ایثارگران بیرون بیاید و تدوین شود.
 
وی با بیان اینکه سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس طی 10 سال گذشته در این خصوص تلاش‌هایی انجام داده است، افزود: مخصوصا از سال 95 به بعد تلاش شد شیوه‌نامه‌ای تدوین شود و به ادارات کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ابلاغ شد. بر همین اساس هم اقدام به شناسایی و ثبت و ضبط خاطرات کردیم و 75 هزار ساعت مصاحبه تاکنون ثبت و ضبط شده است که در گنجینه سازمان اسناد محفوظ هستند.
 
سرهنگ اسماعیلی سپس با اشاره به آمارهایی در خصوص تدوین خاطرات و آماده سازی 150 عنوان کتاب در دومین جشنواره ملی «اسناد افتخار- گفتار ماندگار» گفت: پروسه (فرایند) تاریخ شفاهی نامحدود است و به خاطر نامحدود بودن یک پروسه محسوب می‌شود و در آن به زوایای مختلفی پرداخته می‌شود.
 

افزایش اهمیت «اسناد» در عصر دیجیتالی شدن
در بخش دیگری محمدجواد جعفریان، معاون اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران نیز ضمن گرامیداشت هفته پژوهش با اشاره به تغییر و تحولات عصر کنونی و ایجاد عصر دیجیتال و حذف رقبای آن از جمله رادیو، مطبوعات، تلویزیون و سینما گفت: این رسانه‌ها توان‌شان در برابر رسانه‌های دیجیتال کاهش پیدا کرده اما در این عصر یک چیز اهمیتش نه تنها کاسته نشده بلکه افزایش هم پیدا کرده و آن «اسناد» است.
 
وی افزود:‌ اهمیت اسناد وقتی مشخص می‌شود که روایتی از یک تناقض درباره جنگ مطرح باشد و 2 طرف متخاصم روایتی را بیان کنند و تاکید کنند که روایت من صحیح است!
 
وی با اشاره به روایت غربی‌ها از تاریخ هرودوت درباره حمله خشایار شاه به غرب با یک میلیون لشکریان، ضمن زیر سوال بردن این ادعاها اهمیت حفظ اسناد تاریخی را مورد تاکید قرار داد و گفت: در همسایگی تاریخی ما ـدوران دفاع مقدس- یک جنگ و دفاع مقدس را شاهد بودیم که شاید حلقه اتصالی است که –امروز- از هر نژاد و فکری درباره آن اتفاق نظر دارند.
 
معاون اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی سپس گفت: در حوزه تولید محتوا برای دفاع مقدس باید بسیار وسواس داشت و وظیفه و فرض واجب است که متون آن با دقت نگاشته شوند.
 
60 میلیون برگ اسناد تخصصی در مخزن کتابخانه ملی
وی تاکید کرد: در مجموعه سازمان اسناد و کتابخانه ملی 60 میلیون برگ اسناد تخصصی دفاع مقدس داریم که هنوز همه آنها فهرست‌نویسی و دیجیتال نشده‌اند. فرض داریم این اسناد در زمان خودش و قبل از اینکه دوره تاریخی آن بگذرد آنها را پرداخت کنیم.
 
جعفریان سپس گفت: از اسناد خارجی هم داریم استفاده می‌کنیم و توافق شده اسنادی را از کشورهای دیگر دریافت کنیم که منشاء بازشدن گوشه‌های تاریک و کشف نشده دوران دفاع مقدس است.
 

تولید کتاب‌های دفاع مقدسی به کمک اسناد آرشیوی انگلستان
امیر سرتیپ سهرابی، جانشین رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس دیگر سخنران این مراسم ضمن تسلیت به مناسبت دهه فاطمیه و گرامیداشت هفته پژوهش گفت: سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس در قالب و استانداردهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران کار می‌کند و این افتخارمان است که این سازمان در دل کتابخانه ملی قرار دارد.
 
وی از رونمایی کتاب‌های ترجمه شده‌ای که بر اساس اسناد آرشیوی کشور انگلستان تدوین  شده‌اند خبر داد و با اشاره به اهمیت اسناد آرشیوی این کشور افزود:‌ کتاب‌هایی که بر اساس اسناد ترجمه شده نوشته شده‌اند از اسنادی هستند که به روایت دفاع مقدس می‌پردازند.
 
وی یکی از بزرگترین آرشیوهای دنیا را متعلق به انگلیس دانست و گفت: در جنگ اول و دوم خلیج‌فارس آمریکایی‌ها برای شناخت فرهنگ مردم عراق و بعدها افغانستان به این آرشیو مراجعه کردند و درباره مردم شناسی آنها و فرهنگ بین قبایل اطلاعات کسب کردند.
 

سهم پایین کتاب‌های تاریخ شفاهی
سرتیپ سهرابی با بیان اینکه در دوران جنگ تحمیلی 4 الی 5 میلیون نفر در دفاع مقدس شرکت کردند سهم 400 عنوان کتاب تاریخ شفاهی را بسیار پایین عنوان کرد و بر افزایش تلاش‌ها در مجموعه متبوعش تاکید کرد.
 
وی درباره اهمیت اسناد دوران دفاع‌مقدس نیز گفت: در این 8 سال جنگ، میلیون‌ها سند از تحولات روزانه تا عملیات‌های بزرگ به دست آمد که این اسناد بسیار اهمیت دارند، مطالعه اینها برای محققان حال و آینده کشور مهم است و برای دانشجویان و دانش آموزان نیز ضرورت دارد و برای جلوگیری از تحریف دفاع مقدس لازم هستند.
 
جانشین بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس تاکید کرد: سند مهم‌ترین وسیله برای جلوگیری از تحریف است و حفظ این اسناد از جمله ماموریت‌های بنیاد است. ما توانستیم اسنادی را جمع آوری کنیم و بخشی را در ذخیره‌سازها نگهداری کنیم.
 
درخواست جمع آوری اسناد از سازمان‌ها
وی از همه دستگاه‌های دولتی و اجرایی و سازمان‌های نظامی و غیر نظامی خواست همه اسنادی را که درباره جنگ تحمیلی دارند در اختیار بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس قرار دهند. هر سازمان نظامی و غیر نظامی و جهادی می‌تواند یک نسخه از اسناد مربوط به جنگ را برای ما ارسال کند.
 
در بخش دیگری سرتیپ سهرابی تاکید کرد: باید فرایند نرم افزاری تولید کنیم که همه کسانی که در دوران دفاع مقدس حضور داشتند و ما امکان نداریم خاطرات شفاهی‌‌شان را ثبت کنیم از طریق نرم افزار، خاطرات‌شان را در اختیارمان بگذارند و برای سازمان اسناد ارسال کنند.
 
وی با ابراز امیدواری از اینکه سال آینده جشنواری ملی «اسناد افتخار- گفتار ماندگار» در سال آینده با یک جهش مواجه شود ادامه داد:‌ لازم است اسناد در اختیار دانشجویان و دانش آموزان باشد. این اسناد باید به شکلی در اختیار نوجوانان قرار گیرد که احساس غرور ملی‌شان تقویت شود، چرا که در جنگ عراق و ایران دشمن به هدفش نرسید.
 

رونمایی از 150 عنوان کتاب
در بخش پایانی این مراسم از تعداد بیش از 150 عنوان کتاب شامل کتاب‌های تاریخ شفاهی، کتاب‌های سندی و کتاب‌های ترجمه اسناد انگلیسی با حضور امیر سهرابی، حجت الاسلام مصلحی، سردار سجادی، امیر فولادی و تعدادی از مقامات سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس و سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران رونمایی شد.
 
همچنین تقدیرهایی از مدیران کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان‌های همدان، استان فارس، مرکزی و کهکیلویه و بویر احمد به عمل آمد و از دست اندرکاران آماده سازی سه کتاب «ما سی پنج نفریم» (استان همدان)، «مثلثی‌ها» (استان فارس) و «همپای دز» (استان مرکزی) به شکل ویدئو کنفرانسی تقدیر شد.
 
ناظر تخصصی ترجمه اسناد خارجی و همکارانش نیز از دیگر چهره‌هایی بودند که توسط مدیران بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس مورد تقدیر قرار گرفتند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها