جمعه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۵:۰۷
رمان‌هایی که چهره‌ای غیر متمدن از زنان مسلمان عرضه می‌کنند/ ضرورت روشنگری نویسندگان مسلمان به جای مقابله فرهنگی

سوسن صفاوردی، نویسنده کتاب پیشرفت زنان و برخوردهای دوگانه در ادبیات غرب در نشست نقد و بررسی اثر خود تاکید کرد که اغلب چهره‌سازی‌های منفی از زن مسلمان در رمان‌های غربی نتیجه تجربه شخصی و مشاهده رفتارهای ماست که متاسفانه به آموزه‌های دینی تعمیم داده می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، سوسن صفاوردی در این نشست که امروز (30 اردیبهشت) در سرای اهل قلم سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد، عنوان کرد: در کتاب «پیشرفت زنان و برخوردهای دوگانه در ادبیات غرب» تلاش کرده‌ام با مطالعه رمان‌های غربی به بررسی باورهای نادرست نسبت به زنان ایرانی مسلمان بپردازم و به ریشه‌یابی دلایل شناخت ناصحیح از زن مسلمان بپردازم.

وی با بیان اینکه برخی کلیشه‌ها مانع نگرش صحیح نسبت به نقاط قوت فرهنگ اسلامی است، افزود: هر دو نگاه غربی و اسلامی به زنان که کلیشه‌ای باشد مانع شناخت صحیح می‌شود. باید توجه داشت که در دین اسلام انسان‌محوری اهمیت بیشتری دارد و نگاه اسلام هرگز جنسیتی نیست. با بررسی آیت قرآن کریم می‌بینیم که همان گونه که از مردان بد و نیک سخن می‌گوید درباره زنان نیز تقسیم‌بندی می‌کند و ستایش‌های بسیاری نسبت به امثال مریم و آسیه دارد. در مناسک دینی نیز می‌بینیم که در طواف کعبه و انجام اصول و فروع دین زنان نیز همراه مردان شرکت دارند و اسلام هرگز مردمحور نیست و تاکید دارد که برای تکامل انسانی به هر دو جنس نیاز است و باید شایسته‌سالاری محور قرار گیرد.

صفاوردی تاکید کرد: متاسفانه گاه در برخورد دوگانه معتقدند زیست بهتر یعنی آنچه من می‌گویم محجبه بودن زن مسلمان را با تحت ستم بودن و متحجر بودن وی مساوی می‌دانند در حالیکه اگر حجاب انتخاب خود زن باشد نمادی از آزادی فردی وی است.

وی تصریح کرد: با بررسی رمان‌های غربی دریافتم که اغلب، نویسندگان در قضاوت خود نسبت به پیشرفت و یا عقب‌ماندگی زنان مسلمان به تجربه‌های شخصی خود اکتفا می‌کنند و بدون بررسی دقیق لایه‌های زیرین به قضاوت می‌پردازند. در نگاه واقعیت محور نباید در روبه‌رو شدن با ملت‌ها چینشی برخورد کنیم. به عنوان نمونه نویسنده یک رمان آلمانی سالها در رفتار مسلمانان ترک ساکن این کشور مشاهده کرده بود که به زنان چندان احترامی نمی‌گذارند و مردان باید در خیابان جلوتر از همسرشان قدم بردارند و این ناهنجاری را نگاه اسلام دانسته بود.
 
صفاوردی افزود: متاسفانه در بسیاری از رمان‌های غربی از جمله «بدون دخترم هرگز» که به 40 زبان نیز ترجمه شده چهره‌ای غیر متمدن از زنان مسلمان عرضه می‌کنند و با قضاوتی ناصحیح تاکید می‌کنند که هرکه مانند آنها نیست در اشتباه است که البته رسانه‌ها نیز در ایجاد این تصویر سهم دارند. ما نیز در مقابل، تصور صحیحی از غرب نداریم و به قضاوت‌های قالبی نسبت به زنان غربی می‌پردازیم.

وی گفت: باید توجه داشت که تجربه شخصی نسبت به رفتار مسلمانان نباید معیاری برای قضاوت درباره اسلام باشد.

صفاوردی تاکید کرد: نویسندگان مسلمان در برخورد با این نگاه‌ها باید با برخوردی فرهنگی و نه مقابله، واقعیت‌های اسلام را به تصویر بکشند و ضعف‌های موجود در رفتار مسلمانان را نیز بپذیرند و به دنبال برطرف کردن آنها باشند. به فرموده مولا علی (ع) دشمن هر انسان بهترین دوست وی است که اشاره دارند می‌توان با نگاه کردن از ذره‌بین دشمنان، نقاط ضعف را شناخت و نگاه‌های امنیتی و مغرضانه کلیشه‌ای به اهداف فرهنگی والای اسلام ضربه می‌زند.

سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از 21 تا 31 اردیبهشت به صورت حضوری در مصلای امام خمینی (ره) و نیز به شکل مجازی دایر است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها