چهارشنبه ۱۸ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۱
آغاز جلسه‌ها و برنامه‌های معرفی 25 اثر ادبی برگزیده/ داستان‌خوان ایرانی کم نداریم

مسعود بُربُر، نویسنده و دبیر رویداد ادبی «داستان بیست‌وپنج» با اشاره به موفقیت‌آمیز بودن برگزاری رویداد ادبی «داستان بیست‌وپنج» از ادامه این جریان فرهنگی با برپایی جلسه‌ها و نشست‌های متنوع نقد و بررسی آثار برگزیده خبر داد.

دبیر رویداد ادبی «داستان بیست‌و‌پنج» در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، عنوان کرد: وقتی از بهترین آثار داستانی فارسی صحبت می‌کنیم، اغلب به آثار سرشناس دهه‌های دور ارجاع می‌دهیم که از حدود 100 سال پیش تا نهایتاً اوایل دهه‌ 70 نوشته شده‌اند و رمان‌ها و داستان‌های کوتاه دو سه دهه اخیر آن طور که باید به چشم نیامده‌اند. در حالی که آثار درخور توجه میان کتاب‌های منتشر شده در این سال‌ها نیز کم نیست. آثاری که بعضا حتی می‌توانند به عنوان کلاسیک‌مدرن‌های فارسی مطرح شوند و حتی جایگاه خاص خود را در فرهنگ و زبان روزمره فارسی‌زبانان پیدا کرده‌اند.

وی با بیان اینکه هدف این رویداد، شناسایی و معرفی نویسندگانی بود که در ۲۵ سال اخیر از سوی خوانندگان و به بیان دیگر جامعه‌ کتابخوان، نمره‌ قبولی گرفته‌اند، توضیح داد: با مراجعه به کتابخانه ملی و خانه کتاب دریافتیم از سال ۱۳۷۵ تا ۱۴۰۰ نزدیک به 30 هزار عنوان کتاب در حوزه ادبیات داستانی منتشر شده است. تصمیم گرفتیم انتخاب اولیه حدود 100 اثر برتر از میان این عناوین پرشمار را به داوری عمومی واگذار کنیم و سپس ۲۵ اثر نهایی را با داوری کارشناسان و فعالانی با سلایق مختلف برگزینیم.

بُربُر با اشاره به ابتدای راه این جایزه گفت: در گام نخست از رویداد ادبی داستان بیست‌وپنج، که از یکم تا بیست‌وپنجم دی‌ماه برگزار شد، پنج هزار و ۳۱۹ مخاطب مشارکت کردند و عناوین مورد علاقه‌شان را در سایت این رویداد ادبی ثبت کردند و روز شنبه دوم بهمن فهرستی از ۱۵۰ اثر داستانی را که بیش از پنج هزار مخاطب در انتخاب آن مشارکت داشتند اعلام کردیم. در این انتخاب اولیه، فهرست بیش از ۳۰هزار عنوان کتاب رمان و مجموعه داستان فارسی که از ۱۳۷۵ تا ۱۴۰۰ منتشر شده بود در اختیار مخاطبان قرار گرفت و از میان این آثار ۱۵۰ کتاب با آرای مخاطبان برگزیده شد.

وی افزود: در گام دوم این رویداد ادبی، از طیف متنوعی از کارشناسان نظرسنجی کردیم و از آنان خواستیم تا از میان فهرست صد‌و‌پنجاه‌تایی منتخب مخاطبان، آثار برگزیده از نظر خودشان را اعلام کنند. در این گام از استادان دانشگاه، مدرسان داستان‌نویسی، منقدان ادبی، روزنامه‌نگاران، فعالان حوزه کتاب و کتاب‌فروشان دعوت کردیم تا طیف متنوعی از سلیقه‌ها را گرد هم بیاوریم و نهایتا با تجمیع آرای آنان به فهرستی از ۲۵ اثر شاخص داستانی از سال ۱۳۷۵ تا کنون رسیدیم.

این نویسنده عنوان کرد: برگزیدگان نهایی این رویداد ادبی به ترتیب الفبا (بر اساس نام اثر)‌ شامل «آداب بی‌قراری» نوشته‌ یعقوب یادعلی، «اسفار کاتبان» نوشته‌ ابوتراب خسروی، «باغ ملی» نوشته‌ کورش اسدی، «برف و سمفونی ابری» نوشته‌ پیمان اسماعیلی، «بند محکومین» نوشته‌ کیهان خانجانی، «بیست زخم کاری» نوشته‌ محمود حسینی‌زاد، «پرنده من» نوشته‌ فریبا وفی، «جایی دیگر» نوشته‌ گلی ترقی، «چراغ‌ها را من خاموش می‌کنم» اثر زویا پیرزاد، «حفره »نوشته‌ محمد رضایی راد، «خون‌خورده یا سرخ سیاه» اثر مهدی یزدانی خرم، «دکتر نون زنش را بیشتر از مصدق دوست دارد» نوشته شهرام رحیمیان، «دوباره از همان خیابان‌ها» نوشته‌ بیژن نجدی، «راهنمای مردن با گیاهان دارویی» نوشته‌ عطیه عطارزاده، «زخم شیر» به قلم صمد طاهری، «سوءقصد به ذات همایونی» نوشته‌ رضا جولایی، «شب ممکن» اثر محمد حسن شهسواری، «شرق بنفشه» نوشته‌ شهریار مندنی‌پور، «شکوفه‌های عناب» نوشته‌ رضا جولایی، «عقرب روی پله‌های راه‌آهن اندیمشک یا از این قطار خون می‌چکه قربان» نوشته حسین مرتضائیان‌ آبکنار، «ناتمامی» نوشته‌ زهرا عبدی، «نگران نباش» نوشته‌ مهسا محب‌علی، «نیمه‌ غایب» نوشته‌ حسین سناپور، «همنوایی شبانه‌ ارکستر چوب‌ها» نوشته‌ رضا قاسمی و «هیس» نوشته‌ محمدرضا کاتب هستند.

دبیر رویداد ادبی داستان بیست و پنج افزود: حجم بالای شرکت‌کنندگان در این رویداد انتخاب آثار برگزیده رمان و داستان کوتاه نشان می‌دهد که تعداد داستان‌خوان‌ها کم نیستند.

وی تاکید کرد: رویداد ادبی داستان بیست و پنج به معرفی این آثار خاتمه نیافته بلکه از هفته جاری برپایی نشست‌های ادبی معرفی و نقد این آثار را در شبکه مجازی آغاز کرده‌ایم که تا شهریور 1401 ادامه خواهد داشت. روزهای شنبه جلسه‌های نقد کتاب در کلاب هوس، یکشنبه یا دوشنبه (بر اساس اعلام آمادگی نویسنده و منتقد اثر) در اینستاگرام به نشانی dastan25event تشکیل می‌شود، سه‌شنبه ویدیوی معرفی اثر در سایت رویداد www.dastan25.com بارگذاری می‌شود. همچنین موشن‌گرافیک یکی از آثار برگزیده چهارشنبه منتشر خواهد شد.

بُربُر افزود: بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده 14 تا 20 اسفند به معرفی کتاب «آداب بی‌قراری»، 21 تا 27 اسفند به «اسفار کاتبان»، 6 تا 12 فروردین به «باغ ملی»،  13 تا 19 فروردین به «برف و سمفونی ابری»،  20 تا 26 فروردین به «بند محکومین»، 27 فروردین تا 2 اردیبهشت به «بیست زخم کاری»،  3تا 9 اردیبهشت به «پرنده من»،  10 تا 16 اردیبهشت به «جایی دیگر»،  17 تا 23 اردیبهشت به معرفی و نقد «چراغ‌ها»، 24 تا 30 اردیبهشت به « حفره»، 31 اردیبهشت تا 6 خرداد به کتاب « خون خورده»، 7 تا 13 خرداد به « دکتر نون»، 14 تا 20 خرداد به « دوباره از همان»، 21 تا خرداد به « راهنمای مردن»،  28 خرداد تا 3 تیر به «زخم شیر»، 4 تا 10 تیر به «سوء قصد به ذات همایونی»، 11 تا  17تیر به « شب ممکن»، 18 تا 24 تیر به کتاب «شرق بنفشه»، 25 تا 31 تیر به «شکوفه‌های عناب»، یک تا هفت مرداد به «عقرب»، 8 تا 14 مرداد به «ناتمامی»، 15 تا 21 مرداد به نقد و معرفی کتاب « نگران نباش»، 22 تا 28 مرداد به «نیمه غائب»، 29 مرداد تا 4 شهریور به «همنوایی ارکستر شبانه»، 5 تا 11 شهریور نیز به کتاب «هیس» اختصاص خواهد داشت.

دبیر رویداد ادبی داستان بیست و پنج اظهار امیدواری کرد که این رویداد به محملی برای معرفی و شناخت هر چه بیشتر آثار فاخر داستانی بدل شود و کمک کند که این آثار راه خود را در تاریخ ادبیات و در قرن جدید بهتر و بیشتر بیابند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها