گمانهزنی به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم و لایهنگاری بندر تاریخی نجیرم
سرآغازی بر پژوهشهای باستانشناختی حوزه خلیج فارس
بندر تاریخی نجیرم یکی از بزرگترین و مهمترین مراکز تجاری، صنعتی و جمعیتی خلیجفارس است که تاکنون هیچگونه فعالیت پژوهشی باستانشناختی در این محوطه ساحلی انجام نشده است.
حسین توفیقیان سرپرست هیأت باستانشناسی، 19 بهمن 1400، بندر تاریخی نجیرم با گستردگی بیش از دو کیلومتر آثار تاریخی به موازات خط ساحلی را یکی از بزرگترین و مهمترین مراکز تجاری، صنعتی و جمعیتی خلیجفارس خواند که تاکنون هیچگونه فعالیت پژوهشی باستانشناختی در این محوطه ساحلی انجام نشده است.
این باستانشناس با بیان اینکه این محوطه در سال 1388 طی برنامه بررسی باستانشناسی بنادر شمالی خلیجفارس مورد شناسایی و مطالعه قرار گرفته تصریح کرد: در سالهای اخیر با گسترش صنایع در منطقه مورد مطالعه، بخشهایی از این محوطه تاریخی تخریب و تصرف شده و بخشهای بزرگی از آن در شرف تخریب است.
او گفت: انجام برنامه گمانهزنی باستانشناسی از یک سو مقدمات آغاز مطالعات گسترده باستانشناسی را فراهم خواهد کرد و از دیگر سو با تعیین عرصه و پیشنهاد حریم از تخریب بیشتر آن جلوگیری به عمل میآید.
توفیقیان خاطرنشانکرد: این برنامه میدانی با حمایت مالی سازمان بنادر و دریانوردی و همکاری پژوهشگاه اقیانوس شناسی، توسط پژوهشکده باستانشناسی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری در حال انجام است.
سرپرست هیأت باستانشناسی گفت: علاوه بر تعیین عرصه و پیشنهاد حرائم محوطه تاریخی نجیرم، در فصل حاضر لایهنگاری به منظور تعیین توالی فرهنگی این اثر تاریخی-فرهنگی، از دیگر اهداف برنامه است.
او افزود: براساس نتایج بررسیهای سطحی به روش سیستماتیک و مطالعه پراکنش آثار و بقایای فرهنگی، بندر تاریخی نجیرم در طول ادوار تاریخی تا قرون اولیه، میانه و متاخر اسلامی در پهنه و گسترهای وسیع همواره پویا و فعال بوده است.
توفیقیان با اشاره به اینکه این توالی زمانی موجب شده تا بقایای فرهنگی این بندر تاریخی وسعتی بیش از چهار صد هکتار را به خود اختصاص دهد ابراز امیدواری کرد: برنامه حاضر سرآغازی بر پژوهشهای باستانشناختی حوزه خلیج فارس باشد.
نظر شما