یکشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۰ - ۱۳:۲۷
هفته کتاب اتفاق خجسته‌ای است بر غربت غریب کتاب/ غبار کهنگی را از کتابخانه‌های مدارس بزدایید

غلامرضا امامی هم در جایگاه پدیدآور، خاصه مترجم در اقلیم کتاب قلم و قدم زده و هم در پایگاه ناشر (موج، پندار و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان) جان‌پناه دوستداران فضیلت و دلبستگان فرزانگی بوده است. هفته کتاب بهانه خوبی شد برای گفت‌وگویی کوتاه با او.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، غلامرضا امامی، نویسنده، مترجم و سرویراستار، هفته کتاب را اتفاق خجسته‌ای بر غربت غریب کتاب دانست و پیشنهاد کرد: پدران و مادرانی که فرزندان‌شان را در مدارس غیرانتفاعی ثبت‌نام می‌کنند، حداقل یک کتاب و نه بیشتر به کتابخانه‌های آموزشگاه، هدیه ببرند.  

غلامرضا امامی با بیان اینکه هفته کتاب اتفاق خجسته‌ای است، اظهارداشت: گویا در این روزگار در کشور ما کتاب به طاق نسیان سپرده شده است و مردم ما با کتاب قهر کرده‌اند. 

وی افزود: سال‌ها پیش این زنگ خطر از سوی ناشران، نویسندگان و کتاب دوستان به صدا درآمد. وقتی کتاب در 200 نسخه به چاپ رسید، تصویری از یک حادثه سهمناک، رویاروی دیده اهل فرهنگ گشوده شد. یعنی 200 نسخه کتاب در قرن ما با توسعه فن‌آوری، سواد و انبوه دانش‌آموزان و دانشجویان و اهل کتاب، زنگ خطری بود. 

امامی با اشاره به نمونه‌هایی از گسترش کتابخوانی در دوره‌هایی دور در کشورمان، گفت: در «سفرنامه ابن بطوطه» می‌خواندم، چندان زمانی از عهد سعدی، شاعر شهیر شیرازی نگذشته بود که وی به چین رفت و در آنجا بلم‌رانان، این سروده سعدی را به فارسی با لحنی خوش می‌خواندند: «چون در نماز اِستاده‌ام گویی به محراب اندری». نگاه کنیم که چگونه در آن دوران با مسافت طولانی بین ایران و چین و تعداد اندک باسوادان، صیت سخن سعدی بر بال کتاب، آن هم کتاب‌های خطی به پرواز درآمده بود.

نمونه دیگر باید از شاهکار «کواکبی» درباره استبداد، کتاب «طبیعت استبداد» یاد کنم که در آغاز مشروطیت نشر یافت و همچنان با استقبال اندیشمندان مواجه شده است. کتاب «طبیعت استبداد» به سال 1281 شمسی در مصر نشر یافت و با دوری مسافت به فاصله سه سال -به سال 1284- به ترجمه عبدالحسین‌میرزای قاجار به فارسی ترجمه و چاپ شد. 


این نویسنده، مترجم و سرویراستار، اظهار داشت: بارها گفته‌ام، جامعه فعلی ما، جامعه کودک‎‌سالاری است. دوران مادرسالاری و پدرسالاری گذشته است و اکنون پدران و مادران با همه گرانی و تورم و مشکلات اقتصادی از نان خویش می‌گذرند تا سفره‌ای برای کودکان‌ و نوجوانان‌شان فراهم آورند. در نظر بگیرید آنانی که دست به جیب دارند، حاضرند که وجهی کلان برای ثبت‌نام فرزندانشان در مدارس غیرانتفاعی بپردازند یا برای جشن تولد فرزندشان، سفره‌هایی رنگین و کیک‌هایی آنچنانی فراهم آورند؛ اما دریغ و درد نه مدیر آموزشگاه می‌خواهد و نه پدران و مادران در اندیشه‌اند که کتابی یا کتاب‌هایی به کتابخانه آموزشگاه ببخشند و غبار کهنگی از کتابخانه‌های مدارس، بزدایند.

وی با بیان این که در کشور وجود نزدیک به 15 میلیون دانش‌آموز و میلیون‌ها دانشجو، رقم شگفتی است و از عجایب روزگار تیراژ 200 نسخه‌ای کتاب است، پیشنهاد کرد: پدران و مادرانی که فرزندان‌شان را در مدارس غیرانتفاعی ثبت‌نام می‌کنند، حداقل یک کتاب و نه بیشتر به کتابخانه‌های آموزشگاه، هدیه ببرند.

امامی تصریح کرد: ما مهر کتاب و الفت با خواندن را باید از مهد کودک و دبستان آغاز کنیم تا نسل نو با کتاب خو بگیرد و این کار به همتی ملی و نه بخشنامه‌ای اداری، نیازمند است.
 
این نویسنده، مترجم و سرویراستار، گفت: ما «خواندن» را از یاد برده‌ایم و به ‌«دیدن» خو گرفته‌ایم. صفحات مجازی چشمان ما را پر کرده است. در خانه و مدرسه و در سفر و حضر، گوشی تلفن یا لب‌تاپی به دست داریم و به «دیدن» می‌پردازیم.
 
وی یادآورشد: چندی پیش طرح زنده‌یاد کامبیز درم‌بخش مرا به شگفتی افکند که گفته بود، درد را می‌یابیم اما در اندیشه درمان برنمی‌آییم.

امامی با اشاره به جمله‌ای از نویسنده نامی جهانی «اومبرتو اکو» که یک بار گفت ما را از کتاب گریزی نیست، اظهار داشت: از زمان تمدن‌های باستان و سنگ‌نوشته‌هایی که به جای مانده، با استفاده از سه خط متفاوت هیروگلیف، یونانی کلاسیک، دموتیک (خط مصر باستان) خواندنی‌ها بر سنگ حکاکی شده است. یعنی از دوران بطلمیوس در 691 پیش از میلاد. این سنگ‌نوشته‌ها تا اوایل قرن 19 معادل با خواندن تاریخ بود.

وی ادامه داد: زمانی که امواج رادیو شهرها و کشورها را درنورید و قاره‌ها را پیمود، بسیاری گفتند که دیگر دوران «کتاب» به سر رسید؛ اما چنین نشد و کتاب به پروازش در آسمان هنر و فرهنگ، ادامه داد. روزگاری صفحات رنگی «تلویزیون» به هر روستا و شهری در این جهان گسترده، پا گذاشت، گروهی بانگ برآوردند، خداحافظ کتاب؛ اما چنین نشد.

وی افزود: جمعی می‌پندارند که عمر «کتاب» به سر رسیده است؛ اما چنین نماند و چنین نیز نخواهد ماند. کتاب به حرکت خویش ادامه خواهد داد و این رود پرخروش با همه سنگ‌ها و صخره‌ها که در راه و مسیر است، به حرکت پرخروش خویش، ادامه خواهد داد.


امامی تاکید کرد: اندیشه و کتاب را نمی‌توان در بند داشت. می‌توان به دستی دستبند و بر پایی، پایبند نهاد و می‌توان دهانی را بست؛ اما مرغک کتاب و اندیشه به پرواز درخواهد آمد و به حرکت خویش، ادامه خواهد داد.

وی یادآور شد: دو سال پیش به دعوت مهربانانه‌‌ جشنواره «گلاویژ» به سلیمانیه اقلیم کردستان، سفر کردم و از سر مهر دانشی‌مرد سلیمانیه «بختیار» گشایش نمایشگاه کتاب را به من سپرد. در آنجا دریافتم در سلیمانیه با جمعیتی حدود یک میلیون و پانصدهزار نفر، 24 ناشر وجود دارد و هر روز حدود 8 عنوان کتاب جدید، چاپ می‌شود. در نمایشگاه کتاب، انبوهی از کتاب‌ها دیدم به زبان کردی، فارسی، عربی و دیگر زبان‌ها و خیل عظیمی از مشتاقان. برای چاپ کتاب، هیچ ممیزی در کار نبود و مردم به «خواندن» خو کرده بودند.

این نویسنده و مترجم  در پایان گفت: آن‌گونه که گفتم، باید از کودکی به «خواندن» خو بگیریم و این بر عهده مسئولانی است که سروکارشان با کتاب است و وظیفه‌شان، گسترش کتاب و کتابخوانی.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها