چهارشنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۶
نمایش گزیده آثار مجموعه گران‌سنگ اهدایی و وقفی زنده‌یاد بیژن الهی

گزیده‌ای از کتاب‌های اهدایی بیژن الهی که به گنجینه کتابخانه و کتابخانه ملی ملک اهدا شده است به مناسبت هفته کتاب در این مجموعه به نمایش گذاشته می‌شود. این مجموعه بیش از هفت هزار و پانصد جلد کتاب چاپ سنگی و سربی و چاپی به زبان‌های فارسی، عربی و زبان‌های اروپایی را دربرمی‌گیرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، مجموعه‌ای از برنامه‌های علمی، پژوهشی و تخصصی در زمینه کتاب‌ها به ویژه نسخه‌های خطی در بیست و نهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران از 24 آبان تا یکم آذر 1400 خورشیدی در کتابخانه و موزه ملی ملک به اجرا درمی‌آید.

آغاز پروژه مشترک همکاری با نرم‌افزار رسانه‌ای «ایران‌صدا» برای تولید محتوای شنیداری شماری از نسخه‌های خطی و کتاب‌های چاپ سنگی گنجینه کتابخانه و موزه ملی ملک، اجرای مرحله سوم طرح «مهر علوی؛ دانش رضوی» در اهدای مازاد اهدایی کتابخانه و موزه ملی ملک به موسسه‌های فرهنگی آموزشی و کتابخانه‌های نیازمند و کم‌برخوردار و برگزاری نمایشگاه گزیده آثار مجموعه گران‌سنگ اهدایی و وقفی زنده‌یاد بیژن الهی به موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک (به همراه شماری از یادداشت‌های یافت‌شده در کتاب‌های این مجموعه) بخشی از این برنامه‌ها به شمار می‌آید.

پیمان سمندری، معاون کتابخانه ملک با بیان این مطلب گفت: در نمایشگاه «به روایت کتابخانه بیژن الهی» ۵۰ جلد از کتاب‌های اهدایی بیژن الهی که دربرگیرنده یادداشت‌ها و حاشیه‌نویسی‌های او بر برخی از این کتاب‌ها بوده و همین‌طور تعدادی از کتاب‌هایی که دارای امضای اهدا از سوی پدیدآورندگان صاحب‌نام است، به نمایش گذاشته می‌شود. در این میان، دست‌نویس‌ها و امضاهای بزرگانی چون سیمین بهبهانی، داریوش آشوری، فؤاد نظیری، م. موید، فرخ تمیمی، علی بهبهانی و دیگران به چشم می‌خورد.

بیژن الهی شیرازی، شاعر، مترجم، منتقد ادبی و زبان‌شناس معاصر ۱۶ تیر ۱۳۲۴ به دنیا آمد و در ۹ آذر ۱۳۸۹ بر اثر ابتلای به عارضه قلبی در  تهران چشم از جهان فروبست و در روستای بیجده نو مازندران به خاک سپرده شد. او شاعر، منتقد ادبی، مترجم، پژوهشگر و نقاش و از بنیان‌گذاران نحله ادبی «شعر دیگر» در ادبیات معاصر ایران بود. هفت سال پس از درگذشت الهی و در سال ۱۳۹۶، «داریوش کیارس» شاعر و منتقد ادبی کتاب‌های او را به کتابخانه و موزه ملی ملک اهدا کرد. این مجموعه بیش از هفت هزار و پانصد جلد کتاب چاپ سنگی و سربی و چاپی به زبان‌های فارسی، عربی و زبان‌های اروپایی را دربرمی‌گیرد.


کتابخانه و موزه ملی ملک برنامه‌هایی نیز در زمینه برپایی نشست‌های علمی و تخصصی نیز در هفته کتاب خواهد داشت. برگزاری نشست و سخنرانی حضوری و مجازی از مسیر پایگاه‌ها و فرصت‌های فراهم‌‌شده توسط خانه کتاب با نام «میراث فرهنگی به منزله محمل‌های اطلاعاتی؛ پیاده‌سازی الگوی مفهومی مرجع CIDOC در موزه‌های ایران»، برگزاری نشست و سخنرانی حضوری و مجازی از مسیر پایگاه‌ها و فرصت‌های فراهم‌‌شده توسط خانه کتاب با نام «موزه‌های خواندنی و کتاب‌های تماشایی» (هم‌نشینی کتابخانه‌ها و موزه‌ها و اهمیت به‌نمایش‌درآمدن نسخه‌ها و کتاب‌های نفیس با استانداردهای ارایه موزه‌ای برای گسترش فرهنگ خواندن) و برگزاری نشست مشترک با کمیسیون ملی یونسکو و کمیته ملی موزه‌های ایران (ایکوم) با موضوع «ثبت کتاب‌ها در حافظه جهانی یونسکو» برپایه همین رویکرد طراحی و اجرا می‌شوند.

هفته کتاب برای بزرگ‌ترین موقوفه فرهنگی ایران، با برپایی نمایشگاه‌های مجازی و حضوری نیز همراه خواهد بود. برگزاری نمایشگاه مشترک مجازی با همکاری کتابخانه آستانه مقدس حضرت معصومه سلام‌الله علیها از نسخه‌های خطی و چاپ سنگی مربوط به حضرت معصومه در وب‌سایت موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک و پایگاه مجازی آستانه مقدس حضرت معصومه سلام‌الله علیها (به مناسبت سال‌روز وفات آن حضرت در تاریخ 25 آبان 1400)، معرفی نسخه‌های خطی و کتاب‌های چاپ سنگی مربوط به حضرت معصومه سلام‌الله علیها در گنجینه کتابخانه و موزه ملی ملک (به مناسبت سالروز وفات آن حضرت در تاریخ 25 آبان 1400)، معرفی آثار موزه‌ای و کتاب‌های خطی و چاپ سنگی از نسخه‌های «مختارنامه» موجود در گنجینه کتابخانه و موزه ملی ملک (به مناسبت سال‌روز قیام تاریخی مختار ثقفی به خون‌خواهی حضرت امام حسین علیه‌السلام در تاریخ 29 آبان 1400) و برگزاری نمایشگاه دوره‌ای از آثار کتابخانه‌ای به نمایش‌درآمده موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در خانه تاریخی ملک در بازار بین‌الحرمین تهران، از این دسته برنامه‌های معرفی و نمایشگاهی‌اند.

از دیگر برنامه‌های موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در هفته کتاب، از راه‌اندازی «آشیانه‌های کتاب» در میدان مشق و تامین منابع تازه برای آن‌ها با هدف دسترسی همگانی دوستداران کتاب به ویژه رهگذران محوطه تاریخی باغ ملی تهران و ‌ارایه رایگان خدمات کتابخانه در زمینه ارایه تصویر نسخه‌های خطی به پژوهشگران (به گونه محدود) در هفته کتاب می‌توان نام برد.

این نمایشگاه از ۲۹ آبان تا ۲۹ آذر ۱۴۰۰ در کتابخانه و موزه ملی ملک واقع در خیابان امام خمینی، سر در باغ ملی، خیابان ملل متحد (میدان مشق) برگزار می‌شود. زمان بازدید از نمایشگاه همانند ساعات بازدید مجموعه ملک است و علاقمندان می‌توانند در روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ تا ۱۵:۳۰ و پنج‌شنبه‌ها از ۱۰ تا ۱۵ از این نمایشگاه دیدار کنند.

بیست و نهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «جای خالی را با کتاب خوب پُر کنیم» از 24 آبان تا یکم آذر 1400 خورشیدی در سراسر ایران گرامی داشته می‌شود. کتابخانه و موزه ملی ملک هر سال برنامه‌هایی تخصصی و همگانی در این هفته به اجرا درمی‌آورد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها