چهارشنبه ۱۳ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۱:۵۳
توصیف فضای باز عمومی فراگیر رسانه‌ای به روایت کتاب

این کتاب مکانی برای بحث در مورد تاثیر فناوری‌های جدید به‌طور کلی نیست. با وجود این، بر توانایی فناوری دیجیتال برای افزایش ارتباطات و تعامل با کاربران (بالقوه)، به‌عنوان راهی برای تحول در تولید و استفاده از فضاهای عمومی در یک فرایند تعاملی، امکان مشارکت و توانمندسازی جامعه خلاق را فراهم می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «سایبرپارک‌ها؛رابطی میان مردم، مکان‌ها و فناوری رویکردها و دیدگاه‌های نوین» گستره متنوعی از چالش‌ها و دیدگاه‌های بین رشته‌ای را پیرامون پدیده‌های به تازگی تجلی یافته مربوط به نفود فناوری در سبک زندگی افراد، که در نتیجه کل جامعه را تخت سیطره و تاثیر خود قرار می‌دهد، بیان می‌دارد. مترجمان کتاب حاضر هدف از نگارش آن را تقویت درک در مورد ارتباطات و تعاملات فعلی و آتی بین ذی‌اثران، فضاهای عمومی و فناوری دانستند.

نویسندگان کتاب که بخشی از شبکه پروژه سایبرپارک هستند، با اشاره به گسترش روزافزون فناوری در ابعاد زندگی افراد، اذعان نموده‌اند که فناوری‌ها، تولید و استفاده از فضاهای باز عمومی را نیر تحت تأثیر قرار می‌دهد. با این دیدگاه، آنها اصطلاح «سایبرپارک» را برای توصیف فضاهای باز عمومی فراگیر بکار گرفته‌اند. نوعی از فضاهای شهری در حال ظهور که در آن طبیعت و فناوری‌های سایبری برای تولید تجربیات ترکیبی و افزایش کیفیت زندگی در هم می‌آمیزند. یک سایبرپارک به عنوان گونه با لایه‌ای از فضای جدید، پتانسیل جذب افراد را دارد تا زمان بیشتری را در خارج از خانه و در فضاهای باز عمومی سپری کنند.

نویسندگان کتاب با راهبری هدفمند موضوعات، توانسته‌اند با تاکید بر تعامل بین ذی‌اثران، فضاهای عمومی و فناوری، شیوه‌های جدید فعالیت‌های خارج از منزل را به چالش بکشند و از بستر سایبرپارک به عنوان واسطه‌ایی برای پشتیبانی از روش‌های جدید هم آفرینی استفاده کنند. سایبرپارک علاوه بر ارتقای کیفیت زندگی ذی اثران، خواستار ایجاد راه‌حل‌های نوآورانه و همچنین تشویق سرمایه‌گذاری جدید و ترغیب به رشد اقتصادی است. نگاهی به اهداف پروژه سایبرپارک و سپس فصول این کتاب نشان دهنده وجود دلایل متعدد برای ایجاد فضاهای باز عمومی فراگیر (رسانه ای) است؛ آنچه که در پروژه سایبرپاک بازتاب یافته و اکنون در فصل‌های ۱۷ گانه کتاب نیز به تفصیل به آن پرداخته شده است.

این کتاب چالش‌های مختلفی را در رابطه با فضاهای باز عمومی و افراد، روابط بین آنها و نقش‌های احتمالی فناوری دیجیتال در این رابطه ارائه می‌دهد. این کتاب درباره پدیده‌ای است که امروزه به‌طور فزاینده در مرکز علوم و راهبردها قرار گرفته؛ یعنی نفوذ فناوری‌های دیجیتال در فضای شهری و رویکردها، روش‌های مطالعات تجربی، سؤالات و نگرانی‌های مختلف مرتبط با آن. این نتایج از پژوهش‌ها، ایده‌ها، بحث‌ها و تجربیات پژوهشگران گردهم جمع شده در پروژه سایبرپارک حاصل شده و دانش راجع به ارتباط فناوری‌های اطلاعات و ارتباطات و فضاهای عمومی را می‌پرواند، که توسط راهبردها برای بهبود استفاده و جذابیت آن‌ها پشتیبانی شده است و توسط برنامه‌های افق اروپا (H2020 برای همکاری در علم و فناوری (COST) در بازه زمانی آوریل ۲۰۱۴ تا آوریل ۲۰۱۸) پایه‌ریزی شده است.

