کتاب «اتاتورک؛ بنیانگذار جمهوری ترکیه» به قلم ارگون زبدون و ترجمه اسماعیل قهرمانیپور، روایت زندگی آتاتورک یا مصطفی کمال، پایهگذار جمهوری ترکیه را روایت میکند.
در حالی که کاروان امپراتوری عثمانی در جاده پر پیچ و خم جهان در حال تحول بعد از جنگ جهانی اول در نخستین تاب جاده نرمشی از خود نشان نداد و به اعماق دره مرگ فروغلتید و بخت به مردم ترک لبخند میزد که از میان دود و آتش جنگ، افسر جوانی برخاست و کشور را از سقوط حتمی و پاره پاره شدن نجات بخشیده و کشوری پرنشاط، زنده و پویا را بنیاد نهاد و چه زیباست که مردمانش نوآوریهای او را پاس میدارند و همچنان به ستایش از او سخن میگویند و او را آتاتورک نامیدهاند که به معنی پدر ترکیه جوان است.
بر طبق مقدمه مترجم؛ امپراتوری عثمانی بعد از شکلگیری مطابق معمول شروع به تهاجم به کشورهای دور و نزدیک کرده ضمن غارت و چپاول، شروع به زیر سلطه کشیدن آنها کرد که باعث کشت و کشتار انسانهای بی شمار شد. اما به هر حال آن امپراتوری در جنگ جهانی اول متلاشی شد و اگر اتاتورک اقدام نکرده بود، کشورهای آزادی یافته از سلطه آن، چیزی به نام ترکیه باقی نمیگذاشتند و تمامی تلاش اتاتورک این بود تا بتواند قسمتی را برای خود مردم ترکیه حفظ کند که بالاخره موفق شد.
این کتاب بدون فصلبندی یک روایت پیوسته از زندگی اتاتورک از تولد تا مرگ را ارائه میدهد و مراحل مختلف زندگی او را از کودکی، نوجوانی، تحصیل در مدرسه نظامی و ورود به آموزشگاه جنگ و حضور فعال در جنگ جهانی اول به عنوان یک فرمانده عالی رتبه تا شکلگیری تحولات فکری و عملی او در مسیر مخالفت با امپراتوری عثمانی و ایجاد مجمع اعلای ملی در انکارا در ۳۰ آوریل ۱۹۲۰ در برابر دولت مستقر در استانبول و خلافت عثمانی و در مرحله بعد اخراج اشغالگران خارجی و انحلال عثمانی و اعلام رسمی استقلال ترکیه در۱۹۲۳ به تصویر میکشد.
نویسنده در ادامه به مساله انتخاب اتاتورک به عنوان اولین رییس جمهور ترکیه جدید پرداخته و به تشریح برنامه اصلاحی وی در حوزههای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و آموزشی می پردازد؛ اصلاحاتی که اتاتورک آنها را اقداماتی ضروری برای حذف کامل سنتهای قدیمی به جا مانده از دوره عثمانی و ورود ترکیه جدید به عصر مدرن و دنیای جدید میدانست.
کتاب روایت خود را با تشریح آخرین سفر طولانی اتاتورک که منجر به بیماری و در نهایت مرگ او در ۱۰ نوامبر ۱۹۳۸ میشود، پایان میدهد.
کتاب «آتاتورک؛ بنیانگذار جمهوری ترکیه» در ۲۳۲ صفحه و با شمارگان ۵۰۰ نسخه از سوی انتشارات دبیر منتشر شده است.
نظر شما