نویسنده این اثر میگوید: «این کتاب به هیچوجه ادعا نمیکند که بیانی کامل از نگرش لاکان به پراگتیس بالینی است و بیشتر مقدمه دعوتی برای مطالعه است. در بخشهای ابتدایی مقداری مطالب موردی گنجاندهام که بخش عمده آن را از مواردی وام گرفتهام که سرپرستی آنها به عهده من بوده است. من هیچ شناخت پیشینیای از کار لاكان را مفروض نگرفتهام و بهمنظور تکمیل بحثم در پایان کتاب در بخشی جداگانه فهرستی از منابع پیشنهادی را برای مطالعه تهیه کردهام که شامل کتابها و مقالههای فروید، لاكان و شاگردان لاكان میشود. این کتاب دربردارنده تفسیری موشکافانه از مفاهيم لاكانی پیچیده یا رمزگشایی دقیق و پرزحمت عبارتهای موجود در نوشتههای به غایت غليظ و فشرده لاكان نیست.
من فرض کردهام که خواننده با مسائل و مشکلات عملی متنوعی مواجه است که از کار درمانی با بیماران ایجاد شدهاند و هنوز مطمئن نیست که رویکرد لاكانی او را به اندازه کافی جذب و قانع خواهد کرد. بنابراین در اینجا رویکرد من دست کم میتواند به دو شیوه متفاوت نگریسته شود.(1) این رویکرد برابر با عامه پسندسازیای از کار لاكان است که به طرز غیر موجهی پاکسازی شد است و حاوی عمومی سازی و تقلیلگرایی عوامانه است. حتما عدهای مرا به این متهم میکنند. (۲) این رویکرد تلاش میکند محل ملاقاتی برای تئوری و پراکتیس فراهم کند کمبود آن بهطور جدی احساس میشود، نوعی محل ملاقات که در بسیاری بیمارستانهای پاریسی و کلینیکهای سرپاییای که توسط لاكانیها اداره میشوند، وجود دارد.»
در «مقدمه» کتاب آمده است: «با وجود پیچیدگی زیاد نوشتههای لاکان میتوان بسیاری از مفاهیم بالینی و نوآوریهای او را به طرزی ساده و روشن بیان کرد. با این همه امروز در مورد لاكان کتابهای اندکی در دسترس است که درباره این امور سخن بگویند: مراحل و روند روانکاوی لاکانی چگونه پیش میرود، روانکاوی لاکانی واقعا شامل چه چیزی است و بنابراین چه چیزی روانکاوی لاکانی را از سایر شکلهای درمان متمایز میکند، هم شکلهایی از درمان که جهتگیری وانکاوانه دارند و هم شکلهایی از درمان که جهتگیری غیر روانکاوانه دارند. کتاب پیش رو اقدامی در راستای اصلاح این وضعیت است.
این کتاب برای بالین کاران روانکاوان، روانشناسان، روانپزشکان، روان درمانگران، مشاوران، مددکاران اجتماعی، ... و برای افراد تحت درمان - یا علاقهمند ورود به درمان - در نظر گرفته شده است. این کتاب از کار آموزشی و تربیت درمانگران جدید در دانشگاه دیکین و سرپرستی بالین کارانی که از قبل مشغول فعالیت بودهاند -برخی تقریبا به مدت چند سال- سرچشمه گرفته است. عدهای از تنها شناخت قبلی زیادی از کار لاكان داشتند اما قادر بودیم زمینه مشترکی در تجربهی بالینیمان پیدا کنیم و به انواع و اقسام مسائلی بپردازیم که گستره وسیعی از متخصصان با آنها روبرو شدهاند، درگیر کردن بیمارانمان در درمان، سر و کله زدن با اضطراب و خواستهای آنها، کنترل کردن عشق انتقالی، کنارگذاشتن احساسات خودمان له (يا عليه) بیمار دور نگه داشتن پیشداوریهای خودمان از فضای درمانی، کارکردن با پرخاش بیمار، سخنان نیش و کنایهدار و...
لاکانی که من ارائه میکنم لامان متقدم -یعنی بالینکار دهه ۱۹۵۰ - نیست بلکه بیشتر لاكان متأخر است. لاکان میانه تا پایان دهه ۱۹۶۰ و دهه ۱۹۷۰ فهم من از کار او حاصل هفت سال آموزش حرفهای در پاریس است. در همان موسسهای که لاکان اندکی قبل از مرگ خود آن را بنیان گذاشت، حاصل روانکاری شخصی خودم و قرار گرفتن تحت نظارت و سرپرستی شاگردان لاكان، حاصل مطالعه و پژوهش دوره تحصیلات تکمیلی در دانشگاه هشتم پاریس، سن-دنی و حاصل سالها پراکتیس شخصی، نظارت و سرپرستی، مطالعه و ترجمه است که همچنان ادامه دارند.»
کتاب «مقدمهای بالینی در روانکاوی لاکانی ـ تئوری و تکنیک» با قیمت 100000 تومان نوشته بروس فینک و ترجمه کیوان آذری است که در 445 صفحه از سوی انتشارات روشنگاه روانه بازار نشر شده است.
نظر شما