اخبار مربوط به درگذشت نویسندگان و تصویرگران کتاب کودک و نوجوان، جشنوارههای کودک و نوجوان، جوایز کتابهای کودک و نوجوان در سال 1400 شمسی مطالبی هستند که در این گزارش سعی کردیم به اختصار به آنها بپردازیم.
فروردین
اتفاقاتی که در فروردین ماه رخ داده است به شرح زیر است:
ژان کلود مورلوا، نویسنده فرانسوی، برگزیده جایزه آسترید لیندگرن سال ۲۰۲۱، یکی از مهمترین جوایز جهانی ادبیات کودک و نوجوان شد.
مرضیه صادق، نویسنده و تصویرگر کتاب کودک، در اثر سکته قلبی ناشی از کرونا درگذشت.
معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و رییس بیستوسومین جشنواره بینالمللی قصهگویی در احکامی جداگانه، مسئولان سه کمیته فنی، علمی و بخش ۹۰ ثانیه جشنواره را معرفی کرد.
بر اساس این احکام که از سوی محمدرضا زمردیان ابلاغ شده، علی خانجانی از پیشکسوتان و مدرسان قصهگویی به عنوان مسئول کمیته فنی، مینا ذاکر به عنوان مسئول کمیته علمی و صادق کیانی به عنوان مسئول کمیته بخش ۹۰ ثانیهای جشنواره معرفی شدند.
کتابخانه تحقیقاتی شورای کتاب کودک تحت وب قرار گرفت. شورای کتاب اعلام کرد مجموعه منابع کتابخانه تحقیقاتی شورا با همکاری شرکت پارس آذرخش تحت وب قرار گرفته است.
مسابقه قصهگویی مجازی ویژه کودکان «من و یک زمین دوست داشتنی» به مناسبت هفته «زمین پاک» برگزار شد. مسابقه قصهگویی مجازی ویژه کودکان «من و یک زمین دوست داشتنی» به مناسبت هفته «زمین پاک» به همت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان قم با همکاری سازمان مدیریت پسماند شهرداری قم برگزار شد.
«پادکست قصهگویی» بخش جدیدی در جشنواره بینالمللی قصهگویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است که در دوره بیستوسوم این رویداد برگزار خواهد شد.
مسئول کمیته پادکست جشنواره قصهگویی با معرفی بخش تازه این جشنواره، بیان کرد: «با توجه به اینکه در حال حاضر زمان زیادی را در فضای مجازی سپری میکنیم و گذشت زمان در این روزها ارزشمندتر شده است، گوش دادن به پادکستها کمک میکند تا از وقتهای به اصطلاح مرده استفاده بهتری داشته باشیم.:
اردیبهشت
اتفاقاتی که در اردیبهشتماه رخ داده است به شرح زیر است:
۲۱ اثر به عنوان نامزدهای راهیافته به مرحلهی پایانی جایزه کتاب ماه، فصلِ زمستان ۱۳۹۹ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان معرفی شد.
«شعر کودک» دو کتاب «دوست شو با خاک و آب» و «به سیب گفتم سلام خانم» از سرودههای ناصر کشاورز هر دو از انتشارات بهنشر و کتاب «عروس کیه؟ دوماد کیه؟» نوشته پیوند فرهادی از انتشارات کانون پرورش فکری نامزد دریافت جایزه این فصل شدند.
همچنین در بخش «شعر نوجوان»، سه کتاب از انتشارات گویا با عنوانهای «ماهی رود توام» سروده محمود پوروهاب، «شب نرم نرم از پشت کوه آمد» سروده احمد میرزاده و «باز هم که دیر آمدی» سروده عباسعلی سپاهییونسی و سه کتاب از انتشارات کانون پرورش فکری با عنوانهای «گزیده شعر محمدعلی بهمنی»، «گزیده شعر محمد شمس لنگرودی» و «گزیده شعر احمدرضا احمدی» به عنوان نامزدهای دریافت جایزه در این رویداد ادبی شناخته شدند.
و در بخش «داستان کودک»، کتاب «اتولین و آقای مانروی گم شده» نوشته کریس ریدل با ترجمه ریحانه جعفری، «خانواده سلطنتی (تعطیلات پر درد سر)» اثر کریستوف موری با ترجمه مهسا امرآبادی هر دو از انتشارات هوپا و دو اثر از انتشارات افق با عنوانهای «نیما نابغه» نوشته آتوسا صالحی و «الینا در هتل سه ستاره حیوانات خانگی» نوشته مژگان کلهر، نامزد دریافت جایزه فصل زمستان شدند.
در این جایزه در بخش «داستان نوجوان» نیز چهار کتاب از انتشارات هوپا با عنوانهای «مرگ با دستمال توالت از دونا گفارت» با ترجمه خاطره کردکریمی، «استراواگانزا (شهر ستارهها)» نوشته ماری هافمن با ترجمه ساجده تقیزاده، «جزیره» اثر دیوید آلموند با ترجمه شیرین ملکفاضلی، «یاغی شنها (خاین به تاج و تخت)» نوشته آلوین همیلتون با ترجمه حامد شانکی و سه عنوان کتاب از انتشارات افق با نامهای «دروازه مردگان ۱ (قبرستان عمودی)»، «دروازه مردگان ۲ (شب خندق)» و «دروازه مردگان ۳ (چاه تاریکی)» هر سه نوشته حمیدرضا شاهآبادی و کتاب «بینشانهای ارس» نوشته محسن هجری از انتشارات سوره مهر به عنوان نامزدهای دریافت جایزه فصل زمستان ۱۳۹۹ کتاب ماه و سال کودک و نوجوان کانون پرورش معرفی شدند و به داوری فصل زمستان راه یافتند.
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، اسامی برگزیدگان مرحله اول بخش «سینمایی بلند» پنجمین مسابقه فیلمنامه و نمایشنامه کودک و نوجوان را اعلام کرد.
«عاشقانههای یونس» از مریم محمدی، «جوجه رنگی» از عطیه سلطانی، «سیمرغ و مینا» از فریبرز آهنین، «روزی روزگاری در فرنگ» از امین قشقائیان و امیریوسف دهقان و «عِمران» از محمدمهدی رفیعی هر پنج اثر از اصفهان، «کوکوی فاخته همسایه» از نوید ایزدیار، «لعلو» از احمد فیضی، «ناطور الوند» از سیدعلیرضا حسینی و احمد فیضی و «باغ کیانوش» از فرزانه آرشید هر چهار اثر از کرج، «به نام پدر» از منیره صالحی و «سومین بار» از امیرحسین قاسمیفیروزآبادی هر دو اثر از یزد، «کارآگاه حیوانات» از الهه دهقانپیشه، «عبدوریوالدو» از وحید اسدی و «لیلی» از سمیه آورند هر سه اثر از شیراز، «فصل چهاردهم برداشت دوم» اثر محمدرضا ریاحی سامانی از شهرکرد، «بووکه بارانه» اثر کمال احمدیپور از بوکان، «مذاکره با هیولاها» اثر طاهره جمشیدنژاد از کرمانشاه و «فیبر نوری» اثر بهرام صادقیمزیدی از استهبان، به عنوان برگزیدگان بخش سینمایی بلند این مسابقه اعلام شدند.
«ترانسفر» اثر محمدمهدی باقری، «چشم فرنگی» اثر فرشاد رضایی و نگار عباسپور، «شاهزاده خانومی در مترو» اثر نیاز اسماعیلپور، «پدر» اثر مجید اصغری، «آلپای» اثر مصطفی حاجیقاسمی، «عبدو» اثر بیتا فلاحی، «تاجر کوچولو» اثر رحیم صادقالوعد، «شهربازی» اثر علی کیوان، «برنده» اثر زهره شفیعی، «عملیات موش کور» اثر رسول حائز، «نیلا و فیلا» اثر شیوا کاظمی، «شهر کوزه» اثر مهسا علینقیان و حمید سلیمی، «رز و آرزویش» اثر صدیقه پوراسکندر، «رادیو مدرسه» اثر مهدی بوستانیشهربابکی، «وارتان» اثر رضا عربشاهی، «راز سرزمین هرمز» اثر رئوف سربخش، «چلچراغ» اثر محمدعلی رضی، «عروسی با نمره صفر» اثر سپیده شراهی و زهرا امیری و «دختری با روبان سفید» اثر سارا رشیدی همه از تهران، از جمله برگزیدگان بخش سینمایی بلند پنجمین مسابقه فیلمنامه و نمایشنامه کودک و نوجوان هستند.
همچنین «شهر مترسکها» اثر زینب ترکمانهپیرمشانی «علی و مرد عنکبوتی ۱۸» اثر کبری التج، «عروسک عشق و دیگر هیچ» اثر نازنین اسماعیلپور، «ژانخُلَک» اثر پارسا زاهدی، «مهمانهای دعوت شده» اثر زهرا ترحمجو، «حمله به سرزمین کلمات» اثر شیوا درویش، «سین هفتم» اثر پریساسادات میرباقری، «خرناس خان اورانوسی» اثر بهاره ماهوتیزرعی، «مداربسته» اثر مهین عباسزاده، «صندوقچه اسرار» اثر اتابک شاکر، «شباهت خانوادگی» اثر فاطمه ثقفی، «بادگیرهای جنی» اثر احسان شادمانی و لیلا دوکوهکی، «دختری که زیاد میدانست» اثر مهناز وحدتی، «مهتاب در سرزمین ماسی موها» اثر بهارالسادات سجادیان، «خاندان جادوگران» اثر گلزار رضوی و «گزارشگر فوتبال گندهتر از دهانش حرف میزند» اثر سروش قاسمیان همه از تهران، دیگر برگزیدگان بخش فیلمنامه سینمایی بلند کودک و نوجوان به شمار میروند.
۱۵ عنوان قصه بخش «قصهگویی برتر» بیستوسومین جشنواره بینالمللی قصهگویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان معرفی شد.
در بخش قصه برای بزرگسالان، عنوانهای «آرش کمانگیر»، «رستم و سهراب»، «رستم و اسفندیار»، «بالشی از پر قو» و «پرواز کیکاووس» انتخاب شد.
همچنین در بخش قصه برای نوجوانان، «پیرزن خردمند»، «یخی که عاشق خورشید شد»، «خان هشتم»، «شاه میداس و انگشتان جادویی» و «مار گیر و اژدها» با قرعهکشی به بخش قصهگویی برتر راه یافت.
در بخش قصه برای کودک نیز، «گوسفندی که عصبانی شد»، «دعاهای زمینی پدر بزرگ»، «خرگوش باهوش»، «ماه من ماه همه» و «گروفالو» مجوز حضور در بخش قصهگویی برتر را دریافت کردند.
خرداد
اتفاقاتی که در خردادماه رخ داده است به شرح زیر است:
دوازهمین جشنواره کتابخوانی کودکان شارجه در مرکز اکسپوی شارجه امارات متحده عربی برگزار شد.
آیین اختتامیه ششمین دوره جشنواره خاتم، نهم خردادماه در کتابسرای زیتون برگزار شد و نویسندگان برگزیده گروه سنی کودک و نوجوان معرفی شدند.
هیات داوران از بین آثار رسیده در بخش کودک و نوجوان، سه اثر را شایسته تقدیر دانست.
آثار تقدیری بدون ترتیب عبارتند از:
داستان «اسم رمز دوستی» نوشته زهرا زرگر
داستان «صف گلهای قرمز» نوشته ثنا ثقفی
داستان «نشان سبز» نوشته دریا چوبین
رتبههای بالاتر:
رتبه سوم به داستان «پری و پیامبر» نوشته نگار اتحادی واقعی تعلق گرفت.
رتبه دوم به داستان «پروانهها میرقصند» نوشته یاسمین میرحسینی تعلق گرفت.
و رتبه اول به داستان «فقط کمی شبیه او» نوشته نیلوفر مالک تعلق گرفت.
هیات داوران جایزه ویژه خود را به داستان «یک لقمه نان از لابهلای کوهها» نوشته الهه شعبانلو تقدیم میکند.
