یکی از ویژگیهای اثر حاضر، کتابشناسی بیواسطه است و یکایک کتابهای معرفی شده را نویسنده، مطالعه کرده است و در این کتاب، بیش از اغلب کتابشناسیهای توصیفی به توصیف کتابها پرداخته شده است.
کتاب حاضر، در حجمی مختصر، در سال ۱۳۶۶ نوشته شد و مقدمه آن در مجله کیهان فرهنگی (خرداد ۱۳۶۶)، به چاپ رسید. مولف در جوانی احتیاط علمی کرد و از انتشار آن خودداری ورزید. در نهایت این کتابشناسی در سال ۱۳۷۷ به چاپ رسید و از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان کتاب تشویقی سال برگزیده شد و در سال ۱۳۹۰ چاپ ویراست دوم آن منتشرشد.
در مقدمه این کتاب آمده است: «کتابشناسی حاضر به دو بخش تقسیم شده است: «منابع مستقل» و «منابع غير مستقل». در بخش اول به معرفی کتابهایی پرداخته شده که یکسره درباره شریعتی است، و در بخش ١. البته چند کتاب که در عنوان آن نام شریعتی آمده، اگر چه یک بخش آن درباره اوست، در بخش منابع مستقل معرفی شده است.
یکی از ویژگیهای اثر حاضر، کتابشناسی بیواسطه است و یکایک کتابهای معرفی شده را نویسنده، مطالعه کرده است. در این کتاب، بیش از اغلب کتابشناسیهای توصیفی به توصیف کتابها پرداخته شده است. همچنین اطلاعات کتابشناختی که از کتابها ارائه شده، بیش از اطلاعاتی است که در کتابشناسیهای دیگر آمده است.
این اثر از معدود کتابشناسیهایی است که کتابهایی را معرفی کرده که فقط پارهای از آن درباره موضوع کتابشناسی است (منابع غیر مستقل). در کتابشناسی حاضر به قطع همه کتابها، که معرف حجم آنهاست، اشاره شده است. کتابشناسی حاضر تنها کتابشناسی است که کتابهای مهم در آن مشخص شده است.
همچنین کتابشناسی حاضر تنها کتابشناسیای است که در آن، جزوهها و بروشورها، و نیز آثاری که به صورت فتوکپی عرضه شده، معرفی شده است. در این کتابشناسی از نام نویسندگانی که در کتاب نیامده است، و یا از نام مستعار استفاده کردهاند، پرده برداشته شده است.
مولف درباره نتایجی که از این کتاب به دست آمد است در مقدمه بیان کرده است: «درباره هیچ شخصیتی، چه دینی و چه غیر دینی، چه ایرانی و چه خارجی، چه از گذشتگان و چه از معاصران، به اندازه شریعتی در ایران کتاب نوشته نشده است. برای اینکه خواننده از کنار این موضوع نگذرد، یادآور شویم که از میان گذشتگان، درباره ارسطو و كانت و مارکس، و درباره فردوسی و مولوی و سعدی و حافظ، و درباره رازی و ابن سینا و غزالی و ملاصدرا، آن تعداد کتاب در ایران تألیف نشده که درباره شریعتی نوشته شده است. از میان معاصران نیز، درباره نیما یوشیج و صادق هدایت و سهراب سپهری، و درباره اقبال و طالقانی و بازرگان و مطهری، آن اندازه کتاب وجود ندارد که درباره شریعتی موجود است.»
کتاب «کتابشناسی توصیفی دکتر علی شریعتی»، اثر محمد اسفندیاری، با قیمت 155000 تومان و در 343 صفحه از سوی انتشارات قصیدهسرا روانه بازار نشر شده است.
نظر شما