برنامه سایبرپارک، شبکه‌ای است که برای پژوهشگران شرکت‌کنندگان، با تجارب و زمینه‌های مختلف حرفه‌ای، از ۳۱ کشور، فرصت‌هایی را فراهم می‌کند تا از جنبه‌های گوناگون، چالش‌های نوظهور پیشرفت‌های فناوری دیجیتال و شیوع روزافزون آنها را برای تولید و استفاده از فضاهای باز عمومی گرداوری کرده و و مورد کاوش قرار می دهد. چنین تلاشی برای پیشبرد درک اساسی در مورد موضوعاتی که فراتر از محدوده یک حوزه عملی پژوهش است، نیازمند پژوهش‌های میان رشته‌ای بوده است.

هدف این کتاب، به عنوان نتیجه اصلی پروژه سایبرپارک، تقویت درک فعل و انفعالات کنونی و آینده افراد درگیر، فضاهای عمومی و فناوری است. این مجموعه طیف گسترده‌ای از چالش‌ها و دیدگاه‌های چند رشته‌ای را درباره پدیده‌های نوظهور مربوط به نفوذ فناوری در شیوه‌های زندگی افراد ارائه می‌دهد. بنابراین کل جامعه را تحت تاثیر قرار می‌دهد و با این کار، تولید و استفاده از فضاهای باز عمومی تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

شبکه سایبرپارک اصطلاح «سایبرپارک» را برای توصیف فضای باز عمومی فراگیر رسانه‌ای ایجاد کرد. این نوع از فضای شهری، در حال ظهور است که در آن طبیعت و فناوری‌های سایبری برای تولید تجربیات ترکیبی و افزایش کیفیت زندگی در هم می‌آمیزند. مسئله دوم - ارتقای کیفیت زندگی در پروژه جنبه اساسی داشته است، زیرا اغوای فناوری نباید به سمت ایجاد مکان‌های با تکنولوژی بالا برود؛ بلکه باید در پی ایجاد مکان‌های فراگیر و پاسخگو باشد. در یک فضای سایبر، ICT و دستگاه‌های آنها نیروی محرکه، رسانه و ابزار هستند که به عنوان واسطه بین کاربران و دنیای مجازی و واقعی عمل می‌کند.

این کتاب مکانی برای بحث در مورد تاثیر فناوری‌های جدید به‌طور کلی نیست. با وجود این، بر توانایی فناوری دیجیتال برای افزایش ارتباطات و تعامل با کاربران (بالقوه)، به‌عنوان راهی برای تحول در تولید و استفاده از فضاهای عمومی در یک فرایند تعاملی، امکان مشارکت و توانمندسازی جامعه خلاق را فراهم می‌کند. این کتاب با پرتو افشانی این پدیده نوظهور شهری - فضای عمومی ارتباطی به عنوان موردی پیشگامانه، رابطه مردم و فناوری با مکان‌ها را نشان می‌دهد. این تغییرات پارادایمی را روشن می‌کند، مفاهیم جدید، چشم‌اندازها و روندهای آینده را معرفی می‌کند، به چالش‌ها، رویکردهای جدید، ابزارهای نوآورانه و روش‌های پژوهش تطبیقی می‌پردازد، و استدلال‌هایی را برای طراحی سیاست‌ها و چالش‌های برنامه‌ریزی برای آینده در فضاهای باز عمومی فراهم می‌کند. روحیه بین‌المللی و به‌ویژه فرارشته‌ای موضوع اصلی این کتاب است.

کتاب «سایبرپارک‌ها؛رابطی میان مردم، مکان‌ها و فناوری رویکردها و دیدگاه‌های نوین» ترجمه لیلا کوکبی و بهنود برمایه‌ور است که در 350 صفحه و با قیمت 85000 تومان از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی قزوین منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها