دبیرعلمی بیستونهمین دوره جایزه جهانی کتاب سال به ایبنا گفت؛
اعلام نتایج اولیه جایزه جهانی کتاب سال/ رقابت نهایی بین 10 پژوهشگر اسلامی ـ ایرانی
احمدعلی حیدری، از بررسی 2000 اثر در دبیرخانه بیستونهمین دوره جایزه جهانی کتاب سال خبر داد و درباره شرایط امکان این رویداد گفت: بحث بر سر این است که به لحاظ کمّی و کیفی، داوری جایزه جهانی کتاب سال را آنچنان عمق ببخشیم که این رویداد مورد توجه چهرههای شاخص فرهنگی جهان قرار بگیرد.
وی با بیان این مطلب که تصمیمگیری درباره نحوه برگزاری اختتامیه این دوره از جایزه جهانی کتاب سال، منوط به شرایطی کرونایی طی چند هفته آینده است، افزود: متاسفانه مولفههایی که منجر به اتخاذ تصمیم میشود، هنوز روشن نیست و با شیوع «اومیکرون» سویه جدید کرونا شرایط اروپا بهطور خاص بحرانی است؛ بنابراین با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از منتخبان جایزه جهانی کتاب سال از اروپا و آمریکای شمالی هستند، با توجه به شرایط ناگواری که در این مناطق وجود دارد، احتمال برگزاری مجازی اختتامیه بیستونهمین دوره جایزه جهانی کتاب سال وجود دارد. البته خرسند خواهیم شد اگر بتوانیم آئین اختتامیه را حضوری برگزار کنیم.
حیدری درباره تعداد آثار داوری شده و تابعیت منتخبان بیستونهمین دوره جایزه جهانی کتاب سال گفت: طبق روال هر دوره، تلاش کردیم از نظر کمّی همه آثار ناظر بر حوزه مطالعات ایرانی و اسلامی که طی سال 2020 منتشر شده را احصا کنیم. خوشبختانه با وجود همه محدودیتها مانند محدودیت در ارسال کتاب، بهدلیل همراهی دنیای نشر با شرایط تحمیلی کرونا، بخش قابل توجهی از آثار در قالب نسخه دیجیتال تهیه شد. در نهایت بین 1800 تا 2000 اثر در مرحله نخست در نظر گرفته شد. در نتیجه ادامه داوریها به 40 اثر و با تداوم بررسیها به 10 رسیدیم. فهرست پدیدآورندگان منتخب نهایی نشده است؛ در این فهرست پدیدآورندگانی از کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی، همچینن در منطقه آسیا و بهطور مشخص از کشور بنگلادش، چین و از حوزه ادبیات آلمانی زبان نیز در این فهرست قرار دارد. بنابراین شاهد ترکیب متنوع و جالب توجهی در فهرست منتخبان جایزه جهانی کتاب سال را شاهد هستیم.
دبیرعلمی بیستونهمین دوره جایزه جهانی کتاب سال درباره تغییر معیارهای داوری جایزه جهانی کتاب سال اظهار کرد: معیارهای داوری جایزه جهانی کتاب سال، از چنان کلیتی برخوردار است که چندان تابع تغییر شرایط نیست. تلاش میکنیم، مستدلترین، عمیقترین و اصیلترین آثاری که در حیطه مطالعات ایرانی و اسلامی طی سال گذشته میلادی به رشته تحریر درآمده را با وسواس و دقت انتخاب کنیم که معیار و میزان بنیادیین مد نظر داوران جایزه جهانی کتاب سال است.
حیدری در تشریح مفهوم شرایط امکان جایزه جهانی کتاب سال که پیشتر مطرح کرده بود بیان کرد: اگر قرار باشد، جایزهای در حوزه کتاب برگزار شود تا در خور یک نگاه بینالمللی و انقلاب اسلامی ایران باشد، این رویداد چه شرایطی را باید تامین کند؟ میدانیم که جایزه جهانی کتاب سال، به مطالعات متنوع ایران و اسلامیشناسی معطوف است. بحث برسر این است که به لحاظ کمّی و کیفی، داوری جایزه جهانی کتاب سال را آنچنان عمق ببخشیم که این رویداد به جایگاه قابل توجهی برسد و مورد توجه چهرههای شاخص فرهنگی جهان قرار بگیرد.
جنبههای کمی و کیفی جایزه جهانی کتاب سال را افزایش دهیم
وی افزود: خوشبختانه جایزه جهانی کتاب سال، وجهه خوبی دارد اما باید به سمت و سویی برویم که این رویداد شکوه بیشتری پیدا کند. علاوهبراین جایزه باید سهم قابل ملاحظه خود را در مسائل فرهنگی ناظر به مطالعات ایرانی و اسلامی بیش از پیش پیدا کند. تحقق همه اینها مستلزم این است که بتوانیم جنبههای کمی و کیفی ناظر بر انتخاب کتاب را سال به سال ارتقا ببخشیم؛ همچنین دستاندرکار مسائل داوری هستند، با دقت بیشتری به امور داوری بپردازند. در نهایت کوشش کنیم ماحصل پژوهشها و محصول فرهنگی برآمده از مطالعات ایرانی و اسلامی را در اختیار تفکر ایرانزمین قرار دهیم و امکان مبادله و گفتوگوی بیشتر را بین طرف ایرانی از یک سو و پدیدآورندگان از سوی دیگر برقرار کنیم تا این جنبش و نهضت، پویایی لازم را در سطح جهانی داشته باشد.
دبیرعلمی بیستونهمین دوره جایزه جهانی کتاب سال، درباره اهدا هدایای منتخبان بیستونهمین دوره جایزه جهانی کتاب سال درصورت برگزاری مجازی این رویداد بیان کرد: اگر جایزه جهانی کتاب سال، مانند سال گذشته مجازی برگزار شود، جوایز منتخبان به سُفرای کشورهای پدیدآورندگان منتخب برای اهدا به آنها سپرده میشود. با توجه به تجربه سال گذشته و امکان برگزاری نشست خبری، از اصحاب رسانه برای انعکاس رسانهای این نشست دعوت میکنم.
نظر شما