بخش دانش آموزی
اثر شایسته تقدیر:
داستان «سفر مهآلود» نوشته مطهره جمالی
رتبههای بالاتر:
رتبه سوم به داستان «همان مرد مهربان» نوشته زینب صلاحینژاد تعلق گرفت.
رتبه دوم به داستان «تاج بندگی» نوشته کارینا کارخانه چین تعلق گرفت.
و رتبه اول به داستان «دفتر زرد سیمی» نوشته مائده سادات آبسردی تعلق گرفت.
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برای دومین سال پیاپی، حمیدرضا شاهآبادی و کتابخانههای سیار خود را به عنوان نامزد دریافت جایزه جهانی آسترید لیندگرن در سال ۲۰۲۲ معرفی کرد.
لوئیس الرت که با مشهورترین کتابش، «چیکا چیکا بوم بوم»، کلاژ هنری متمایزی برای خوانندگان رده سنی خردسال تا ۱۰ سال خلق کرد، از دنیا رفت.
برگزیده ماهِ بهمن جایزه کتاب ماه و سال کودک و نوجوان کانون پرورش فکری، رؤیاییبودن و داستان روان را از ویژگیهای داستان کتاب «جزیره» بیان میکند.
آتشسوزی کتابخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان قم مهار شد و این حادثه تلفات جانی و مصدوم به همراه نداشت.
پنجاهوهفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب کودک بولونیا از 24 خرداد آغاز شد و تا 27 خردادماه ادامه داشت. مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران به نمایندگی از صنعت نشر کشورمان در این رخداد مهم حضور داشت.
معتبرترین جایزه کتاب کودک بریتانیا به جیسون رینالدز، سفیر ملی ادبیات کودک ایالات متحده تعلق گرفت و سیدنی اسمیت کانادایی مدال کیت گریناِوِی را برای بهترین تصویرگری از آن خود کرد.
برگزیدگان نخستین مهرواره ملی طنز ادبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان اردبیل (یک وعده لبخند) معرفی شدند.
تیر
اتفاقاتی که در تیرماه رخ داده است به شرح زیر است:
کانون آشنایی با حیات وحش و موسسه فرهنگی هنری ودود در راستای پروژه آگاهی افزایی مشارکتی درباره کووید 19 جشنواره فرهنگی هنری «کو.کو 19» را در دو بخش کودک و خانواده برگزار میکند.
سه کودک و نوجوان عضو کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خوزستان عنوانِ برگزیده مهرواره ملی «نامه به شازده کوچولو» را از آن خود کردند.
«آروین حیدری» عضو ۸ ساله مرکز کانون بندر امام خمینی به مربیگری لیلا سپهری و همچنین «سارا دینپرست» عضو ۱۰ ساله از مرکز کانون شماره ۴ اهواز، به مربیگری فاطمه رشیدی، مقامهای برگزیده را در بخش کودکِ مهرواره ادبی «نامه به شازده کوچولو» کسب کردند.
در بخش نوجوان این رویداد ادبی، «ریحانه دهقانی» عضو ۱۳ ساله مرکز کانون اندیمشک به مربیگری پوران الهیفر نیز، موفق به دریافت عنوان برگزیده شد.
مرداد
اتفاقاتی که در مردادماه رخ داده است به شرح زیر است:
انجمن صنفیِ سراسریِ نویسندگان کودک و نوجوان، با برگزاری نخستین مجمع عمومی، تأسیس و هیاتمدیره و بازرسان نخستین دوره فعالیت این انجمن صنفی انتخاب شد.
آیین اختتامیه مرحله استانی بیست و سومین جشنواره بینالمللی قصهگویی در کردستان به صورت مجازی و با معرفی نفرات برگزیده در سه بخش صحنهای «زنان و مردان، دختران و پسران و پدربزرگها و مادربزرگها» برگزار شد.
دربخش پدربزرگها و مادربزرگها نفر اول نارنج یوسفی از مجتمع فرهنگی هنری سنندج، نفر دوم سعید محمدی از مرکز شماره یک سقز، نفر سوم اثمر گوران از دیواندره و نفر چهارم مشترکاً زعفران اشرفی از مرکز شماره سه سنندج و شریفه محمدی از مرکز شماره یک مریوان را به خود اختصاص دادند.
در بخش زنان و مردان مینا عسگری از قروه، شیما صمدی از قروه و هیوا ملکی از سریش آباد به ترتیب حائز عناوین اول تا سوم شدند و همچنین رحمت احمد یاری از دیواندره عنوان شایستهی تقدیر این بخش را کسب کرد.
در بخش دختران و پسران نیز به ترتیب آذین ابراهیمی از مرکز شماره یک مریوان ، زهرا سالمی از قروه ، وحید خدا بنده لو از سریش آباد و علی سعیدیان از بیجار نفرات برتر این بخش از جشنواره را کسب نمودند .همچنین 25 اثر پادکست، 34 اثر نود ثانیه ای و یک اثر در بخش بین المللی توسط قصه گویان استان کردستان بر روی سایت جشنواره قصه گویی بارگذاری گردیده که مستقیماً و به صورت کشوری داوری خواهد شد.
مرحله استانی بیست و سومین جشنواره بینالمللی قصهگویی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان فارس، برگزیدگان خود را معرفی کرد.
در گروه مادر بزرگها و پدربزرگها، فاطمه سلطانی با قصه «سلطان و آهو» ، عبدالصمد رحمانیان کوشککی با قصه «کفشهای بازرگان» و هاجر قنبری با قصه «فرشته بالدار» به عنوان نفرات اول تا سوم معرفی شدند.
در بخش زنان و مردان نیز رقیه مستقیم با قصه «غول و نمکی» مقام اول را به خود اختصاص داد. ضحی محزون با قصه «موش دم بریده» و مریم جلالی با قصه «جناب آقای قورباغه» نیز موفق به کسب مقام دوم و سوم جشنواره شدند. در این بخش سعیده عزیزی با قصه «کلوچههای خوشمزه» و زهرا رایگان با قصه «میهمان» به عنوان شایسته تقدیر معرفی شدند.
جشنواره استانی قصهگویی همچنین در بخش دختران و پسران، ستایش عربزاده با قصه «تولد مار بوآ»، محدثه شاهدی با قصه «شیر بییال و دم» و محدثه تشویقی با قصه «آهوی گردن دراز» را به عنوان نفرات اول تا سوم معرفی کرد و زهرا تشکر با قصه «دروغ بزگ» را شایسته تقدیر دانست.
بخش آیینی- سنتی بیستوسومین جشنواره استانی قصهگویی نیز در بخش دختران و پسران 4 برگزیده و شایسته تقدیر داشت. بر این اساس، امیر محمد زارع با قصه «مزعفر و بغرا»، زهرا صمیمی با قصه «نقل ضحاک» و نازنین زهرا ایزدی با قصه «نبرد رستم و اشکبوس» به ترتیب به عنوان نفرات اول تا سوم معرفی شدند. یکتا افشاری با قصه «آرش کمانگیر» شایسته تقدیر در این بخش معرفی شد.
برگزیدگان مرحله استانی بیست و سومین جشنواره بینالمللی قصهگویی ازسوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خوزستان معرفی شدند.
آرزو حقیقی، زینب افضلی و جهان گلمحمدی در بخش ملی عناوین برگزیده اول تا سوم گروه دختران و پسران را به ترتیب به ستایش یزدانی با قصه «آقای هزارپا و کفاش» از اهواز، ناهید محمدی منصوری با قصه «قلقلی» و فاطمه تمیمی با قصه «تبر» هر دو از هندیجان اختصاص دادند و علیرضا رئوفی با قصه «مرد جوان و خیاط» دیگر نوجوان هندیجانی بود که توانست عنوان شایسته تقدیر این بخش از جشنواره را کسب کند.
در بخش ملی، گروه زنان و مردان، زینب مقدم با قصه «چشمک» از بندر امام خمینی (ره)، خدیجه بابادی با قصه «زائر» از اهواز و فاطمه جوکار با قصه «درختی که کلاغ نداشت» از بهبهان به ترتیب حائز عناوین اول تا سوم شدند و مرجان نوروزیزاده با قصه «یه جور دیگه» از اهواز عنوان شایسته تقدیر این بخش را به خود اختصاص داد. همچنین هیئت داوران در بخش ملی، گروه پدربزرگها و مادربزرگها، کسی را شایسته کسب عناوین اول تا سوم تشخیص نداد و عنوان شایسته تقدیر این بخش به «نسرین زاده وفادار» از شوشتر تعلق گرفت.
بخش آیینی - سنتی گروه دختران و پسران، المیرا موری با قصه «رستم و اسفندیار» از شوشتر، رتبه اول، نگار گچ پزان با قصه «آرش کمانگیر» رتبه دوم و آیناز قنواتینژاد با قصه «رزم رستم و سهراب» رتبه سوم هردو از بهبهان و نیاز شکرینسب با قصه «زال سپید مو» دیگر نوجوان بهبهانی بود که موفق به عنوان شایسته تقدیر این بخش از جشنواره شد.
در بخش آیینی - سنتی، شرکت کنندهای در میان گروههای «زنان و مردان» و «پدربزرگها و مادربزرگها» نتوانست مقامی کسب کند.
شورای کتاب کودک ایران «کانون توسعه فرهنگی کودکان» را بهعنوان نامزد دریافت جایزه «آساهی» و «نادر موسوی» و «زهره قایینی» را بهعنوان نامزد دریافت جایزه iREAD (من میخوانم) ۲۰۲۲ به دفتر بینالمللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) معرفی کرد.
نامزدهای نهایی بخش «داستان و شعر کودک و رمان نوجوان» دومین دوره جایزه شهید اندرزگو معرفی شدند.
پنج کتاب «تونل سوم» نوشته فاطمه الیاسی از انتشارات شهید کاظمی، «جایی آن طرف پرچین» نوشته نیلوفر مالک از انتشارات سوره مهر، «رد انگشتهای اصلی» نوشته حسین قربانزاده از انتشارات سوره مهر، «سلفی با خرابکار» نوشته طاهره مشایخ از انتشارات صاد و «گزارشهای امیر، پسر عاشق» نوشته فاطمه نفری از انتشارات قدیانی را منتخبان هیئت داوری دومین دوره جایزه شهید اندرزگو در بخش «داستان و شعر کودک و رمان نوجوان» معرفی کردند که در روز اختتامیه از این آثار تجلیل خواهد شد.
اعضای نخستین هیات مدیره انجمن صنفی نویسندگان کودک و نوجوان با اکثریت آرا، فریدون عموزاده خلیلی را به عنوان رئیس نخستین هیئت مدیره این انجمن صنفی انتخاب کردند.
برگزیدگان جشنواره «مدادهای رنگی» ویژه بچههای «هودیان» سیستان و بلوچستان معرفی شدند.
جشنواره «مدادهای رنگی» در 6 رشته هنری عکاسی، شعر، داستان، نقاشی، کلیپ و قصهگویی برگزار شد که با نظر هیئت داوری در رشته عکاسی فاطمه مرادی از بروجرد، در رشته شعر سمیره براوانیا از زرین دشت فارس، در رشته داستان هلنا بیژنی از زرین دشت فارس در رشته قصهگویی، سوگند اعتمادپور از تهران در رشته نقاشی، نگار حامدی از تهران و در رشته ساخت کلیپ سوفیا عابدینی از بافق یزد برگزیده شدند.
شهریور
اتفاقاتی که در شهریورماه رخ داده است به شرح زیر است:
چهار نوجوان رامهرمزی عضو شورای داوران کودک و نوجوان پویش ملی تدوین کتابهای داستان محلی با عنوان «سرزمین جاودانی من» مدرسه توسعه پایدار دانشگاه صنعتی شریف شدند.
از استان خوزستان 4 نوجوان رامهرمزی از اعضای باشگاههای کتابخوانی متشکل از «ترنم علیپور»، «ستایش سرکهکی»، «یکتا محمدیان» و «هانیه محمدیان» برای عضویت قطعی شورای داوران کودک و نوجوان پویش سرزمین جاودانی من معرفی شدهاند.
ششمین دوره مسابقه کتابخوانی پویا با محوریت مجموعه «ببعی و ببعو» توسط مرکز رسانهای شیرازه و انتشارات نبات و با همکاری شبکه پویا و نهال برگزار و با انجام قرعهکشی نهایی، برندگان این دوره از پویش پویا معرفی شدند.
بر اساس اعلام دبیرخانۀ پویش کتابخوانی پویا، قرعهکشی این دوره از مسابقه انجام شد و جایزه ده میلیون ریالی به مدینه آقایی و جایزه پنج میلیون ریالی به فاطمه ستوده و عبدالله بارانزهی اهدا شد. همچنین فرزانه دانشور، جعفر عبدی، علی رجاییراد، زهرا کشاورز میرزایی، پروانه رامیان، محبوبه زارع، علی داد بلوچزاده، مهین قلیزاده، نعیمه خانمحمدی، اعظم مؤمنی، مهدیه کیایی، فاطمه ابراهیمی، هاجر سهیلیپور، الهه یزدانی، پیام یوسفی نورالدینوند، محمدمتین طهماسبی، الهام نصری، احمد آقایان، نازنینزهرا کوهستانی، مهرانه نعیمی، زهرا بهارلویی، شبنم آذرخش، فائقه جمالالدین، محمدرضا عبادیانی، علیاصغر گلستانیفرد، سیده الهام ابراهیمی، فاطمه رهبری، عاطفه صمیمی، جلال صفایی اصل، برسابه یزدانپناه، سهیلا جوادی، فرشاد واحدی، محبوبه عادلیفرد، حسین حقیقت، علی گاموربندری، نرجس سیاوشی، محمد منتظری میلادی، محسن خلیلیمهر، مهدیه جیریایی و عصمت فرهادی کوشکی برندگان جایزه دو میلیون ریالی این مسابقه شدند.
لوح افتخار IBBY برای کتابهای منتخب سال 2020 به کتاب «سایه هیولا» اثر عباس جهانگیریان، از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اهدا شد.
مهر
اتفاقاتی که در مهرماه رخ داده است به شرح زیر است:
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با صدور پیام، درگذشت علی لندی نوجوان ایذهای را که برای نجات دو بانوی گرفتار در آتش جان خود را از دست داد تسلیت گفت.
اسامی نفرات برگزیده جشنواره ملی بازآفرینی متون کلاسیک ادب فارسی کودک و نوجوان به میزبانی یزد اعلام شد.
برگزیدگان نخستین جشنواره ملی بازآفرینی متون کلاسیک ادب فارسی کودکان و نوجوانان جایزه ویژه مهدی آذریزدی معرفی کرد که اسامی آنها به شرح زیر است:
«ماجراهای نارگل» اثر آتوسا صالحی با تصویرگری محبوبه یزدانی
«آرش کماندار» اثر محمدهادی محمدی با تصویرگری ندا راستین مهر
«مجموعه یه قصه و دو قصه» اثر عذرا جوزدانی با تصویرگری میترا عبداللهی
«حسنی و ننه حسنی و درخت سیب برای عروسی» اثر معصومه یزدانی با تصویرگری سمیه محمدی و جایزه ویژه این جشنواره نیز به انتشارات مدرسه جهت انتشار کتاب خط بریل برای نابینایان تعلق گرفت.
جیسون رینولد از سوی کتابخانه کنگره آمریکا برای سومین بار بهعنوان سفیر ملی ادبیات کودک و نوجوان انتخاب شد.
نمایشگاه آثار کودکان با موضوع کتابهای داستان ایرانی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی گشایش یافت.
رودابه کمالی، نویسنده ادبیات کودک و نوجوان در ۵۰سالگی بر اثر بیماری سرطان درگذشت.
«جری پینکنی» تصویرگر محبوب کتابهای کودک در سن 81 سالگی از دنیا رفت. ناشر کتابهای این تصویرگر آمریکایی میگوید او بهخاطر حمله قلبی فوت کرده است.
آبان
اتفاقاتی که در آبانماه رخ داده است به شرح زیر است:
اختتامیه جشنواره کتاب سال دینی کودک و نوجوان انجمن ترویج زبان و ادب فارسی 5 آبانماه 1400 برگزار شد. کتابهای انتخابشده در این مرحله بهترتیب حروف الفبا به شرح زیر است:
با کبوترهای گنبد؛ سرودههایی درباره امام رضا(ع) برای نوجوانان، اثر سیداحمد میرزاده، نشر بهنشر.
پول، خدا، بچهها: آموزش سبک زندگی اسلامی، اثر غلامرضا حیدری ابهری، نشر جمال.
پیامهای داستانی: معارف قرآنی برای کودک و نوجوان، اثر مرتضی دانشمند، نشر موسسه بوستان کتاب،
دختر ماه، اثر سارا عرفانی، نشر مدرسه.
دختری که خدا را دید، اثر هنریک کوماتسو، ترجمه شهلا جمالپور، نشر سمام.
ده قصه از امام زمان(عج)، اثر فریبا کلهر، نشر قدیانی.
راز آن بوی شگفت؛ داستانی بر اساس زندگی امام رضا(ع)، اثر فریبا کلهر، نشر بهنشر.
ستاره من (چهل قصه از زندگی امام رضا(ع))، اثر ناصر نادری، نشر بهنشر.
غایب، اثر حسن بیانلو، نشر سوره مهر.
قطرههای ریزریزو، اثر کلر ژوبرت، نشر داستان جمعه.
کبوترها و آهوها، اثر سیداحمد میرزاده، نشر بهنشر.
مهربانترین پیامبر، اثر غلامرضا حیدری ابهری، نشر محراب قلم.
مهربانی با حیوانات، اثر غلامرضا حیدری ابهری، نشر قدیانی.
وقتی خدا تو را آفرید، اثر متیوپل ترنر، ترجمه زهرا شریف، نشر نگارگران.
«دلارام رفیعی» دانشآموز دهسالهی مشهدی تاکنون حدود ۸۰۰ عنوان کتاب خوانده است و همچنان در حال ادامهدادن این مسیر کتابخوانی است.
آیین پایانی نخستین جشنواره کتاب سال دینی کودک و نوجوان پنجم آبان برگزار شد.
«راز آن بوی شگفت»؛ داستانی بر اساس زندگی امام رضا (ع)، بازنویسی خلاق، اثر فریبا کلهر ، نشر بهنشر.
«قطره های ریزریزو»؛ داستان تخیلی دینی، نوشته کلر ژوبرت، نشر داستان جمعه.
«غایب»؛ اقتباس مفهومی، نوشته حسن بیانلو، نشر سوره مهر.
«پول، خدا، بچه ها: آموزش سبک زندگی اسلامی»؛ ناداستان آموزشی، نوشته غلامرضا حیدری ابهری، نشر جمال.
«کبوترها و آهوها»، شعر، سیداحمد میرزاده ، نشر بهنشر.
همچنین این کتابها شایسته تقدیر شناخته شدند:
«ستاره من (چهل قصه از زندگی امام رضا علیه السلام)»؛ بازنویسی خلاق، ناصر نادری، نشر بهنشر.
«وقتی خدا تو را آفرید»؛ ناداستان، ترجمه زهرا شریف، نشر نگارگران.
کتاب ضحاک از ایران امسال در لیست کلاغ سفید کتابخانه مونیخ قرار گرفت.
آتش جعفرنژاد، رئیس کتابخانه مرکز اطلاعات هستهای و عضو شورای کتاب کودک به دلیل ابتلا به کرونا از دنیا درگذشت.
سیزدهمین دوره جایزه اتصالات -که گرانترین جایزه ادبی کودک جهان عرب است- برندگان خود را معرفی کرد.
«الف ب ... ی» نوشته سمر محفوظ البراج با تصویرگری سنان حلاق از انتشارات دارالساقی در لبنان برنده جایزه بخش آغاز کودکی شد. در بخش کتاب مصور کتاب «ابرقهرمان» نوشته نسیبه العزیبی و با تصویرگری حسان مناصره از انتشارت اشجار در امارات و نیز در بخش کتاب فصل «توپ پرتغالیرنگ» نوشته تمارا سمیر قشحه و تصویرگری یگانه یعقوب از انتشارات دارالیاسمین در اردن برنده شدند.
«گریز کوچک» نوشته عفاف طباله و تصویرگری مریم هانی عبدالسلام در بخش نوجوانان، از انتشارات دار نهضة مصر در بخش کتاب نوجوانان برگزیده شد و در بخش کمیک نیز کتاب «70 کیلو» نوشته وئام محمود و تصویرگری علی الزینی، از انتشارات دارالعالیه مصر به عنوان برنده معرفی شد.
طی مراسمی و با حضور مقامات فرهنگی، ناشران و پدیدآورندگان ده عنوان کتاب ترجمهشده کودک که با حمایت طرح گرنت ایران به زبان چینی منتشر شدهاند، رونمایی خواهد شد.
در این مراسم نسخه چینی کتابهای «ماهمن، ماهما»، «پرنده، پسرک، قطار»، «من میترسم»، «ماه و روباه»، «سارای مهربان» از انتشارات کانون پرورش فکری کودک و نوجوان «چی بپوشم»، «کلاغ سیاه به سفر میرود»، «جناب قورباغه» از نشر طوطی، «صد دانه یاقوت» از نشر پیدایش و «شغالی در خم رنگ افتاد» از نشر نظر رونمایی خواهند شد.
کتابخانه پلتفرمی دیجیتال کودک و نوجوان (بوم) محصولی فناورانه است که علاوه بر دسترسی راحت برای کودکان سالم در بستر ابری، کودکانی که ناشنوا و نابینا هستند یا از اختلال اوتیسم رنج میبرند هم میتوانند با استفاده از آن کتاب بخوانند.
آیین رونمایی «گلستان کتاب» با معرفی چهار عنوان کتاب به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی در فرهنگسرای گلستان برگزار میشود.
چهار عنوان کتاب «کبوتر پر طلا» نوشته سیده مرضیه مرعشی، «ننه اربعین و ساک عجیب و غریب» نوشته سنا ثقفی، «مثل تو بانوی من فاطمه» نوشته کلر ژوبرت و «علی یارت پهلوان» نوشته فرزانه فراهانی تحلیل و نقد و بررسی میشوند.
آذر
اتفاقاتی که در آذرماه رخ داده است به شرح زیر است:
نامزدهای بخش علمی بیستوسومین جشنواره بینالمللی قصهگویی کانون پرورش فکری کودکانونوجوانان در چهار بخش جستارنویسی، مقاله، کتاب و پایاننامه معرفی شدند.
حسن ذوالفقاری و مریم شریفنسب هیأت داوران بخش «جستارنویسی»، شش جستار شامل «راز باحال بودن قصهها» اثر اسماعیل الهدادی از لرستان، «قصه دنیای کودکان سرزمین مرا خواهد ساخت» اثر لیلی باباخانی از همدان، «چند لایه کیک خامهای بشنو» اثر رضیه حکیمی از قم، «از اثرانگشت تو تا اثرانگشت تو» اثر سولماز صادقزادهنصرآبادی از آذربایجان شرقی، «دردم از یار است و درمان نیز هم» اثر بهاره قانعنیا از خراسانرضوی و «دایی امینالله و جان لیبادی» اثر مریم کوچکی از تهران را به عنوان نامزد این بخش معرفی کردند.
همچنین امیرحسین زنجانبر، بهروز محمودیبختیاری، حسین زارع و سعید حسامپور هیأت داوران بخش «مقاله» شش اثر شامل «تحلیل تطبیقی نشانههای غیر زبانی قصهگویان ایرانی و خارجی در جشنواره بینالمللی قصهگویی کانون پرورش فکری کودکانونوجوانان (بررسی موردی)» اثر سمیه آورند و راضیه احمدی از فارس، «قصهگویی مدرن بررسی ابزارهای قصهگویی دیجیتال» اثر فاطمه اسدپورکیاسری از گلستان، «اﺛﺮﺑﺨﺸﯽ ﻗﺼﻪدرﻣﺎﻧﯽ ﮔﺮوﻫﯽ ﺑﺮ ﮐﺎﻫﺶ ﻣﺸﮑﻼت رﻓﺘﺎری ﮐﻮدﮐﺎن ﭘﯿﺶدﺑﺴﺘﺎﻧﯽ» اثر طاهره رمضانینژادمقدم و آیتاله کریمیباغملک از گیلان، «رویکرد بینامتنی و ترامتنی به حضور عناصری از هنرها و صنایعدستی در برخی از افسانههای عامیانه ایرانی» اثر سیدمحمدرضا طبسی و مریم صفانیا از سمنان، «بررسی حکایت شیر و نخجیران مثنوی و اثر بخشی آن بر سلامت روان و تربیت کودکان «بر اساس نظریه درمانگری آلبرت الیس» اثر سیدهاسماء نجات از آذربایجانغربی و «نقد قصههای منتخب کودک بر اساس نظریه روایتمندی نیکو لایوا اثر سجاد نجفیبهزادی، زیبا علیخانی و معصومه مهریقهفرخی از چهارمحالوبختیاری را به عنوان نامزد این بخش معرفی کردند.
هیأت داوران بخشهای «پایاننامه و کتاب» شامل حسین شیخالاسلام، حجت کجانیحصاری و یوسف محمدنژاد در بخش «پایاننامه» پنج اثر شامل «بررسی تاثیر قصهگویی بر پرورش تفکر مثبت در نوجوانان دختر» اثر سمیه امیری از لرستان، «تاثیر توسعه گردشگری کودک بر ارتقاء رفتار مسئولانه در گردشگری» اثر شیوا باباگپپور از تهران، «اثر بخشی قصهگویی بر کاهش مشکلات درونیسازی شده برونیسازی شده کودکان پیش دبستانی» اثر میترا پوربهرام از گیلان، «تاثیر آموزش مهارتهای ارتباطی به روش قصهگویی بر خود کارآمدی هیجانی و سازگاری اجتماعی کودکان 9 تا 12 سال عضو کانون پرورش فکری کودکانونوجوانان شهر بوشهر» اثر مهشید جهازی از بوشهر و «واکاوی تجارب معلمان قصهگو در ارتباط با نقش قصه در اجرای اثربخش برنامه درسی دوره ابتدایی» اثر محبوبه قاسمشیرازی از آذربایجان شرقی را به عنوان نامزد این بخش اعلام کردند.
هیأت داوران همچنین در بخش «کتاب» نیز چهار اثر شامل «قصهنامه رسم تجارت و قصهنامه کارد استخوان» اثر علی خانجانی از تهران، «هشت افتتاحیه در قصهگویی» اثر عاطفه قاسمی از خراسان شمالی، «دستنامه قصه درمانی (قصهها و افسانهها در روان درمانی)/ استفان هامل» ترجمه محسن لعلی، سمیه نجارخدابخش و ناهید رمضانی از اصفهان و «مجموعه افسانههای ایرانی» اثر زهرا مهاجری از خراسان رضوی به عنوان نامزد معرفی کردند.
بیستوسومین جشنواره بینالمللی قصهگویی میزبان قصهگویانی از پنج قاره آسیا، آفریقا، آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی و اروپا بود.
در آستانه دومین سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی نخستین کتاب کودک با موضوع شهید سلیمانی با عنوان «هواپیماهای کاغذی» به زبان اسپانیایی منتشر شد.
نامزدهای مرحله پایانی بخش قصههای 90 ثانیه بیستوسومین جشنواره بینالمللی قصهگویی کانون پرورش فکری کودکانونوجوانان معرفی شدند.
زهرا امیدبخش از اصفهان، محسن وظیفه و لیلا خلیفهسقا هر دو از اردبیل، زینب نیکفر و رقیه مینا هر دو از خراسان جنوبی، مهرنازسادات مظلومزاده، ثمین استیلایی و حلما حاجیمحمدی هر سه از خراسانرضوی، فهیمه سروندی از خوزستان، نرگس عرفانینیا از فارس، رها طاهری، فاطمه محمدی و سارا طاهرخانی هر سه از قزوین، طاهره اصفهانی از کردستان، پویا بازرگان از کرمانشاه، مائده حمیدی از گیلان و تینا کبیری از مازندران و آمنه اولیا، امیرحسن جعفری، زهرا دهستانی، فاطمه زارع، مطهره رکنالدینی، مهین یاسینی و مهدیه کشوری همگی از استان یزد، نامزدهای بخش ۹۰ ثانیه جشنواره بینالمللی قصهگویی هستند.
سه کتاب حسی لمسی با عناوین «یه چیزی اینجاست»، «زنبور طلایی ویزویزکنان کجا میره؟» و «آشنایی قطعه گمشده با دایره بزرگ» از سوی شورای کتاب کودک برای رقابت بین المللی جایزه تیفلو و تکتوس 2023 معرفی شدند.
دی
اتفاقاتی که در دیماه رخ داده است به شرح زیر است:
هیاتمدیره انجمن صنفی سراسری نویسندگان کودک و نوجوان با پذیرش استعفای فریدون عموزاده خلیلی، به اتفاق آرا، محسن هجری را به سمت ریاست هیاتمدیره انجمن انتخاب کرد.
یازدهمین دوره مسابقه کتابخوانی «پویا» با محوریت مجموعه کتاب «مغز کودک من» ویژه پدران و مادران آغاز به کار کرد.
طرح «وقتی خروس سه بار میخواند» از نویسنده و مربی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مرکز شماره یک آبادن، به رویداد فرهنگی، هنری رزیدنسی پرتغال راه یافت.
جایزه ادبی کاستا فهرست برندگان خود را در پنج شاخه رمان، رمان اول، شعر، زندگینامه و ادبیات کودک معرفی کرد.
«زمین ناآرام» نوشته «کلر فولر» با برتری بر «خانه مرتفع» نوشته «جسی گرین گراس»، «مردان ثروث» از «نادیفه محمد» و «جزیره درختان گمشده» به قلم «الیف شافاک» موفق به کسب جایزه کاستا شد.
«آب آزاد» اثر «کالب آزوما نلسون» نیز در بخش بهترین رمان اول برگزیده شد. «جادوگران مانینگتری» از «ایکی بلیکمور»، «خطوط گسل» اثر «امیلی ایتامی» و «سرگردانی» نوشته «کیت سایر» دیگر نامزدهای شاخه بهترین رمان اول یک نویسنده بودند.
همچنین در شاخه بهترین کتاب زندگینامه کتاب «سقوط: راز رابرت ماکسول» نوشته «جان پرستون» به عنوان برنده جایزه کاستا 2022 معرفی شد. در بخش شعر این رویداد ادبی نیز «بچهها» اثر «هانا لو» در رقابت با «همه نامهای گذاشتهشده» از «ریموند آنتروبوس»، «یک بیماری خونی» اثر «کایو چینگونی»، و «بخور یا هر دو گرسنه میشویم» از «ویکتوریا کنفیک» موفق به کسب جایزه شد.
مؤسسه فرهنگیهنری قدرولایت آیین رونمایی و نقد و بررسی چهار رمان نوجوان خود را با موضوع تاریخ معاصر و زیست مؤمنانه برگزار کرد.
تابهای «تنور دوستی» و «چینی بندزن» به قلم زینب کریمی و «خبر مرگم» به قلم رویا سلیمی نقد و بررسی خواهند شد و «دیدار با قبیله مرگ» به قلم الهام امجدیان رونمایی شد.
سردبیر گاهنامه ادبیات دینی کودک و نوجوان با اشاره به اینکه ایده راهاندازی دفتر جامع ادبیات دینی کودک و نوجوان در راستای شکلدهی گاهنامه مطرح شده، از تصویب کلیات تاسیس این دفتر در سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی خبر داد.
همزمان با فرا رسیدن سالروز شهادت آتشنشانهای حادثه پلاسکو، از کتاب «مشترک مورد نظر» نوشته محمدرضا مرزوقی رونمایی شد.
بهمن
اتفاقاتی که در بهمنماه رخ داده است به شرح زیر است:
نمایندگان دو نشر بینالمللی از کشورهای آلمان و اسپانیا در نشست مجازی «تولید محتوای کودک در بازارهای بینالمللی» عنوان کردند که کرونا فروش کتابهای حوزه کودکان را در بازار جهانی افزایش داده است.
به مناسبت چهل و سومین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی انتشارات مدرسه مسابقه بزرگ کتابخوانی را بر مبنای محتوای کتاب «مرد بهاری» برای گروه سنی نوجوان و بزرگسال در نظر گرفته است.
«قصههای پندآموز» شامل محصولات مجازی با هدف آشنایی کودکان و نوجوانان با قصههای ناب ایرانی توسط فرهنگسرای اندیشه تولید و عرضه شده است.
آیین بازگشایی بازارچه فرهنگ و هنر کودک و نوجوان در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با حضور مدیرعامل کانون برگزار شد.
هیئت داوران، نتایج نهایی چهارمین دوره جشنواره سراسری «داستان شیراز» ویژه نوجوانان را اعلام کرد.
سماوا برای دوستی بیشتر بچهها با کتاب، با همکاری کودکان و نوجوانان ، عضو جدیدی با نام رادیکو را به خانوادۀ بزرگ خود اضافه کرده است. در بخش رادیکو یا همان رادیو کودکان صفر تا صد خواندن کتابها بر عهده بچهها است.
نامزدهای نوزدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس در گروه «کودک و نوجوان» از سوی هیأت داوران، معرفی شدند.
در موضوع «داستان کودک» دو کتاب زیر از سوی هیأت داوران بهعنوان نامزد معرفی شدند:
جزیره آفتابگردان / نوشته: مرضیه جوکار / ناشر: بهنشر
2- دستهای سبز لاله / نوشته: سرور پویا / ناشر: به نشر
در موضوع «داستان نوجوان» شش کتاب زیر از سوی هیأت داوران بهعنوان نامزد معرفی شدند:
پل جغاتو / نوشته: مجید محبوبی / ناشر: بهنشر
آرزوی چهارم / نوشته: حسین قربانزاده / ناشر: بهنشر
پایگاه سری / نوشته: داود امیریان / ناشر: عهد مانا
طوقی / نوشته: محمدرضا آریانفر / ناشر: سوره مهر
زاغی / نوشته: محمدرضا آریانفر / ناشر: سوره مهر
وقتی در آغوش کوه بودیم / نوشته: فاطمه فروتن اصفهانی / ناشر: بهنشر
نشست ادبی «عصری با شعر» به مناسبت بزرگداشت «عباسعلی سپاهییونسی»، شاعر مطرح کودک و نوجوان با حضور جمعی از شاعران و دوستداران فرهنگ و ادب در مشهد برگزار شد.
یازدهمین دوره مسابقه کتابخوانی «کتاب و زندگی» با همکاری مرکز رسانهای شیرازه، شبکه پویا، شبکه نهال و انتشارات مهرسا با محوریت مجموعه کتاب «مغز کودک من» در حال برگزاری است.
اسفند
اتفاقاتی که در اسفندماه رخ داده است به شرح زیر است:
70 نفر از کودکان و نوجوانان مناطق کمبرخوردار در نسیمشهر و محله خیرآباد در اردوی فرهنگی بسیج کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شرکت کردند.
مراسم گردهمایی بانوان نویسنده و جشن تولد بانوی فرهنگ، با نقد و بررسی آثار کلر ژوبرت در حوزه هنری برگزار میشود.
هیئت دواران بخش نوجوان بیستویکمین جایزه ادبی شهید حبیب غنیپور، کتاب «آتیش پاره» نوشته فاطمه بختیاری از انتشارات کتاب جمکران در این حوزه بهعنوان اثر تقدیری انتخاب و معرفی شد.
هفتمین دورهی فلوشیپ استانبول از تاریخ ۱۷ تا ۱۹ اسفندماه (۸ تا ۱۰ مارس) برگزار میشود. این دورهها به ناشرانی تعلق میگیرد که در زمینهی چاپ کتابهای باکیفیت و مناسب در سطح بینالملل فعالیت دارند.
نظر شما